Beste landen voor Nederlandse digital nomads qua visa en kosten
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2FBeste-landen-voor-Nederlandse-digital-nomads-qua-visa-en-kosten.jpg)
Droom je ervan om als remote werker je laptop open te klappen ergens op een prachtig, exotisch oord en tussen de bedrijven door een frisse duik te nemen? Dan is het leven als digital nomad jou op het lijf geschreven.
Volgens Global Sitizen Solutions verwelkomen steeds meer landen remote werkers met open armen. Sommige bieden zelfs speciale visa aan voor digital nomads. Maar waar kun je als Nederlander nu het beste neerstrijken om zowel productief te zijn als te genieten van je omgeving? We zetten de beste bestemmingen voor je op een rijtje.
Remote werken: welke factoren spelen een rol?
Bij het kiezen van een bestemming voor remote werk spelen factoren zoals kosten van levensonderhoud, internetkwaliteit, klimaat en culturele ervaring een grote rol. Gelukkig zijn er diverse landen die op al deze punten hoog scoren en bovendien aantrekkelijke regelingen hebben voor buitenlandse remote werkers.
Beste landen voor Nederlandse digital nomads
Hieronder vind je een selectie van landen die ideaal zijn voor Nederlandse digital nomads die op zoek zijn naar een inspirerende werkplek in het buitenland. En wie heeft het nog over werken als je in de namiddag je laptop dichtklapt en direct de lokale cultuur opsnuift.
Portugal
Portugal staat bekend om het aangename klimaat, betaalbare levensonderhoud en vriendelijke bevolking. Steden als Lissabon en Porto hebben een bloeiende gemeenschap van digital nomads en bieden tal van co-working spaces. Portugal geeft ook een speciaal visum uit voor remote werkers. Dat maakt het voor niet EU-bewoners een stuk makkelijker om voor langere tijd als digital nomad te bivakkeren. Als Nederlandse digital nomad heb je geen specifiek visum nodig om in Portugal te werken. Als EU-burger profiteer je namelijk van het recht op vrij verkeer en verblijf binnen de EU, waardoor je zonder werkvergunning in EU-landen mag werken.
Let op: in Portugal ontstaat langzaam maar zeker een anti-sentiment tegen digital nomads. Probeer op een of andere manier iets terug te doen voor de lokale bevolking en respect te hebben voor de lokale gebruiken.
Spanje
Met een rijke cultuur, heerlijke Mediterrane keuken en diverse landschappen is Spanje een topkeuze voor velen die klaar zijn met de rat race in Nederland. Steden als Barcelona en Madrid combineren een kosmopolitische sfeer met een ontspannen levensstijl. Bovendien vind je er volop co-working spaces, levendige expatgemeenschappen en razendsnel internet; allemaal ingrediënten voor een productieve ‘workation’. Als EU-burger heb je ook hier geen gedoe met visa: je mag er wonen én werken zonder extra papierwerk. Dat maakt Spanje als werkbestemming niet alleen aantrekkelijk, maar ook laagdrempelig.
Roemenië
Voor wie op zoek is naar een betaalbare bestemming binnen Europa, is Roemenië een uitstekende optie. Steden als Boekarest en Cluj-Napoca bieden moderne voorzieningen, snelle internetverbindingen en een groeiende gemeenschap van remote werkers. Bovendien liggen de kosten voor levensonderhoud hier aanzienlijk lager dan in Nederland. En dat is lekker als je wel gewoon je Nederlandse salaris binnenharkt. Kun je daar de gefortuneerde nomade uithangen. En ook voor Roemenië heb je geen werkvisum nodig. Op 1 januari 2007 trad het land van Dracula toe tot het magisch verbond dat we kennen als de EU.
Thailand
Thailand is al jaren een favoriet onder digital nomads, en met goede reden. Steden als Chiang Mai en Bangkok bieden een uitstekende infrastructuur voor remote werkers, met tal van co-working spaces en snelle internetverbindingen. Daarnaast zijn de kosten van levensonderhoud laag en is het klimaat tropisch. Of misschien ben je wel betoverd door de adembenemende shots uit White Lotus seizoen 3. Om maar even een lekkere quote uit die geweldige serie te pakken: “Je gaat naar Thailand als je ergens naar op zoek of juist ergens voor op de vlucht bent.” Tja, diepzinnig.
Let op: voor Thailand heb je wél een werkvisum nodig. Thailand biedt het Destination Thailand Visa, speciaal voor digital nomads – geldig tot 5 jaar.
Costa Rica
Voor wie de combinatie zoekt van werken en genieten van natuur, is Costa Rica een paradijs. Met prachtige stranden, weelderige regenwouden en een ontspannen levensstijl is het een ideale plek voor remote werkers. Steden als San José bieden de nodige infrastructuur en er is een groeiende gemeenschap van digital nomads. Ook Costa Rica geeft digital nomad visums uit. En in dit geval is dat wél van belang voor jou als Nederlander. Je EU-voordelen (vrij reizen, werken, et cetera) gelden hier uiteraard niet. Ben je van plan langer dan een maand te werken buiten de EU? Dan heb je een werkvisum nodig. Omdat Costa Rica digitale nomaden omarmt, kun je ook voor dit tropische paradijs een speciaal digital nomad-visum aanvragen. In feite een werkvisum, maar dan eentje met een soepele aanvraagprocedure én geldigheid tot 12 maanden.
Tips voor succesvol remote werken in het buitenland
- Visumvereisten: controleer altijd de visumvereisten van het land waar je naartoe wilt, zeker als je buiten de EU aan de slag gaat. Sommige landen bieden speciale visa voor digital nomads, terwijl je in andere landen mogelijk op een toeristenvisum kunt werken.
- Kosten van levensonderhoud: maak een budget en onderzoek de kosten van levensonderhoud in je gekozen bestemming. Houd rekening met huisvesting, voeding, vervoer en andere dagelijkse uitgaven.
- Internetverbinding: een betrouwbare en snelle internetverbinding is cruciaal voor remote werk. Controleer de beschikbaarheid en snelheid van internet in het gebied waar je wilt verblijven.
- Tijdzone: houd rekening met het tijdsverschil tussen Nederland en je bestemming, vooral als je regelmatig moet communiceren met collega’s of klanten in Nederland.
- Gezondheidszorg en verzekering: zorg voor een goede ziektekostenverzekering die dekking biedt in het buitenland. Informeer ook naar de kwaliteit van de lokale gezondheidszorg. Je weet maar nooit wanneer je per ongeluk op een zee-egel stapt.
Door zorgvuldig je bestemming te kiezen en je goed voor te bereiden, kun je als Nederlandse remote werker genieten van een verrijkende ervaring in het buitenland, terwijl je blijft werken en gewoon je Nederlandse salaris ontvangt. Dat kan in loondienst, maar natuurlijk ook als zzp’er. Zeker als zelfstandige geniet je ultieme vrijheid als digital nomad; je kunt namelijk je eigen werktijden bepalen.