De onmogelijke sollicitatievraag van Jeff Bezos en het juiste antwoord
Ann Hiatt is een executive business partner geweest van Jeff Bezos, maar kwam Amazon binnen als junior assistant. Aan CNBC vertelt ze hoe ze deze rol bemachtigde; nadat Jeff Bezos haar twee sollicitatievragen stelde, nam hij haar in datzelfde gesprek nog aan.
Het was zeker niet het eerste sollicitatiegesprek dat Hiatt bij Amazon voerde. “Mijn eerste sollicitatiegesprekken waren duizelingwekkend, in hoeveelheid en in tempo”, vertelt ze aan CNBC. “Ik had dagelijks gesprekken met alle senior assistenten en sommigen duurden de hele dag.”
Toen ze na een paar maanden niets had gehoord en alle hoop begon te verliezen, ging de telefoon. Hiatt werd gebeld door een recruiter van Amazon met de vraag of ze nog voor één laatste gesprek wilde komen. “Ze vertelde me niet dat het met Jeff Bezos zou zijn”, zegt ze.
De twee sollicitatievragen van Jeff Bezos
Wat zijn de twee sollicitatievragen die Jeff Bezos in het gesprek stelde? En misschien nog wel belangrijker: wat antwoordde zij? Haar antwoorden waren namelijk zo bevredigend dat Jeff Bezos haar op dat moment aannam.
1. Hoeveel ruiten zijn er in de stad Seattle?
“Jeff Bezos begon het sollicitatiegesprek met de belofte dat hij slechts twee sollicitatievragen zou stellen en dat de eerste een ‘leuke’ hersenkraker zijn zijn”, vertelt Hiatt. Hij vroeg haar om het aantal ruiten in de stad Seattle te schatten.
“Hij liep naar het whiteboard en vertelde me dat hij de wiskunde zou doen”, zegt ze. “Ik was even doodsbang.” We geven haar groot gelijk; het is een onmogelijke sollicitatievraag, waarop je nooit het goede antwoord kan geven.
Maar dat is ook helemaal niet de bedoeling van zo’n vraag. Dit soort brain teasers worden wel vaker bij grote bedrijven gevraagd. De bedoeling is niet om het juiste antwoord te raden, maar om een ingewikkeld probleem op te delen in kleine behapbare stappen. Het is een manier voor de persoon tegenover je om te zien hoe je geest en gedachten werken.
Hiatt wist te kalmeren toen ze zich dit herinnerde en gaf haar antwoord. Ze liet Jeff Bezos weten dat ze zou beginnen met het aantal mensen in Seattle, zo’n 1 miljoen. Zij hebben allemaal een huis, een vervoermiddel, een kantoor of school – en die hebben allemaal ramen. “Ik stelde voor om de schatting op gemiddelden daarvan te baseren”, zegt ze.
Hiatt had het gevoel dat ze uren ingingen op elk scenario, elke anomalie en manieren om deze uitzonderingen te verklaren. “Waarschijnlijk duurde het eigenlijk zo’n 10 minuten”, zegt ze. “Ik haalde opgelucht adem toen hij de definitieve schatting opschreef, het omcirkelde en zei dat mijn antwoord ongeveer moest kloppen.”
2. Wat zijn je carrièredoelen, al dan niet bij Amazon?
De tweede sollicitatievraag die Jeff Bezos stelde in het gesprek, is meer een klassieker. Hij vroeg Hiatt namelijk wat haar carrièredoelen zijn.
“Ik vertelde hem dat Amazon had bewezen een bedrijf te zijn vol ambitieuze en gepassioneerde mensen”, zegt Hiatt over haar antwoord op de vraag. “Ik wilde net als hen zijn en leren wat zij wisten. Hun sterke punten lagen in de gebieden die ik persoonlijk wilde ontwikkelen.”
Hiatt had geen eerdere ervaring als assistent. Ze wilde eigenlijk uiteindelijk professor worden en vertelde dit ook eerlijk in het gesprek. “Ik vertelde dat de waarde van de ervaring duidelijk was, ook al voelde het als een afleiding van mijn doel om professor te worden”, zegt ze. “Ik legde uit dat ik geen idee had hoe ik een assistent moest zijn, maar dat ik wist hoe belangrijk het is om consequent buiten mijn comfort zone te zijn. Ik wilde een enorme leer- en groeicurve bewerkstelligen.”
Dit zijn dus de twee sollicitatievragen van Jeff Bezos en de antwoorden die je moet geven om bij Amazon aan de slag te mogen gaan. Tegenwoordig is hij overigens geen CEO meer, maar wel grootaandeelhouder.
“Het heeft jaren geduurd voordat ik precies begreep waarom Jeff Bezos me toen heeft aangenomen”, zegt Hiatt. “Maar uiteindelijk snapte ik het: hij verzamelt mensen om zich heen die hij niet vooruit hoeft te duwen, maar eerder tegen moet houden. Sindsdien heb ik altijd naar werk en teams gezocht die me zouden uitdagen, ondersteunen en inspireren om dingen te doen die buiten mijn huidige capaciteiten liggen.”
Lees op deze overzichtspagina meer tips en tricks over solliciteren.