De 7 grootste beleggersfouten waardoor je veel geld verliest
Zo’n 40 procent van de jongeren tussen de 18 en 30 jaar houdt zich bezig met beleggen. Dat is veel meer dan tien jaar geleden. Helaas worden er nog veel fouten gemaakt. Voorkom deze zeven meest gemaakte beleggersfouten en bespaar veel geld.
Laten we vooropstellen dat beleggersfouten maken niet direct fataal zijn. Sterker nog, het is juist goed om fouten te maken als je net begonnen bent met beleggen. Starters op de beurs investeren vaak met minder geld, waardoor een beginnersfoutje minder financiële schade berokkent dan dezelfde fout wanneer je al met veel geld in de markt zit.
De 7 grootste beleggersfouten
Toch is het nog lekkerder om deze beleggersfouten helemaal niet te maken. Dat kan door te leren van andermans missers. Zo houd jij je geld in je zak. Nou ja, op je beleggersrekening. De grootste fouten tijdens het beleggen waar vooral veel beginners zich schuldig aan maken, hebben we hieronder voor je opgesomd.
1. Beleggen met té veel zelfvertrouwen
Met een beetje zelfvertrouwen is niets mis, maar hoogmoed of zelfs arrogantie kan hard worden afgestraft door mister market. Zeker tijdens een bullmarket, een periode van stijgende koersen, wil het zelfvertrouwen van beleggers nog weleens iets te veel gevoed worden. Veel onbezonnen investeringen, waar te weinig research voor is gedaan, pakken dan goed uit. Dit gedrag kan je vervolgens tijdens een periode van dalende koersen duur komen te staan.
2. Onverantwoord veel risico nemen
Te veel zelfvertrouwen leidt vaak ook tot andere beleggersfouten, zoals het nemen van te veel risico. Bij beleggen is het van cruciaal belang je risico te beperken. Zo is het bijvoorbeeld ontzettend onverstandig om enkel in risicovolle assets, sectoren of gebieden te beleggen.
3. Slechte spreiding
Dat brengt ons bij de derde grote beleggersfout: slechte spreiding. Dit gaat hand in hand met de hoeveelheid risico die je neemt. Het is van enorm belang dat je goed gespreid zit. Zit je bijvoorbeeld vooral in de technologiesector, dan ben je de sjaak wanneer deze sector een slechte periode meemaakt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens een rentestijging.
Het is belangrijk dat je goed gespreid zit over verschillende landen, valuta, sectoren en de tijd. Zo zijn de schommelingen in de beleggingsportefeuille minder extreem.
4. In paniek verkopen
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een verlies van 10 procent intenser voelt dan een winst van 10 procent. Oftewel, verliezen komen harder aan. Een van de meest gemaakte beleggersfouten is dan ook het verkopen in paniek.
Zoveel geld moet je in Nederland sparen voor een relaxt pensioen
Beleggers zien een paar procent dalen, maar houden eraan vast met de gedachte dat het nog wel goed komt. Het is even slikken als de koers nog iets verder daalt. Zakt-ie vervolgens nóg verder, dan wordt het veel beleggers te heet onder de voeten en verkopen ze de boel voor een fors verlies.
Het is niet te zeggen of verkopen op deze koers een goed of slecht idee is, maar de beredenering is fout. Je dient altijd naar de fundamentele waarden van een bedrijf te kijken, om te beslissen of je aandeel zijn prijs op dat moment waard is.
5. Een te korte horizon
Een van de beleggersfouten waar je veel beursnieuwelingen op kunt betrappen, is het hebben van een te korte horizon. Ze verwarren beleggen met handelen. Handelen is het speculeren op koersbewegingen op een termijn van enkele weken, dagen of uren. Soms is de termijn zelfs nog korter.
Beleggen doe je op de lange termijn. Dan spreek je over jaren. Na enkele weken klagen dat je belegging nog niet meer waard is geworden, is alsof je na een uur op dieet klaagt dat je nog niet bent afgevallen.
6. Proberen de markt te timen
De perfecte belegger koopt laag en verkoopt hoog. Klopt, maar in de praktijk lukt dit zelden. Desondanks proberen veel beleggers dit toch, en dat gaat vaak fout. We noemen dat het timen van de markt. In plaats van gewaagde gokken maken, is het verstandiger de buy and hold-strategie toe te passen.
7. Op zoek naar adrenaline
We sluiten af met een beleggersfout waar bijna elke belegger zich weleens schuldig aan zal hebben gemaakt: de queeste naar adrenaline op de beurs. Veel mensen beleggen vrij onschuldig, maar hopen toch nog eens ooit die grote klapper te maken. Daarvoor gaan zij in extreem risicovolle aandelen zitten, met meestal alle nadelige gevolgen van dien. Ben jij zo’n adrenalinejunkie? Dan is misschien het casino of de loterij meer iets voor jou.