‘Belangrijkste akkoord’ over klimaat sneeuwt onder, dus hierbij
Er zijn wel belangrijkere dingen op aarde dan het klimaat, begin je bijna te denken. Maar op de achtergrond sluipt deze crisis ook gewoon verder. Sinds deze week staat er een buitengewoon belangrijk akkoord op het programma, over biodiversiteit. Dit soort nieuws sneeuwt vandaag de dag onder, maar verdient juist je aandacht.
David Attenborough vatte het in 2020 al samen in de documentaire A Life On Our Planet: het herstellen van de biodiversiteit op aarde is het belangrijkste wapen tegen de snelle verandering van het klimaat. Op kleine schaal is al het gelukt om biodiversiteit en daarmee de natuur te herstellen, tijd voor het grote werk. Iets dat inmiddels ook doorgedrongen lijkt bij de Verenigde Naties.
Lees hier de vijf simpele redenen waarom A Life On Our Planet een must-see is.
Historisch akkoord over biodiversiteit in de maak
In Genève is deze week een begin gemaakt met de onderhandelingen over biodiversiteit. Bijna tweehonderd landen gaan onder auspiciën van de Verenigde Naties proberen afspraken te maken om de natuur beter te beschermen. Er moet daarover een overkomst komen die later dit jaar wordt goedgekeurd.
“De wereld verlangt duidelijk naar dringende actie om de natuur te beschermen”, zei Elizabeth Maruma Mrema, uitvoerend secretaris van de Conventie over biologische diversiteit, in een persbericht. “En we hebben geen tijd over. Samen moeten we uiteindelijk een echt historisch akkoord bereiken dat ons stevig op weg helpt naar een leven in harmonie met de natuur.”
Opmaat voor COP 15-top Verenigde Naties
De onderhandelingen over biodiversiteit duren tot 29 maart en vormen de opmaat voor een cruciale COP 15-top over biodiversiteit die de Verenigde Naties wil houden. Aanvankelijk zou de top in 2020 in de Chinese stad Kunming worden gehouden. Vanwege de coronapandemie werd de samenkomst steeds uitgesteld, maar in Genève wordt er naar een nieuwe plek en datum gezocht.
De gesprekken in Genève zullen een cruciale rol spelen bij het afronden van een “ambitieus transformatief kader voor de periode na 2020”, dat moet worden goedgekeurd op COP 15. Een concept van het document schetst zo’n twintig doelen voor 2030, waaronder de ambitie om ten minste 30 procent van de land- en watergebieden op aarde te beschermen. Daarnaast bevat het doelstellingen voor het verminderen van de hoeveelheid meststoffen en pesticiden die in het milieu worden geloosd.