Beleggen in horloges loont en dit is het rendement op je Rolex
Investeren in de toekomst is altijd een goed idee. Wist je dat beleggen in horloges het steeds meer wint van klassieke beleggingsproducten? Dit is het rendement op je Rolex en andere unieke klokjes.
Binnen de investeringswereld is het beleggen in de vastgoedbeurs, aandelenmarkt en goudkoers welbekend. De afgelopen jaren lijken de veteranen van de investeringsmarkt echter plek te hebben gemaakt voor een nieuwkomer, namelijk het beleggen in luxe horloges zoals die van het Zwitserse merk Rolex. Met de toegenomen huizenprijzen en veranderende wet-en regelgeving lijkt vooral vastgoed minder interessant geworden voor investeerders. Uit onderzoek van Wristler blijken pre-owned (met andere woorden, tweedehands) luxe horloges hét alternatief.
Beleggen in horloges
Er lijkt een toename te zijn in het aantal investeringen in Rolex-horloges. De waarde van deze luxe uurwerken heeft de afgelopen tien jaar dan ook een stijging gekend van geannualiseerd 13,1%. Praktisch gezien houdt dit in dat een investering in een horloge van bijvoorbeeld 1.000 euro in minder dan zes jaar al verdubbeld is in waarde. Het kan daarom gezegd worden dat de waardevermeerdering van horloges fors is en het gemiddelde rendement hoger ligt in vergelijking met andere investeringen.
Gezien dit gestegen rendement is het niet verbazingwekkend dat meer investeerders wegtrekken van traditionele investeringen, zoals die in het vastgoed, en zich in plaats daarvan toeleggen op de pre-owned horlogemarkt. De verwachting luidt zelfs dat deze markt de komende jaren nog verder zal groeien. Waar de markt nu goed is voor ongeveer 25 miljard, schat het Zwitserse onderzoeksbureau LuxeConsult dat het in 2033 meer dan verdriedubbeld zal zijn naar 79 miljard.
Gemiddeld rendement op jaarbasis
Over de laatste tien jaar is het rendement op een Rolex en andere vintage klassiekers op de Nederlandse vastgoedmarkt jaarlijks ongeveer 4,8% geweest. Met de huidige inflatie en de verwachte toekomstige inflatie in het achterhoofd, biedt dit een positief perspectief.
Ook de goudkoers is in de afgelopen jaren gestegen, gemiddeld met 3,3% per jaar. Hetzelfde geldt voor de AEX, die een geannualiseerd rendement van 7,5% over de afgelopen 10 jaar heeft. Maar hoe verhoudt het rendement van investeringen in luxe horloges zich nu ten opzichte van de bovengenoemde percentages?
Vintage Rolex: waardevermeerdering van meer dan 240%
In 2011 was de gemiddelde waarde van een pre-owned Rolex horloge ongeveer 3.450 euro. Het afgelopen decennium is dit gestegen naar 11.750. In een relatief kort tijdsbestek is de waarde van deze luxe horloges dus ruim 240% gestegen. “We zien steeds meer mensen toetreden tot de Rolex-investeringsmarkt en dat is ook niet zo gek. Het is een toegankelijke markt, waarbij investeringen al kunnen beginnen bij bijvoorbeeld €1.000″, vertelt Timo Klinge, mede-oprichter van Wristler, aan Manners. “Daarnaast spreiden investeerders ook het risico door meerdere modellen aan te schaffen.”
In hoe verre de waarde de komende jaren nog verder zal toenemen, is de vraag. Desalniettemin is het zeker dat de groeiende pre-owned horlogemarkt de afgelopen jaren zeer lucratief is gebleken. Bovendien worden deze horloges niet meer bijgemaakt, wat de exclusiviteit ervan ten goede komt.
Bereken jouw rendement
Ben je benieuwd welk rendement jij op je Rolex had kunnen maken op basis van deze gegevens? Door jouw startkapitaal in te vullen, berekent deze tool automatisch wat jouw rendement zou zijn geweest over de afgelopen tien jaar.