Goedkope villa te koop op meest klimaatbestendige plek in Nederland
Banken waarschuwen dat je bij het kopen van een huis voortaan rekening moet houden met klimaatrisico’s. Daarom ging Manners op zoek naar een betaalbare Funda-villa – met een simpele woning nemen wij immers geen genoegen – op de meest klimaatbestendige plek van Nederland.
Volgens Sandra Phlippen, hoofdeconoom bij ABN Amro, is het checken van klimaatrisico’s vooral belangrijk voor nieuwelingen op de woningmarkt. “Dit om te voorkomen dat zij straks een kat in de zak hebben gekocht”, vertelt ze tegen de NOS.
Veiligste plek van Nederland
Over welke klimaatrisico’s hebben we het precies? Denk onder meer aan de kans op natuurbranden, hitte-eilanden door bebouwing, grondverzakking en het risico op overstromingen. Dit alles kan je huis namelijk flink beschadigen en dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Kijk maar naar het Limburgse Valkenburg, waar de heftige overstroming in 2021 voor 400 miljoen euro aan schade berokkende.
Dat wil je niet, dus zocht NOS op 3 uit op welke plek in Nederland je het minste gevaar loopt door deze natuurverschijnselen. De helft van ons land kan al uitgesloten worden, omdat het bij dijkdoorbraak last zal krijgen van overstromingen. Verder lopen ook veel gebieden in Nederland risico op paalrot, waarbij houten funderingspalen gaan rotten door een te laag grondwaterpeil, met verzakkingen tot gevolg. Wat blijkt? De gemeente Berkelland is de meest klimaatbestendige plek van Nederland.
Funda-villa in Berkelland blijkt zwaar gehavend
We danken NOS op 3 voor het speurwerk en nu is het aan ons om hier een leuk stulpje te vinden. Nou ja, stulpje… We stuitten al gauw op een kast van een huis in het plaatsje Borculo. Een imposante Funda-villa met gek genoeg een niet zo imposant prijskaartje. De Achterhoekse woning koop je al voor 219.000 euro. Dat slechts half zoveel als de gemiddelde huizenprijs op dit moment.
Hoe kan dat? Nou, het wordt ons snel duidelijk als we binnen kijken. De ‘landelijke stadswoning’, zoals de makelaar op Funda het huis omschrijft, mag dan op de plek staan met de minste klimaatrisico’s, maar dat betekent niet dat de huidige staat ervan goed is. De tuin ziet eruit alsof er al een flinke rivier doorheen is gebanjerd en de gescheurde muren doen vermoeden dat de grond hier verre van waterpas staat. Tja, een laag risico blijkt wat anders dan geen risico. Misschien moeten we Nederland in z’n geheel mijden en verkassen naar Zweden, waar je voor een prikkie een huis koopt.