Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Geld & Carrière 13 nov 2024
Leestijd: 2 minuten

Binnenkort weten we elkaars salaris en hiervan profiteren vrouwen

De loonkloof in Europa wil maar niet dicht en daarom grijpt Brussel in. Vanaf 2026 zijn werkgevers verplicht om transparant te zijn als een werknemer het salaris van een collega wil weten. Dit moet vrouwen helpen om de loonkloof te dichten.

We laten het woord aan Ingelise de Boer van de Europese Unie. “Gelijke beloning voor gelijk werk is een van de grondbeginselen van de EU.”

Equal Pay Day: Europese oplossing loonkloof staat klaar

Deze week is het ‘Equal Pay Day’ in de EU. Vanaf deze dag – in Nederland op 14 november – werken vrouwen symbolisch de rest van het jaar zonder salaris, omdat zij nog altijd minder betaald krijgen dan mannen voor hetzelfde werk. Het gebrek aan transparantie maakt het vaak moeilijk om deze loonkloof zichtbaar te maken en aan te pakken.

Daarom zijn er in Europa nieuwe regels afgesproken die werkgevers verplichten om inzicht te geven in de hoogte van salarissen. Op deze manier kunnen werknemers controleren of gelijke functies daadwerkelijk gelijk worden betaald. De regels treden in 2026 in werking.

Loonkloof blijft in Nederland onverminderd groot

Nederland bevindt zich met een loonkloof van 13 procent in de middenmoot: iets onder Frankrijk en Denemarken (14 procent) maar flink hoger dan België (5 procent). Estland heeft de grootste loonkloof met 22 procent, terwijl Luxemburg het enige land is waar vrouwen gemiddeld iets meer verdienen dan mannen (0,7 procent).

Gelijke beloning voor gelijk werk is een van de grondbeginselen van de EU en staat vastgelegd in het EU-verdrag. De Europese Commissie kwam daarom in 2021 met het voorstel voor een wet die werkzoekenden recht geeft op informatie over de salarisschaal van vacatures. Bedrijven met ten minste 250 werknemers worden verplicht om te rapporteren over de loonverschillen tussen mannen en vrouwen.

Vanaf 2026 gaat de wet in

De wet is inmiddels werkelijkheid. In december 2022 gingen het Europees Parlement en de lidstaten akkoord met de maatregelen. Nederland en de andere EU-landen hebben nu tot juni 2026 om deze regels op te nemen in de nationale wetgeving. Het staat de Europese landen natuurlijk vrij om deze maatregelen tegen de loonkloof al eerder door te voeren.

Ingelise de Boer werkt bij de Europese Unie en is deelnemer van de dienst ANP Expert Support.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.