Alrik de Jong
Alrik de Jong Tech 10 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Betaald blauw vinkje op Twitter is een phishing-nachtmerrie

Betalen voor een blauw vinkje op Twitter, hoe sneu kun je zijn? Het is hoe dan ook een van de eerste ideeën die Elon Musk heeft doorgevoerd. Klinkt leuk, maar het is zoals in de lijn der verwachting een phishing-nachtmerrie.

Het is op dit moment een grote chaos bij Twitter. Juist, sinds Elon Musk aan de macht is. Zal vast een gedachte achter zitten. Werknemers weten in ieder geval van elkaar niet eens wie ontslagen is. Sommigen blijken ten onrechte ontslagen en worden weer teruggevraagd. Dat soort dingen. Allerlei zaken worden ongebruikelijk snel doorgevoerd, zo ook het betaalde blauwe vinkje.

Het betaalde blauwe vinkje op Twitter

Voorheen konden alleen grote Twitteraars, bedrijven, bekende mensen en merken hun account verifiëren met een blauw vinkje. Overzichtelijk, want dan konden gebruikers direct zien of een account te vertrouwen was.

betaald blauw vinkje, elon musk, twitter, phishing nachtmerrie
(Afbeelding: Twitter)

Maar Elon Musk zag in het blauwe vinkje een mooie manier om extra geld te verdienen. Voor 8 dollar (7,95 euro) per maand kunnen gebruikers nu een Twitter Blue-abonnement afsluiten. Zo is de betekenis daarvan eigenlijk niets meer waard, behalve voor de topman van het sociale netwerk en phishing-criminelen. En om het nog chaotischer te maken: er is nu een officieel grijs vinkje waarvoor je niet kunt betalen. Hierachter komt ‘officieel’ te staan, om te onderstrepen dat het om een geverifieerd account gaat.

Elon Musk ontketent phishing-nachtmerrie

Leuk en aardig, maar hier is natuurlijk lang niet iedereen van op de hoogte. Het (betaalde) blauwe vinkje wordt door de massa nog gelinkt aan geverifieerde accounts. Aas voor criminelen die bedreven zijn in phishing, dus.

https://twitter.com/Schellevis/status/1590665611625234433

https://twitter.com/Schellevis/status/1590665343164641280

betaald blauw vinkje, elon musk, twitter, phishing nachtmerrie, belastingdienst
(Afbeelding: Twitter)

Twitter staat nu al vol met betaalde blauwe vinkjes en techjournalist Joost Schellevis laat met één voorbeeld al zien hoe makkelijk phishing nu mogelijk is, om over andere vormen van oplichterij maar te zwijgen. Hij heeft een overduidelijk nep-account aangemaakt van De Belastingdienst en voor de gein een open Tikkie gestuurd om 1.000 euro te betalen. Dit is slechts een simpel voorbeeld van hoe gewiekste criminelen dit veel slimmer kunnen aanpakken. Work in progress, Elon Musk!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.