Door dit detail oog je extra intelligent in een zakelijk gesprek
De eerste indruk is snel gemaakt. En de kans om die indruk te herstellen is klein. Hoewel we vroeger de eerste indruk vaak uitwisselenden via een handdruk, gebeurt dat nu vaker dan ooit via een scherm. Daarom kun je je video-achtergrond maar beter bewust kiezen, wil je intelligent of betrouwbaar overkomen. Tipje van de sluier: planten.
Dat de invloed van je achtergrondkeuze wel degelijk uitmaakt, is niet gebaseerd op natte vingerwerk of een vaag voorgevoel. Wetenschappers van de Britse Durham Universiteit hebben onderzoek gedaan onder 167 onderzoeksparticipanten. Zij kregen beelden voorgeschoteld met de vraag: hoe betrouwbaar en competent is de persoon op het scherm?
(On)bewuste keuzes
Vervaagd, een attractiepark, kamerplanten of boekenkasten: je hebt al deze achtergronden vast weleens voorbij zien komen bij één van je collega’s in een video-vergadering. En wellicht kies je zelf ook lukraak een achtergrond, zonder je te realiseren dat dit effect heeft op de indruk die je achterlaat bij je online gesprekspartners. Naast de achtergrond is ook de gezichtsuitdrukking onderzocht.
Wat blijkt? Een vrolijke gezichtsuitdrukking wordt als betrouwbaarder en competenter geïnterpreteerd dan een neutrale gezichtsuitdrukking. Daarnaast wekken vrouwen een betrouwbaardere indruk dan mannen.
Je videoachtergrond
Wetenschappers hebben de onderzoeksparticipanten gevraagd om de persoon op het scherm te beoordelen. Daarbij is niet verteld dat het onderzoek gericht was op de achtergronden. De achtergronden zijn dus onbewust van invloed op de beoordeling van de personen.
Er zijn zes verschillende achtergronden onder de loep genomen: kamerplanten, een boekenkas, een huiskamer, een geblurde huiskamer, een neutrale achtergrond en een fictief plaatje. Verschillende personen met verschillende gezichtsuitdrukkingen zijn voor de achtergronden afgebeeld en beoordeeld.
Zo wek je een positieve indruk
Wat blijkt? Personen met planten of boekenkasten op de achtergrond scoren hoger op het gebied van betrouwbaarheid en competentie, dan mensen met andere achtergronden. Volgens de wetenschappers is dit goed te verklaren. Boeken worden over het algemeen namelijk geassocieerd met intelligentie. Planten wekken daarnaast een idee van verantwoordelijkheid en betrouwbaarheid.
Achtergronden om te vermijden
Wellicht kies je voor een ‘grappige’ fictieve achtergrond om het ijs te breken. Toch kun je dit beter niet doen als je een gevoel van vertrouwen wil wekken. Daarnaast komt deze achtergrond ook het slechtste uit de bus als je competent wil overkomen.
Een verklaring die de onderzoeker geeft aan wetenschapssite Scientias? Door een grappige afbeelding schep jij de indruk niet al te serieus te zijn. Dat kan in verband worden gebracht met minder bekwaam zijn. Rationeel gezien is dat wellicht anders, maar het gaat in dit geval dus om een eerste indruk.
Vermijd woonkamers en verberg niets
Ook blijkt uit het onderzoek dat je een werkplek in de woonkamer beter niet via een scherm kunt delen. Mocht je echt geen andere keuze hebben dan een woonkamer op je achtergrond, dan zijn de beoordelingen op het gebied van betrouwbaarheid hoger dan de beoordelingen van een persoon in een niet-vervaagde woonkamer.
En overweeg je om dan je achtergrond maar helemaal te vervangen door een neutrale/witte achtergrond? Dat kun je beter niet doen. Een neutrale achtergrond komt namelijk je authenticiteit én betrouwbaarheid niet ten goede.
Dus, mocht je de eerst volgende keer een online vergadering bijwonen en het daarbij belangrijk vinden een goede eerste indruk achter te laten? Ga dan pal voor de boekenkast zitten óf decoreer je werkplek met een de nodige hoeveelheid planten. Lees hier het volledige onderzoek.