Geheime Bitcoin-mijnen in de Himalaya ontdekt nabij heilige grond
Waar komen toch al die Bitcoin vandaan? Welnu, onder meer van een plek waar je niet zo snel zou zoeken. Middenin de Himalaya heeft het koninkrijk Bhutan volgens Forbes vier geheime mijnen ontwikkeld om de digitale munt te delven.
Even voor alle duidelijkheid: een Bitcoin-mijn is niet zoiets als een goudmijn. Minen is het het computerproces waarbij nieuwe cryptomunten worden gecreëerd en transacties worden geverifieerd binnen een blockchain-netwerk. Dat vereist veel rekenkracht en energie. Een locatie waar dat grootschalig gebeurt, wordt in beeldspraak ook wel een mijn genoemd.
De geheime Bitcoin-mijnen van Bhutan
Met behulp van satellietbeelden van Planet Labs, Satellite Vu en Google Earth en bronnen met kennis over de crypto-investeringen van Bhutan, hebben journalisten van Forbes naar eigen zeggen vier locaties gevonden. Het lijkt om in totaal vier Bitcoin-mijnen te gaan, die nooit openbaar zijn gemaakt.
De satellietbeelden laten lange, rechthoekige mijnbouwunits en datacenterkoelsystemen zien die verborgen liggen tussen dichte bossen en bergachtig terrein in het Himalaya-land. Andere beelden laten ook elektriciteitsleidingen en transformatoren met hoge capaciteit zien, die van de waterkrachtcentrales van Bhutan naar de mijnbouwlocaties lopen, meldt Forbes. Inderdaad niet de plekken waar je zonder satellietbeelden snel zoekt.
Heilige grond en Education City
Eén locatie bevindt zich in de buurt van de Dochula Pass, een heilig gebied in de Himalaya met 108 gedenkheiligdommen. Een andere Bitcoin-mijn is geïdentificeerd in Trongsa, een bergstadje in het midden van het land. Ook in Dagana is een centrum gespot. En in het zuiden van het land staat een mining-faciliteit op de meest opvallende plek, namelijk aan de rand van Education City. Dit is een mislukt overheidsproject van 1 miljard, ooit bedoeld om de economie nieuw leven in te blazen. Nu heeft Bhutan daar klaarblijkelijk een nieuwe manier voor gevonden.
Door het grondverzet en de bouw in de Himalaya met terugwerkende kracht te volgen, concludeert Forbes dat de werkzaamheden op de locaties waarschijnlijk in 2020 zijn begonnen. Precies tijdens de pandemie, toen het toerisme een halt werd toegeroepen.
Mining in Himalaya tegen economische crisis
Bitcoin-mining is een energie-intensief proces dat jaarlijks in totaal ongeveer 91 terawattuur aan elektriciteit verbruikt. Ter vergelijking: dat is evenveel als het totale verbruik van Pakistan op jaarbasis. Door de activiteiten van Bhutan in crypto-mining zijn de energie-import en het energieverbruik van het land de afgelopen jaren enorm gestegen. Het koninkrijk, dat van oudsher zijn overschot aan waterkracht aan India verkocht, kocht in 2023 voor omgerekend 19 miljoen euro aan elektriciteit.
De monarch van Bhutan, koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, is al lange tijd gefascineerd door Bitcoin. Hij hoopt dat crypto-mining zal helpen voorkomen dat de afgelegen, biodiverse bergnatie van minder dan 800.000 mensen in de Himalaya in een economische crisis belandt.
Bhutan – dat de bijnaam ‘Het laatste Shangri-la’ heeft – had te lijden onder teruglopend toerisme tijdens de COVID-19 pandemie. Dat terwijl het koninkrijk in de Himalaya ook te kampen heeft met stijgende jeugdwerkloosheid en een kennisvlucht door stijgende emigratiecijfers. Veel jongeren verlaten het land om elders te studeren.