Het salaris als zzp-beveiliger per uur in 2025, ook zonder ervaring
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FBeveiliger-zzp-uurtarief-salaris-2025.jpg)
Wat verdient een zzp-beveiliger eigenlijk in 2025? En loont het om jezelf te specialiseren. We zoeken het gemiddelde salaris voor je uit op basis van het Knab Zzp Uurtarievenboekje 2025.
Onze grote vriend Maslow zei het in 1943 al: veiligheid is een primaire levensbehoefte. Daarmee is de vraag naar goed opgeleid beveiligingspersoneel anno 2025 ook nog altijd groot. Steeds meer beveiligers kiezen ervoor om als zelfstandige aan de slag te gaan, in plaats van in loondienst te werken bij een beveiligingsbedrijf. Maar levert deze onafhankelijkheid ook financieel voordeel op? Wat verdient een zzp-beveiliger eigenlijk in 2025? Of je nu zelf overweegt de stap naar zelfstandigheid te zetten of gewoon benieuwd bent naar het salaris in de beveiligingsbranche; we zetten de meest actuele cijfers van deze sector voor je op een rijtje.
Het salaris van een zelfstandige beveiliger
Volgens het Knab Zzp Uurtarievenboekje 2025 verdient een beveiliger op zzp-basis gemiddeld 36 euro per uur. Daarmee behoren ze helaas tot de minder goed betaalde zelfstandigen in Nederland. Alleen schoonmakers (32 euro) en koks (36 euro) zitten op een vergelijkbaar of lager niveau. Oef.
Treur echter niet te snel, want binnen de beveiligingsbranche zien we wel duidelijke verschillen per specialisatie. Beveiligers die zich richten op persoonsbeveiliging kunnen gemiddeld 42 euro per uur vragen, terwijl objectbeveiligers, evenementenbeveiligers en toezichthouders allemaal rond de 34 euro blijven steken. Beveiligers in cafés en clubs verdienen gemiddeld 35 euro per uur.
Bovendien kun je wel lekker uren maken: beveiligers maken gemiddeld 38 declarabele uren per week, een van de hoogste aantallen onder alle zzp-beroepen, zo blijkt uit recente data. Dit resulteert in een jaaromzet van ongeveer 58.929 euro. Na aftrek van kosten blijft daar zo’n 36.198 euro netto winst van over, een winstmarge van 61 procent.
Ervaring telt nauwelijks
Ook kun je direct prima instappen. Opvallend is namelijk dat ervaring bij beveiligers vrijwel geen verschil maakt in het uurtarief. Beginnende beveiligers met minder dan drie jaar ervaring rekenen gemiddeld 35 euro per uur, terwijl ervaren beveiligers met meer dan tien jaar ervaring slechts 36 euro vragen. Een marginaal verschil in salaris van 2,9 procent.
Marktpositie
Ondanks de relatief lage uurtarieven is er wel veel vraag naar beveiligers. 83 procent van de zzp-beveiligers ervaart veel vraag naar hun diensten. Aan de andere kant is er ook bovengemiddelde concurrentie: slechts 24 procent ervaart weinig concurrentie, wat concurrentievoordeel bij tariefonderhandelingen moeilijk maakt.
De meeste beveiligers (61 procent) vinden zichzelf goed in onderhandelen, maar dit vertaalt zich niet in hogere tarieven. Slechts 32 procent vindt dat hun vakgebied goed betaald wordt. Dat is een van de laagste percentages onder alle zzp-beroepen.
Een objectbeveiliger met meer dan 20 jaar ervaring deelt in het uurtarievenboekje van Knab nog even een goede reality check: “Of je jezelf het nou waard vindt of niet: er is iemand met minder skills en meer zelfovertuiging die het al betaald krijgt”. Oftewel, wees niet te bescheiden.
Toekomstperspectief
Wat betreft toekomstvisie zijn beveiligers het minst positief van alle zzp’ers. Slechts 55 procent is positief over de toekomst van hun bedrijf, het laagste percentage van alle 70 onderzochte beroepen. Ook maken beveiligers zich bovengemiddeld zorgen over de Wet DBA. 60 procent maakt zich hierover zorgen, wat duidt op onzekerheid over hun zzp-status en salaris in de toekomst.
Nichesegmenten bieden kansen
Ook hier is het glas deels halfvol. Ondanks het algemeen sombere beeld zijn er namelijk wel degelijk kansen voor ondernemende beveiligers te spotten. Specialisaties als cybersecurity, particuliere persoonsbeveiliging voor vermogende personen en evenementenbeveiliging met technologische ondersteuning (bijvoorbeeld met drones) bieden mogelijkheden voor hogere tarieven.
Ook zie je steeds meer beveiligers die hun diensten combineren met advies op het gebied van veiligheid en risicomanagement, waardoor ze kunnen upgraden naar het profiel van veiligheidskundige – een beroep met een gemiddeld uurtarief van 91 euro. Ka-ching!
Voor wie een carrière als zelfstandig beveiliger overweegt is het advies duidelijk: specialiseer je in een niche met toegevoegde waarde en bouw expertise op die verder gaat dan alleen ‘aanwezig zijn’. De standaard beveiligingsdiensten staan onder zware prijsdruk, maar specialisten kunnen nog steeds een goed salaris verdienen. Staat genoteerd.
Zzp-uurtarieven in 2025
Wil je voor jouw specifieke sector of beroep weten wat je ongeveer kunt vragen als uurtarief? Check de Manners-overzichtspagina met alle uurtarieven in 2025 en het gemiddelde zzp-salaris van zelfstandigen op een rij.