De 10 beste biografieën van topsporters uit binnen- én buitenland
Met behulp van Goodreads maken we een top 10 van beste sportbiografieën uit de 21ste eeuw. Ideaal voor strandbed, tuinset of campingstoel.
De armzalige jeugd in een achterbuurt, het moordende trainingsregime op weg naar de top en de rotte enkel die alles verpest. We lezen er graag over − het liefst met een blikje pils ter hand, terwijl we uitrusten van een lang seizoen in de kelderklasse. We zetten de beste sportbiografieën in een top 10 met behulp van de gemiddelde score op Goodreads.
Al eerder maakten we een top 10 sciencefictionboeken van de 21ste eeuw.
Top 10 sportbiografieën van de 21ste eeuw
In deze lijst bevindt zich een mix van biografieën uit binnen- én buitenland, allen verschenen in de 21ste eeuw. We rangschikken ze op basis van de gemiddelde score op Goodreads − een soort IMDb voor boeken. Dit zijn de 10 beste sportbiografieën om de zomer mee door te komen.
1. Christopher McDougall – Born to Run (2009)
Goodreads-score: 4,31
In Born to Run bezoekt Christopher McDougall de Mexicaanse stam Tarahumara, waar de mensen opvallen vanwege hun uitzonderlijke loopvermogen. Grappige anekdotes, onder andere over een vrouwelijke ultraloper die rent op een dieet van maïstortilla’s en bier, worden afgewisseld met praktische tips over hardlopen. McDougall reist naar Harvard en Nike voor de laatste wetenschappelijke inzichten. Het advies: ontwikkel een ontspannen loopstijl waarbij je korte, lichte passen maakt en op de midden- of voorvoet landt in plaats van op de hiel.
2. Nando Boers – Het plan (2023)
Goodreads-score: 4,10
Het Plan van Nando Boers gaat over de opkomst van het Nederlandse wielerteam Jumbo-Visma. Boers mocht kijken bij windtunneltesten en schoof aan bij teambesprekingen. Hierdoor lukt het hem om niet alleen een gedetailleerde strategie van de wielerploeg te beschrijven, maar ook inzicht geven in de worstelingen van toprenners als Primož Roglic, Tom Dumoulin, Wout van Aert, Steven Kruijswijk en Jonas Vingegaard.
Topscores van vier sterren in zowel NRC als de Volkskrant. 4,10 uit 5 van de Goodreads-lezers.
3. Carlo Ancelotti – Quiet Leadership (2016)
Goodreads-score: 4,06
Carlo Ancelotti vertelt zijn verhaal over 40 jaar trainerschap. De Italiaanse succescoach is een klassieke people manager die zijn paard altijd een wortel voorhoudt en niet met een zweep slaat (een soort anti-Van Gaal dus). Quiet Leadership (of Rustig leiderschap: Winnen met kalmte, empathie en tactiek in het Nederlands) zit vol anekdotes over maniakale vedettes als Christiano Ronaldo en idiote voorzitters als Silvio Berlusconi.
4. Rafael Nadal – Rafa (2012)
Goodreads-score: 4,05
Met een verschijningsjaar van 2012 is deze biografie inmiddels ietwat gedateerd, maar nog steeds sterk als verslag van Rafael Nadals jeugd op Mallorca, zijn moordende trainingsregime (4 tot 6 uur tennissen per dag) en reflecties op legendarische wedstrijden tegen Federer (2008) en Djokovic (2010). Drie sterren in NRC en een volledig punt hoger op Goodreads.
5. Dennis Bergkamp – Stillness and Speed (2014)
Goodreads-score: 4,03
De biografie van Dennis Bergkamp heet Stillness and Speed: Mijn Verhaal en is opgetekend door Engelsman David Winner. Het boek geeft inzicht in de carrière en persoonlijkheid van de legendarische Nederlandse voetballer. Bergkamp deelt zijn ervaringen bij Ajax, Inter Milan, en Arsenal. Bij die laatste club kwam hij in 2003 terecht in een team vol zuiplappen, dat hij samen met voetballers als Thierry Henry, Patrick Viera en Robert Pires naar de Europese top hielp.
6. Erik Ten Hag – The Biography (2023)
Goodreads-score: 3,9
Erik Ten Hag wordt overal onthaald als een hakkelende Tukker, maar vertrekt steevast als een briljant voetbalgenie. Dit boek van Maarten Meijer bestrijkt de periode van zijn jeugd in Haaksbergen tot en met zijn eerste seizoen als coach van Manchester United. Zonder medewerking van Erik Ten Hag zelf, toch een aderlating, maar de lezers op Goodreads zijn desondanks lovend met een gemiddelde van 3,9.
7. Ik, Zlatan (2016)
Goodreads-score: 3,9
Ik, Zlatan is de autobiografie van Zlatan Ibrahimović, waarin hij zijn reis van de achterbuurten van Malmö tot het wereldtoneel van het topvoetbal beschrijft. Tijdens een gesprek vroeg José Mourinho aan Zlatan wat hij zou doen als hij niet kon voetballen. Zlatan antwoordde: “Dan zou ik gewoon een nieuw spelletje uitvinden en dat ook winnen.” Zo is Zlatan. Alleen in Nederland al 200.000 exemplaren verkocht.
8. Marco Van Basten – Basta (2019)
Goodreads-score: 3,6
In Basta vertelt Marco Van Basten zijn levensverhaal, opgetekend door Edwin Schoon. San Marco bespreekt zijn successen bij Ajax, AC Milan en het Nederlands Elftal. Ook reflecteert hij op zijn worstelingen met blessures. De Volkskrant vindt hem open over zijn kapotte enkel en het huwelijk van zijn ouders, maar niet over zichzelf. “Onbesproken blijven een paar klassiekers, bijvoorbeeld de keer dat Van Basten in opspraak kwam omdat hij het de gewoonste zaak van de wereld vond dat zijn vriendin zijn voetbaltas droeg of toen hij het inkomen van een bijstandsmoeder op ‘een tonnetje of zo’ schatte.”
Het boek krijgt drie sterren. Op Goodreads zijn ze wat positiever met een 3,6 als gemiddelde.
9. Louis van Gaal – De Trainer en de Totale Mens
Goodreads-score: 3,56
Schrijver Robert Heukels hoort niet alleen Louis van Gaal uit over zijn voetbal- en levensfilosofie. Hij laat ook twintig kopstukken uit het topvoetbal aan het woord zoals Robin van Persie, Erik ten Hag, Arjen Robben, Uli Hoeneß, Pep Guardiola en Wayne Rooney. NRC vond het niks: “Als de nieuwe, kritiekloze biografie van Louis van Gaal iets duidelijk maakt, dan is het dat hij twee eigenschappen weinig heeft ontwikkeld: zelfspot en zelfrelativering.” Twee sterren. De Goodreads-lezers zijn positiever met een score van 3,56.
10. Thomas Dekker – Mijn Gevecht (2016)
Goodreads-score: 3,56
Favoriet van de Manners-redactie. Mijn Gevecht gaat over wielrennen, maar vooral over seks, doping en rock ‘n roll. Prostituees in het hotel en bloedzakken in de badkamer. Thomas Dekker joeg de halve wielerwereld tegen zich in het harnas en liet het huwelijk van Michael Boogerd klappen. En toch is dit zoals een biografie zou moeten zijn. Pas een boek schrijven als je bereid bent álles te vertellen, zonder bang te zijn voor iedereen die wel eens boos zou kunnen worden.
Zo, hier kom je wel een zomer mee door.