Imperium Binance brokkelt verder af: ook Italië verbiedt de crypto-beurs
Nog altijd lijkt Binance veruit de grootste crypto-beurs ter wereld, maar het imperium is aan het afbrokkelen. Na een aantal andere landen heeft nu ook Italië een verbod ingevoerd.
Crypto-beurs Binance mag in Italië geen diensten meer aanbieden. Dat heeft de Italiaanse financiële toezichthouder Consob vandaag bekendgemaakt. Italië is zeker niet het eerste land dat actie onderneemt tegen Binance, een van de grootste beurzen ter wereld op het gebied van crypto-munten als bitcoin.
Binance niet voor niets verboden
De financiële waakhond van Groot-Brittannië verbood Binance vorige maand. Toezichthouders in de Verenigde Staten, Duitsland, Japan en Thailand keerden zich ook al tegen het platform. In de Verenigde Staten wordt de crypto-beurs onderzocht door justitie en de belastingdienst. Het bedrijf wordt verdacht van meewerken aan witwassen van geld en belastingontduiking.
Binance doet er veel aan om onder toezicht uit te komen. Zo is het bedrijf officieel gevestigd op de Kaaimaneilanden. Er is een kantoor in Singapore, maar het bedrijf heeft geen officieel hoofdkantoor. Volgens oprichter Changpeng Zhao is dat omdat het bedrijf decentraal werkt, net als de crypto-munten waar het in handelt.
Crypto-beurs met stromende miljarden
Qua handelsvolume lijkt Binance veruit de grootste crypto-beurs ter wereld te zijn. Volgens de CryptoCompare is de afgelopen 24 uur voor ruim 14 miljard dollar aan digitale munten verhandeld op het platform. De eerstvolgende concurrent verhandelde in dezelfde tijdspanne 8 miljard dollar.
Dan is er ook nog de Binance Coin. Deze digitale munt wordt veel gebruikt om transactiekosten mee te betalen op dubieuze crypto-beurs, om andere digitale munten mee te kopen of om een lening aan te vragen. Volg hier live de koers van die digitale munt, die op het moment van schrijven in waarde aan het dalen is.
‘Alleen de rijken profiteren’
Of crypto een vorm van bedrog is? Jackson Palmer meent van wel. Volgens de oprichter van Dogecoin profiteren alleen de rijken ervan, net als in het bankwezen. Lees meer in dit artikel.