Benzineprijs omlaag in Nederland dankzij landen buiten oliekartel
Betrekkelijk goed nieuws voor autobezitters die nog rijden op fossiele brandstoffen als benzine en diesel. De benzineprijs aan de pomp daalt verder in Nederland. En dat is deels te danken aan nieuwe leveranciers buiten het oliekartel, dat de prijs juist wil opdrijven door minder te produceren.
Geen overbodige luxe, gezien onze plek op de lijst met duurste landen in Europa om benzine te tanken. Lees ook alvast wat er in 2024 gaat veranderen.
Benzineprijs daalt verder in Nederland
De olieprijzen liggen op koers voor de zevende week met dalingen op rij, wat de langste verliesreeks sinds 2018 zou zijn. De prijzen staan onder druk door zorgen over een wereldwijd overaanbod op de oliemarkt. Ook de prijzen die Nederlanders aan de pomp betalen, dalen verder.
Zo is de landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 vrijdag gezakt tot 2,078 euro, volgens consumentencollectief UnitedConsumers. Donderdag lag die adviesprijs nog op 2,084 euro. Pomphouders kunnen echter wel afwijken van de geadviseerde benzineprijs.
Brentolie als graadmeter
De prijs van Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, steeg vrijdag naar ruim 75 dollar per vat. Ondanks de stijging is Brent op weg naar de zevende wekelijkse prijsdaling op rij.
Landen van oliekartel OPEC+, zoals Saudi-Arabië, proberen al maandenlang de olieprijzen weer omhoog te krijgen door de productie te beperken. Handelaren twijfelen echter of de verminderde productie effect zal hebben.
Verrassende nieuwe leverancier
De olieproductie van landen buiten het kartel is toegenomen. Het aanbod vanuit de Verenigde Staten is gestegen naar meer dan 13 miljoen vaten per dag. Begin dit jaar waren dit nog zo’n 12 miljoen vaten per dag.
Nog even de boel in perspectief: check hoeveel de benzineprijs in Nederland per jaar is gestegen sinds 2006. Tipje van de sluier: in 2006 betaalde je 1,325 euro voor een liter benzine.