Top 10 rokerige whisky’s volgens barmannen en experts
Hou je van rokerige whisky’s? Check dan deze top 10 van barmannen bij de mooiere toko’s van deze wereld.
Met de komst van Conor McGregor’s Proper No. Twelve whiskey is de edele drank een stuk populairder geworden. Dat geldt niet alleen voor Ierse whiskey, ook de Schotse variant, geschreven als whisky, vindt gretig aftrek. Een de meest gedronken soorten is de smokey of peated whisky, inderdaad die met de rokerige smaak. De moutige en oude, bijna klassieke smaak wordt steeds meer gewaardeerd en je ziet dan ook steeds meer merken die een dergelijke whisky in het assortiment hebben opgenomen.
? Lees hier meer over het Whisky Tasting Festival in Utrecht
Rokerige whisky is niet alleen voorbehouden aan de Schotse producenten van de godendrank, overal ter wereld duiken verschillende whisky’s op die je onder de noemer ‘smokey’ kan plaatsen. De bekendste, en daarmee ook meest geliefde rokerige whisky’s, komen nog altijd uit Islay. Het is een typisch Schotse streek die bekend staat om de prachtige whiskysoorten die het heeft voortgebracht.
Islay, bakermat van rokerige whisky’s
Op dit kleine eiland vind je whisky’s van onder andere Lagavulin, Ardbeg, Bowmore en Laphroaig. Ze zijn op zijn zachtst gezegd een complex van smaak. Voor beginnende whiskydrinkers kan de eerste kennismaking wellicht overweldigend zijn. Heb je het eenmaal geproefd, dan is de kans groot dat je voor altijd je hart hebt verloren aan een van de vele whisky’s van dit eiland. Het is echter niet alleen de unieke smaak, maar ook de verhalen achter deze rokerige whisky’s die het zo bijzonder maken. Daarmee komen we aan bij de belangrijkste vraag: wat zijn nou de lekkerste rokerige whisky’s? Uproxx vroeg het aan tien gerenommeerde barmannen, met deze top 10 kom je een heel eind.
Kilchoman Sanaig
Jack Galobich barman van The Gage in Chicago
https://www.instagram.com/p/BzdBjsnHbKa/
“Als je met ‘rokerig’ een whisky met een echte veensmaak bedoelt, dan denk ik direct aan de beroemde Islay whisky’s. Laphroaig en Ardbeg zijn erg goed wat betreft smaak en prijs-kwaliteitsverhouding, maar Kilchoman is op dit moment misschien wel mijn favoriete soort. De in sherryvaten gerijpte Kilchoman Sanaig heeft een frisse fruitsmaak die perfect in balans is met de tonen van veen. Hun vlaggenschip Machir Bay heeft enkele van die zoete butterscotch-tonen die de whisky net dat beetje extra geeft.”
High West Campfire
Rich Depascale, drankmanager bij The Wilson in New York
https://www.instagram.com/p/Bx3B9jZFgfk/
“Ik ben geen whiskydrinker, maar een goed glas Campfire is heerlijk. Heeft een lichte, zachte rooksmaak die niet overweldigend is. De gekke wetenschappelijke benadering van High West zorgt altijd weer voor verbazing en het pakt altijd goed uit. Wat ze ook maken, het smaakt altijd heerlijk, zelfs als je geen fervente whiskydrinker bent zoals ik.”
Johnnie Walker Black Label
Joey Biñas, barman bij Bootlegger in San Diego
“Schotse whisky’s zijn altijd populair geweest en dat zullen ze altijd wel blijven. Hoewel ik wel van single malt whisky houd, hebben de blended whisky soorten ook veel charmante mogelijkheden. Wat dat betreft is er maar een blended whisky die perfect is in alle situaties: Johnnie Walker Black Label. Het is nog altijd een klassieker voor mij, een van de beste rokerige whisky’s.”
