Na bitcoin zakt nu de euro door het ijs: laagste niveau in 20 jaar
Met de kelderende koersen van bitcoin en andere crypto, zou je bijna vergeten dat de koersen van gereguleerde valuta ook bewegen. Zo zakt de euro op dit moment door het ijs.
Bitcoin is (nog) geen betaalmiddel, de euro en dollar wel. Goed dus om even te weten wat de nieuwe verhoudingen zijn.
Euro op laagste niveau tegenover dollar in 20 jaar
De euro is gezakt naar het laagste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar in twintig jaar. De daling wordt veroorzaakt door het toenemende risico op een recessie in het eurogebied. Dit voedt de speculatie dat de Europese Centrale Bank (ECB) voorzichtiger zal zijn met het verhogen van de rente in de eurozone.
🟡 Lees in dit artikel welke landen het overwegen om bitcoin als betaalmiddel in te voeren.
De euro was 1,0304 dollar waard, tegen 1,0428 dollar een dag eerder. Dat is de laagste stand sinds december 2002. De ECB heeft aangegeven de rente later deze maand met 0,25 procentpunt te gaan verhogen om de hoge inflatie te bestrijden. Het zou de eerste renteverhoging zijn in meer dan tien jaar. De centrale bank heeft ook gehint op verdere renteverhogingen in de komende maanden.
Vrees voor economische recessie
Hoewel een hogere rente de inflatie afremt, kan het ook een rem zetten op de economische groei en zelfs een recessie veroorzaken. De ECB zit daarmee in een lastig parket aangezien een hoge inflatie ook de koopkracht van consumenten onder druk zet. Die worden daardoor voorzichtiger met hun uitgaven.
De vrees voor een recessie in de eurozone werd dinsdag verder aangejaagd nadat bleek dat de groei van de dienstensector in het euro-gebied in juni is afgenomen tot het laagste niveau in vijf maanden.
In de Verenigde Staten is de Federal Reserve al begonnen met stevige renteverhogingen om de inflatie te beteugelen. Het renteverschil tussen Amerika en het eurogebied neemt daardoor verder toe. Een hogere rente in de VS maakt de dollar aantrekkelijker ten opzichte van de euro.
Bitcoin en CO2
Veel mensen zien bitcoin liever vandaag dan morgen de euro en andere valuta vervangen. Maar hoe zit het met de CO2-uitstoot? Lees hier of de digitale munt echt zo vervuilend is.