Bitcoin als milieuramp in zes beeldende vergelijkingen
Dat Bitcoin een nog grotere ramp voor het milieu is dan de rundvleesindustrie, las je al eens. En met het jaar lijkt de klimaatschade van de digitale munt erger te worden. Een paar beeldende vergelijkingen om het in perspectief te zetten.
De Nederlandse Bank berekende in 2020 al eens dat de uitstoot van één Bitcoin-transactie gelijk staat aan 402 kilogram CO2. Dat is ongeveer evenveel als een gemiddeld Nederlands huishouden in een week uitstoot. Uit een later rapport blijkt de schade per transactie alleen maar toeneemt.
De invloed van Bitcoin op het milieu
De uitstoot van Bitcoin wordt vooral veroorzaakt door het minen van de digitale munt. Minen kost veel rekenkracht en er zijn dus veel computers nodig. De CO2-uitstoot is extreem, maar al die getallen en data zeggen niet zoveel. Inmiddels zijn er weer nieuwe data bekend, die het best zijn te vertellen in vergelijkingen.
Totale jaarlijkse energieconsumptie van Pakistan
Uit onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat Bitcoin per jaar gemiddeld 86,71 terawattuur aan elektriciteit (gemeten over 2020 en 2021) gebruikt. Hiermee komt de digitale munt boven de totale energieconsumptie in Pakistan uit. Was de grootste cryptomunt een land, dan waren er in dezelfde periode maar 26 landen op aarde met een nog hoger verbruik. Nu, in 2023, wordt het totaal aantal terrawattuur alweer hoger ingeschat.
40 miljard kilo kolen en 3,9 miljard bomen
Tevens uit onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat de CO2-voetafdruk van Bitcoin gelijk staat aan het verbanden van 40 miljard kilo kolen. Je zou in totaal 3,9 miljard bomen moeten planten om dat te compenseren en daarvoor heb je een grondgebied ter grootte van Nederland nodig.
330 duizend Olympische zwembaden vol water per jaar
Bitcoin verbruikt ook extreem veel water, dat op zijn beurt ook weer een ramp is voor het milieu. Jaarlijks kun je er 330 duizend Olympische zwembaden mee vullen, aldus het grootschalige onderzoek.
Alle Nederlandse waddeneilanden vol computers en servers
Een centrum om Bitcoin te minen neemt ruimte in beslag. Wereldwijd wordt er naar schatting zo’n 1.900 vierkante kilometer voor gebruikt. Dat is ongeveer evenveel als de totale oppervlakte van Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog bij elkaar. Dat zijn alle bewoonde Nederlandse waddeneilanden vol met computers en servers. Onlangs is er overigens middenin de Himalaya een geheim netwerk aan mining-centra ontdekt.
Eén transactie is de uitstoot per week van een gemiddeld huishouden
Zoals in het intro benoemd: iedere losse Bitcoin-transactie stoot ongeveer evenveel uit als een gemiddeld Nederlands huishouden in een week.
35 cent per dollar aan klimaatschade
Wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in Scientific Reports heeft de impact op het milieu uitgedrukt in dollars. Elke dollar aan marktwaarde in Bitcoin genereerde tussen 2016 en 2021 liefst 35 dollarcent aan wereldwijde klimaatschade. Ter vergelijking: de rundvleesindustrie was in diezelfde periode verantwoordelijk voor 33 dollarcent. Benzine? 41 cent. Over dezelfde periode was de de digitale munt 8,75 keer zo schadelijk als de goudindustrie.