Warbringer Southwest Bourbon
Torrence R. O’Haire, directeur en sommelier van Gage Hospitality Group in Chicago
“Rokerige whisky’s zijn moeilijk te definiëren; ik ben over het algemeen geen fan van dat soort whisky’s, omdat ik de voorkeur geef aan de meer subtiele whisky soorten. In veel gevallen komen dergelijk whisky’s nogal hard binnen. Dat gezegd hebbende, had ik de kans om een aantal van de Mesquito-gerookte whisky’s uit New Mexico te proberen en ik was aangenaam verrast wat betreft de smaakervaring en kwaliteit. Ze hebben stuk voor stuk een no-nonsense, ruig en tuimelend karakter. Probeer de Warbringer Southwest Bourbon als je die kunt vinden bij je lokale whiskyboer.”
Lagavulin 16 jaar oud
Casey Lyons, barman bij Pacific Hideaway in Huntington Beach, Californië
https://www.instagram.com/p/By-BMTznkaP/
“Het is terecht een ‘classic malt’, deze zestien jaar oude Lagavulin. Het is amper te beschrijven hoe deze malt whisky smaakt. De langdurige rijping komt de smaak zeker ten goede en de whisky is dan ook goed op smaak met sterke tonen van turf en uiteraard rook. Alleen al het glas tegen mijn neus houden doet me denken aan het nummer Calm Like a Bomb van Rage Against the Machine. De smaak heeft beknopte tonen van heide, lichte indrukken van honing en subtiele tannines. Mijn koning der rokerige whisky’s.”
Aberlour 12 jaar oud
Justin Monell, General Manager bij BLVD & Main in Las Vegas
“Heel simpel, als het rokerige whisky’s, dan is er in feite maar één soort die je geproefd moet hebben: de twaalf jaar oude Aberlour. Alles aan deze whisky klopt: de balans, de rokerigheid en de tannines. Niet nadenken, gewoon proberen.”
Kaiyo Japanse Mizunara Oak The Peated
Ilan Chartor, spiritueel adviseur bij KYU in Miami
“Mijn favoriet onder de rokerige whisky’s is de Japanse Kaiyo-whisky. Deze whisky is te vergelijken met een goede Islay vanwege zijn rokerigheid, maar heeft geweldige mais- en houttonen die de smaak afronden.”
Talisker 10 jaar oud
Alli Torres, barman bij het Rooftop van de Raffinaderij in de Stad van New York
“Talisker 10. Van oudsher ben ik een echte liefhebber van Islay-whisky’s, maar de mix van rook en de zweem van zout in een Talisker is echt het beste wat er is. Als je ooit de kans krijgt om de Talisker Distiller’s Edition te proberen, geef jezelf er dan aan over.”
Lagavulin 18 jaar oud
Matteo Caniglia, restaurantmanager bij Honey Salt in Parq in Vancouver, Canada
“Dat de leeftijd niet altijd alles zegt over whisky is bekend, maar de achttien jaar oude Lagavulin is de spreekwoordelijke uitzondering op die regel. Persoonlijk ben ik niet echt gek op rokerige whisky’s, maar de producent van Lagavulin heeft echt fantastisch werk verricht door de juiste hoeveelheid turf toe te voegen. Desondanks heeft de whisky een schone en aangename smaak.”
Laphroaig 10 jaar oud
Josh Cameron, hoofdbarman bij Boulton & Watt in New York City
“Tot op de dag van vandaag is de tien jaar oude Laphroig mijn absolute favoriet. Het was een van de eerste rokerige whisky’s die ik ooit heb geproefd. Elke keer als ik het drink, word ik herinnerd aan mijn jeugd. In één woord geweldig dus.”
Ardbeg 10 jaar oud
Leal Ransone, barmanager bij Plat 99 in Indianapolis
“Ik hou echt van Ardbeg 10. Ik heb een brandweerman me eens laten vertellen dat het hem deed denken aan de geur van een brandend gebouw als je net aan komt rijden en die gedachte kan ik niet meer loslaten.”