Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Kleding 26 jun 2024
Leestijd: 5 minuten

Dit maatpak is betaalbaar en absoluut géén fast fashion

Gastredacteur Maarten Verkoren ging op zoek naar een maatpak dat betaalbaar is. Oh ja, het liefst geen fast fashion. Hij kwam terecht bij Chris van Luxemburg en vroeg hem het hemd van het lijf.

Tussen de snelle modetrends en massaconsumptie duikt maatkleding steeds vaker op als een duurzamer en stijlvoller alternatief. Een kledingstuk van hoogwaardige materialen dat je perfect past en waarmee je opvalt als iemand die smaak heeft, wie wil dat niet?

Betaalbaar maatpak zonder fast fashion

In dit artikel onderzoek ik of en hoe maatkleding binnen je budget past door een maatpak van serieuze kwaliteit te laten maken. Is het mogelijk om tegelijk je garderobe te upgraden, de fast fashion een halt toe te roepen en je bankrekening in leven te houden?

Persoonlijk ben ik allang overtuigd van de toegevoegde waarde van maatkleding. Voor mij is dit ontstaan uit noodzaak, want als lange man vind ik maar zelden confectiekleding die goed past. Al snel ontdekte ik ook dat maatkleding nog andere voordelen had. Een belangrijk voordeel is dat je echt een statement maakt met mooie, goed zittende kleding.

In gesprek met slow fashion-expert Chris van Luxemburg

Bovendien heb ik er veel langer plezier van dan bij een goedkoop item uit een fabriek dat slechter zit, sneller lelijk wordt en gauw versleten is. Voor mij is dat een gevoel, maar om meer te weten te komen over de harde feiten en de laatste trends op maatkleding-gebied, interview ik slow fashion-expert (en oud-gediende van Manners) Chris van Luxemburg. 

Ik kreeg opvallend veel complimenten over mijn maatpak
Een mooi zitten maatpak is kwaliteit boven kwantiteit (Afbeelding: Pakkend)

Kleding is iets waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben. Hoe is ons consumentengedrag ten opzichte van kleding de afgelopen decennia veranderd?

Chris: In de afgelopen decennia is het tempo waarin we kleding consumeren enorm toegenomen. Consumenten willen zo snel mogelijk de nieuwste trends bezitten, en grote retailketens spelen hierop in door kleding in ontwikkelingslanden onder slechte omstandigheden te laten produceren. Dit fenomeen noemen we fast fashion.

Wat zijn de gevolgen van deze fast fashion-cultuur?

Chris: Fast fashion resulteert in enorme hoeveelheden kleding die snel geproduceerd en gedistribueerd worden. Deze kledingstukken belanden vaak in uitverkooprekken en uiteindelijk op een steeds groter wordende afvalberg, of nog erger, worden verbrand. Dit heeft ernstige milieugevolgen en zorgt voor onderbetaalde arbeid in ontwikkelingslanden.

Steeds meer mensen lijken zich bewust te worden van deze problemen. Wat is het alternatief voor fast fashion?

Chris: Het alternatief is slow fashion, wat de voorkeur geeft aan kwaliteit boven kwantiteit. Slow fashion richt zich op duurzame, tijdloze kledingstukken die lang meegaan en vaak op maat gemaakt worden. Dit vermindert de verspilling en zorgt voor betere werkomstandigheden in de productieketen.

Waar kunnen consumenten terecht voor slow fashion?

Chris: Kringloop- en vintagewinkels geven kleding een langer leven. Maar er zijn ook maatwerkspecialisten die hoogwaardige, op maat gemaakte kleding aanbieden, waaronder een compleet maatpak. Mijn bedrijf, PAKKEND Amsterdam, is zo’n maatwerkwinkel. We bestaan al sinds 2006 en bieden een breed scala aan custom items aan.

Ik kreeg opvallend veel complimenten over mijn maatpak
Bij Pakkend laat ik een modieus double breasted maatpak maken (Afbeelding: Pakkend)

Wat maakt PAKKEND Amsterdam anders dan fast fashion retailers?

Chris: Bij PAKKEND Amsterdam kun je terecht voor een tijdloos maatpak, maar ook voor custom schoenen, jassen en andere kledingstukken. Alles wordt op maat gemaakt, met aandacht voor detail en kwaliteit. Klanten krijgen persoonlijk advies over materialen en kleuren, wat resulteert in kleding die perfect past en jarenlang meegaat.

Zijn deze maatwerkitems niet veel duurder dan wat je bij een fast fashion retailer vindt?

Chris: Hoewel maatwerkitems prijziger in aanschaf zijn, krijg je er veel voor terug. De kwaliteit is superieur, de pasvorm is perfect en het item gaat veel langer mee. De cost-per-wear is dus in veel gevallen helemaal niet duurder. PAKKEND Amsterdam biedt zelfs de mogelijkheid te zoeken naar traceerbare en gerecyclede materialen.

Denk je dat maatwerk en slow fashion de toekomst zijn?

Chris: Absoluut. Slow fashion en maatwerk zijn stappen in de richting van een duurzamere toekomst. Door te kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid kunnen we de enorme afvalberg verminderen en zorgen voor betere werkomstandigheden wereldwijd. Het begin van het einde van de voorraadstapel is in zicht.

Oké, bewijs het maar!

Chris (pakt zijn meetlint en begint me direct op te meten): Kom maar op!

Ik kreeg opvallend veel complimenten over mijn maatpak
Het pak zit als gegoten en ik krijg van alle kanten complimenten over hoe mooi het staat en zit (Afbeelding: Pakkend)

Het meetproces

Het meetproces verloopt verrassend snel en prettig en voor ik het weet zijn we bij het leukste gedeelte aangekomen: het kiezen van de stof en afwerking. Ik kies een mooie stof – muted green – en besluit het aan te durven om voor een double-breasted jasje te gaan. Omdat dat al een statement an sich is, maak ik het bij de afwerking niet te gek, het moet geen clownspak worden natuurlijk.

Een van mijn favoriete keuzes om te maken is de voering aan de binnenkant van het jasje omdat je daarmee ontegensprekelijk een kledingstuk creëert dat absoluut uniek is. Ik kies voor een contrasterende kleur met camouflagepatroon. Als ik het maatpak een paar weken later ophaal, ben ik er meteen verliefd op en zit het ook als gegoten. Op het feest waar ik die avond verschijn, regent het complimenten over het pak, de stijl, de fit en hoe goed het me staat. 

Ik ben blij met dit cadeau aan mezelf. Als jij je ook graag in een echt mooi pak wil hijsen, kun je daarvoor bij PAKKEND terecht, vanaf 749 euro.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.