Koopkans of risico: Bitcoin-cyclus 2025 op basis van verleden
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2FKoopkans-of-risico-Bitcoin-cyclus-2025-op-basis-van-verleden.jpg)
Hoge pieken, diepe dalen. Dat is Bitcoin (en andere crypto) in het kort. Op dit moment hebben de koersen het moeilijk, maar dat past ook weer bij de historische cyclus. Koopkans of risico?
De crypto-markt is berucht om zijn extreme ups en downs. Elke paar jaar lijkt er een cyclus te zijn: een explosieve bull run gevolgd door een pijnlijke crash. Met Bitcoin die in januari 2025 een piek van 109.000 dollar bereikte en daarna weer inzakte, vragen veel beleggers zich af: is de cyclus voorbij of staan we aan de vooravond van een nieuwe koopkans? Laten we de feiten en trends onder de loep nemen.
De historische cyclus van Bitcoin
Crypto lijkt een patroon te volgen dat sterk verbonden is met de Bitcoin-halving, een gebeurtenis die ongeveer elke vier jaar plaatsvindt. Bij een halving wordt de beloning voor miners gehalveerd, wat de voorraad van nieuwe bitcoins vertraagt (iedere 4 jaar de helft minder te minen Bitcoin). Historisch gezien leidde dit tot flinke prijsstijgingen. Na de halving van 2012 steeg Bitcoin van 12 naar 1.000 dollar. In 2016 groeide de koers van 650 naar bijna 20.000 dollar in 2017. De halving van 2020 bracht ons de bull run van 2021. De meest recente halving was in april 2024, en als het patroon zich herhaalt, zou 2025 een piekjaar kunnen worden. Dit suggereert dat de cyclus nog niet voorbij hoeft te zijn, tenzij we vroeg gepiekt hebben in januari.
Toch zijn er tegenargumenten. Sommigen beweren dat de markt volwassener is geworden. Institutionele spelers, zoals hedgefondsen en bedrijven als MicroStrategy (Strategy), investeren nu zwaar in crypto. Dit kan de volatiliteit dempen en de traditionele cyclus minder voorspelbaar maken. Is de wilde rit dan echt ten einde?
Huidige marktsignalen
Signalen zijn gemengd. De meningen onder experts lopen uiteen en voor iedere mening is wel weer een grafiek te vinden die dat zou onderbouwen of ondersteunen. On-chain data, zoals het aantal actieve wallets en de hoeveelheid Bitcoin die naar cold storage gaat, kunnen hinten op accumulatie door smart money. Tegelijkertijd spelen macro-economische factoren, zoals rentetarieven en inflatie, een grotere rol dan ooit, zo lijkt het. Een recessie zou de vraag naar risicovolle assets zoals crypto kunnen drukken, maar tegelijkertijd kunnen dalende rentes (vaak ter bestrijding van recessie) de lust naar assets met meer risico weer aan kunnen wakkeren.
Koopkans of risico?
Voor wie gelooft in de cyclus van Bitcoin en andere crypto, kan een dip als de huidige een mooie koopkans zijn. De strategie is simpel: koop laag, hou vast, en verkoop bij de volgende piek. Het kan natuurlijk zijn dat de cyclus iets aan het veranderen is. Maar we kunnen alle institutionele inmenging, landen die kijken naar strategische reserves, bedrijven die nu meer en meer Bitcoin op de balans toevoegen niet negeren. Adoptie groeit met de dag.
Dit geldt ook voor vele altcoins en kijkend naar de Total2 en Total3-grafieken (market caps exclusief Bitcoin) dan zou hier (mits de cyclus nog de cyclus is) nog een mooie run aan moeten komen.
Conclusie
Is de crypto-cyclus voorbij? Waarschijnlijk niet; de halving en historische patronen suggereren dat er nog leven in zit. Maar de markt evolueert, en zekerheid is er nooit. Voor de optimist is dit een koopkans, voor de scepticus een moment om af te wachten. Wat je ook kiest, kennis en discipline blijven de sleutel tot succes in de wondere wereld van crypto. En nog belangrijker: alleen met geld investeren dat je écht kunt missen.