Ben jij een man van jouw woord?
Eem man van zijn woord is een man waar je van op aan kunt. Hij is diegene die je vraagt of hij volgende week komt helpen verhuizen en die dan na instemming netjes op de stoep staat zonder smoesjes, bizarre tegenprestaties en herinneringsberichtjes. Als jij hem iets vraagt dan krijg je eerlijk antwoord in de vorm van ‘ja’ of ‘nee’ en als hij jou iets belooft, komt hij zijn woord moeiteloos na. Aan zulke heren heb je nou echt wat.
Helaas is dit een zeldzaam ras. Niet veel heren zullen namelijk toe durven geven dat je niet van hen op aan kunt. Gelukkig weet jij donders goed aan wie je wel en niet wat hebt. Maar stel je nou eens voor dat jij diegene bent waarvan anderen weten dat ze niet op jou kunnen rekenen. Da’s niet best, zowel op zakelijk als persoonlijk niveau. In dat geval is de eerste vraag eigenlijk: ‘Waar gaat het mis?’.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom iemand zijn afspraken niet nakomt. Vaak is het een gebrek aan zelfkennis. eerlijkheid en/of een angst om mensen teleur te stellen. Hierdoor stem je in, terwijl je van tevoren waarschijnlijk al weet of je de belofte wel of niet waar kunt maken. Zo is er ook een categorie heren die dit van zichzelf realiseert maar desondanks nog steeds niet erg betrouwbaar is. Wanneer je hen een vraag stelt, is het antwoord vaak: ‘Misschien.’ of ‘Ik ga kijken of het lukt’. Meestal weet je dan meteen al dat dit op weinig uit gaat lopen. Dus wat kun je nou doen als jij één van deze types bent?
Wees realistisch
Vaak zeggen mensen zonder blikken of blozen ‘Ja.’ op een verzoek om vervolgens terug te komen met een ‘Trouwens, ik heb nog even nagedacht…’. Dat is een situatie die je wilt en kunt voorkomen. Als iemand jou iets vraagt, ga dan eerst goed na of het überhaupt mogelijk is wat zij van jou vragen. Heb je zin om datgene te doen? Zie je het voor je dat je het daadwerkelijk gaat doen? En zou die ander het ook voor jou doen? Indien je 4x ‘Ja.’ hebt aangevinkt in jouw hoofd, kun je vervolgens overstappen op een daadwerkelijke ‘Ja.’
Leer om nee te zeggen
‘Nee’ zeggen hoeft (in tegenstelling tot wat mensen vaak denken) echt geen probleem te zijn. Tenminste, het heeft meestal minder negatieve gevolgen dan mensen teleur te stellen door eerst in te stemmen en vervolgens terug te krabbelen. Een nee schept duidelijkheid en een bepaalde verwachting voor de volgende keer. Als iemand jou vraagt om iets te doen en je kiest voor een ‘misschien’ of een slap excuus, dan is er een grote kans dat je hem/haar volgende keer weer teleur moet stellen. Bij een nee was je er echter meteen vanaf geweest, ook voor de volgende keer. No harm done.
Denk en plan vooruit
Tot slot zijn er ook nog heren die daadwerkelijk het voornemen hadden om hun belofte waar te maken, alleen bleek dit in de praktijk toch anders uit te pakken. Deze mensen zijn vaak minder goed in anticiperen en missen meestal een stukje zelfkennis rondom planning. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit per definitie onbetrouwbare mensen zijn. In tegendeel. Zij hebben het beste met jou voor; alleen nemen zij soms te veel hooi op hun vork en overzien de situatie vaak slecht.
Door goed te anticiperen en door een planning te maken, kun je vaak al een hoop ellende voorkomen. Stel jezelf vragen als: Hoe ziet mijn week er uit? Hoe lang ga ik nodig hebben om de belofte waar te maken? Wanneer ga ik het concreet doen? Heb ik alles in huis om de belofte waar te maken, of heb ik hulp van anderen nodig? Op basis van deze antwoorden kun je al veel beter een goede inschatting maken van de benodigde aanpak en eventuele obstakel.
Worst case scenario
Mocht het dan onverhoopt toch niet gelukt zijn, dan is het echt aan jou om de schade weer te herstellen. Je hebt namelijk vertrouwen geschonden of of iemand teleurgesteld. Indien jij hier geen spijt van betuigt, zul jij al gauw als ‘onbetrouwbaar’ worden bestempeld. Een oprechte ‘Sorry’ is vaak deel één en deel twee is een goedmakertje. Dit is als het ware een andere prestatie die jouw eerste belofte hopelijk kan vervangen. Het kan zo simpel zijn als een biertje bij een kleine misstap of een etentje voor grote teleurstellingen. Het kan tenslotte altijd gebeuren dat iets anders uitpakt, maar het is wel aan jou om de eer weer te herstellen. Dat maakt het verschil tussen een jongen en een man (van zijn woord).
En mocht dit allemaal niet lukken, houd dan de volgende lijfspreuk aan: Ik ben een man van mijn woord en dat woord is ‘onbetrouwbaar’.
[FB_AANJAGER]