Robert Kroes
Robert Kroes Investeren & Beleggen 28 apr 2021
Leestijd: 6 minuten

Achter de koersverwachting: Hoe beleggen de Oranjes?

In de rubriek ‘achter de koersverwachtng’ nemen we je elke week mee in de wereld van investeren en beleggen. Normaal doen we dat door meer uitleg te geven, maar omdat het gisteren Koningsdag was, maken we vandaag een uitzondering. Deze keer bekijken we de beleggingen van de Koninklijke familie. Hoe beleggen zij en waarin beleggen zij? Ook bekijken we een aantal opmerkelijke beleggingen die niet goed afliepen.

Net als iedere andere Nederlander is Willem-Alexander nogal gesteld op zijn privacy als het op geld aankomt. Daarom wordt er rondom het vermogen van de Oranjes en hun beleggingen veel geheim gehouden. Daarom is het des te interessanter om eens in de beleggingsportefeuille van de Oranjes te duiken.

Belegt Koning Willem-Alexander zelf?

In principe kan de Koning, net als iedere andere burger, een account maken bij een beleggingsinstelling en daar aan de slag gaan. Toch lijkt dit niet de gang van zaken. De persoonlijke financiën van de Koning en zijn gezin zijn namelijk uitbesteed aan een thesaurier. Een thesaurier is letterlijk een schatbewaarder en is in de huidige tijd vergelijkbaar met een penningmeester. Sinds 2017 vervult oud-directeur financieel economische zaken van het Ministerie van Financiën, de heer Michiel Prent, deze rol.

Ook over de bankier en belastingadviseur van het Koninklijk Huis is men zeer terughoudend. We weten door het schandaal rond Prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn dat de Koninklijke familie toen bankierde bij MeesPierson, dat inmiddels onderdeel van staatsbank ABN-AMRO is. Gezien de status van staatsbank en het feit dat er ook veel oud ABN-AMRO mensen zijn die de Koninklijke familie financieel adviseren zou deze relatie nog kunnen bestaan.

Tot slot is ook de vraag wie de belastingadviseur van het Koninklijk Huis is met raadselen omgeven. Wel werd bekend dat in 2016 de decennia durende relatie met advieskantoor KPMG werd verbroken. Over de opvolger valt niets te vinden. Wel valt op dat de heer Prent via LinkedIn niet alleen KPMG, maar ook Deloitte (en geen andere advieskantoren) volgt. Of één en één in dit geval 2 is weet men alleen achter de paleismuren.

Waarin beleggen Willem-Alexander en de Koninklijke familie?

Ook de beleggingsportefeuille van de Koninklijke familie is geheim. Toch weten we wel een aantal dingen. De basis voor de beleggingsportefeuille werd gelegd door koning Willem I. Hij richtte tal van bedrijven op, maar keek daarbij naar zijn eigen belang en niet naar het staatsbelang. Hierdoor was deze koning niet erg geliefd, maar liet voor Willem II wel een fortuin na. Hij bleek echter een minder goede zakenman. Na zijn dood waren er miljoenen schuld, onder andere aan de Russen. dit loste hij af met kunstwerken van Rubens, Rembrandt en andere grote meesters die je nu nog kunt bewonderen. Die collectie is overigens nog steeds te zien, want ondergebracht in de Russische Hermitage. Deze zijn regelmatig in Hermitage Amsterdam te zien.

Nadien bleken er vele beleggingen gedaan te zijn. Hierdoor is de Koninklijke familie voor zover bekend de grootste particuliere aandelenbezitter in Shell. Ook zou zij een groot vermogen in de Billiton Maatschappij hebben, het concern dat tegenwoordig bekend is als BHP Billiton.

Op grond van de wetgeving zou de Koninklijke familie her en der voor moeten komen als ‘aanmerkelijk belang’ aandeelhouder. Ook op basis van de nieuwe wetgeving tegen witwassen zou je de Oranjes als UBO (Ultimate beneficial Owner) tegen moeten komen. Om dit te voorkomen richtten de thesauriers in de loop der tijd een fiks aantal stichtingen op om het vermogen buiten het zicht van het openbaar oog te brengen en te houden. Het wordt nergens bevestigd, maar het Franse Wendel Invertissements zou één van de grootste stichtingen achter de beleggingen van de Oranjes zijn. Grootste aanwijzing is dat zij onder meer 100% aandeelhouder zijn van investeringsfonds Oranje-Nassau Groep BV, waarbij de naam voor zich spreekt.

