Bitcoin als wettig betaalmiddel? Deze landen overwegen het
Bitcoin verovert steeds meer terrein en in navolging van El Salvador onderzoekt nu ook Zimbabwe de mogelijkheden om het Bitcoin als wettig betaalmiddel te accepteren. Dat meldt Business Insider. Welke landen volgen nog meer?
Even voor de duidelijkheid: Bitcoin als wettig betaalmiddel accepteren is iets anders dan de cryptomunt legaliseren, zoals Oekraïne gaat doen.
Bitcoin als wettig betaalmiddel in Zimbabwe?
Zimbabwe voert momenteel overleg over eventuele toelating van Bitcoin als betaalmiddel en de mogelijke risico’s die daarmee gepaard gaan. Het zou na El Salvador het tweede land ter wereld zijn dat Bitcoin als wettelijk betaalmiddel accepteert. Nu zijn de genoemde landen zeker geen reuzen als we kijken naar de bijdrage aan de wereldeconomie. Maar toch, als er één schaap over de dam is… Juist.
Veel Afrikaanse bedrijven verkopen vandaag de dag goederen en diensten aan andere Afrikaanse landen. Grensoverschrijdende betalingen met cryptocurrency zou het hele betalingsverkeer een stuk efficiënter kunnen maken. De meeste Afrikaanse landen – enkele monetaire clusters uitgezonderd – hanteren namelijk een eigen valuta. Vergelijkbaar met grote delen van Europa zo’n twintig jaar geleden, voordat de euro was geboren. De oude garde herinnert zich vast nog wel het gedoe met wisselkoersen.
Crypto populair in Afrika
Het digitale analysebedrijf Chainalysis heeft onderzoek gedaan naar de crypto-markt in Afrika. Tussen juli 2020 en juni 2021 groeide de Afrikaanse cryptomarkt met een waanzinnige 1200%. Met name inwoners van Kenia, Zuid-Afrika, Nigeria en Tanzania toonden veel interesse in Bitcoin en andere crypto.
De ambities van Brazilië
Misschien is het overigens niet Zimbabwe, maar Brazilië dat als tweede land Bitcoin als wettelijk betaalmiddel accepteert. De federale afgevaardigde van het Zuid-Amerikaanse land, Aureo Ribeiro, zei vorige maand dat Bitcoin dé valuta van Brazilië zal worden en dat Brazilianen ‘binnenkort’ auto’s, huizen en zelfs hamburgers bij McDonald’s kunnen afrekenen met cryptocurrency.
Dan moet trouwens wel eerst de Bitcoin-wet goedgekeurd worden, die nog wordt beoordeeld. Mocht het zover komen, dan zal dat aardig wat teweeg brengen in cryptoland. Brazilië is de grootste economie van Zuid-Amerika en staat in de tien grootste economieën ter wereld als we kijken naar BBP (bruto binnenlands product).
Ook Panama en Paraguay worden genoemd als welwillende landen. Maar vooralsnog is El Salvador het enige land ter wereld met Bitcoin als wettig betaalmiddel.