Door aan de hand van deze gegevens door veel financiële informatie te zoeken concludeert men dat de Koninklijke familie vooral belegt in Olie, de financiële sector en automobielindustrie.

Als jij op zoek bent naar mogelijkheden om de kans op beleggingsblunders te verkleinen is deze bijdrage wellicht interessant. Hier bespreken we beleggingsanalyses.

Overige beleggingen

Naast de beleggingen in forse aandelenportefeuille zijn er natuurlijk veel meer beleggingen. Zo is bekend dat de Koninklijke familie in diverse landen onroerend goed bezit. Naast de ‘vakantieverblijven’ in Griekenland en Argentinië zou het daarbij vooral gaan om zakelijk vastgoed in Amerika, Zuid-Amerika, Engeland en Canada.

Daarnaast heeft men inmiddels schatten aan kostbaarheden zoals kunst, serviezen etc. verworven. Ook deze bezittingen zijn vaak ondergebracht in stichtingen, al was het maar om erfbelasting (successierecht) te voorkomen. Daar kwamen wij achter door een beleggingsblunder van wijlen prinses Christina. Zij maakte één van de drie beleggingsblunders waar wij deze special mee afsluiten.

Beleggingsblunders van het Koninklijk Huis

Heel soms komen de beleggingen van het Koninklijk Huis wel in het nieuws. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er schandalen in de media opduiken.

De belastingtrusts van Prinses Christina

Zo was er in 2009 grote beroering toen bleek dat wijlen prinses Christina een aantal stichtingen (trusts) op het belastingparadijs Guernsey had gevestigd. Deze hadden als postadres Paleis Noordeinde. Een van de stichtingen, Crocodile Fund, beheerde haar nalatenschap van Prins Bernhard. De constructie was juridisch juist, dus de storm luwde betrekkelijk snel.

Willem-Alexander (niet) in Mozambique

Ook Willem-Alexander heeft een beleggingsblunder op zijn naam staan. In 2009 kwam naar buiten dat hij een vakantievilla op het schiereiland Machangulo in Mozambique had gekocht. Toen de plannen naar buiten kwamen rees het beeld dat de Koning en zijn gezin op kosten van de belastingbetaler profiteerden van de omstandigheden in het arme Mozambique. Hierdoor besloot de Koninklijke familie de vakantievilla te verkopen. Ook hier werd er gekozen voor het gebruik van een stichting. Deze hield de rechten op de projectontwikkeling, maar stond juridisch los van Willem-Alexander en Maxima. Uiteindelijk werd in 2016 bekend dat de villa afgebouwd was en dat de stichting inmiddels ontbonden is.

De grootste blunder bewaren wij echter voor het laatst. Ook beleggen in drugs was de Koninklijke familie namelijk niet vreemd.

Prins Hendrik investeert bijna in De Nederlandse Cocaïnefabriek

Prins Hendrik was de echtgenoot van oud-Koningin Wilhelmina. Hij had, zeker voor die tijd, een bijzondere reputatie. Zo zou hij de Oranje zijn met de meeste buitenechtelijke kinderen en gaan er ook veel verhalen over verslavingen en seksueel overdraagbare aandoeningen zoals syfilis. Ook qua beleggen had hij niet altijd veel geluk. Zo besloot hij in de jaren ’20 te investeren in de Nederlandse Cocaïne Fabriek, die destijds legaal gevestigd was in Amsterdam. Men produceerde daar voor medische doeleinden legaal cocaïne, maar ook andere drugs zoals morfine en heroïne. Het leek Prins Hendrik een goed idee hierin te investeren. Gelukkig waren zijn adviseurs bijtijds op de hoogte en konden zij op tijd ingrijpen. Daarmee voorkwamen zij de investering en een Koninklijke familie in de drugshandel.

Meer weten over beleggen?

De bijdragen ‘koersverwachting’ en ‘achter de koersverwachting’ komen tot stand in samenwerking met onze onafhankelijke partner koersverwachting.com. Zij bieden elke dag het laatste nieuws over koersverwachtingen en investeringen. In onze rubriek ‘money & career‘ zie je al onze artikelen over geldzaken en werk. Tot slot vind je op WANT.nl dagelijks de laatste updates over Bitcoin en andere cryptocurrency.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt beleggen, investeren of traden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.