Achter de koersverwachting: 3x (niet) beleggen in aandelen en opties
In onze rubriek ‘achter de koersverwachting’ nemen we je ook deze week mee in de wereld van het geld. Mensen die willen investeren of beleggen hebben keuze te over. Vraag is waar je het beste je geld in kunt beleggen. Wij zetten deze keer de voordelen en nadelen van beleggen of investeren in aandelen, opties, grondstoffen of (crypto)currency op een rij.
We bekijken vandaag de meest voorkomende beleggingen, aandelen en opties. We zetten per type belegging de voordelen en nadelen op een rij. Met deze informatie kun je onderzoek doen en een risicoanalyse maken. Zo kun je de risico’s van beleggen spreiden. We beginnen met beleggingen in aandelen.
Beleggen in aandelen: positieve en negatieve kanten
Als je belegt in aandelen koop je een eigendomsbewijs, waarmee je voor een stukje eigenaar wordt van het bedrijf waar je aandelen in koopt. Juridisch gezien is het zo geregeld dat je niet aansprakelijk bent voor eventuele schulden van het bedrijf. Wel kan het zo zijn dat als een bedrijf failliet gaat, de aandelen in dat bedrijf waardeloos worden.
Grote bedrijven zijn genoteerd op een aandelenbeurs en met elkaar vormen ze een index. Een bekend voorbeeld is de AEX-index, waarop aandelen in grote bedrijven verhandeld worden. Naast het kopen van individuele aandelen per bedrijf kun je ook aandelen kopen in de index. Dat betekent dat het bedrag dat je belegt verdeeld wordt tussen de bedrijven die op de index genoteerd zijn.
Manners achter de koersverwachting: 5 tips voor je (g)een euro investeert
Veel bedrijven (maar niet alle) betalen dividend uit aan aandeelhouders. Als je aandelen koopt in een bedrijf dat dividend uitkeert is het dividend, naast de koerswinst, een extra rendement op jouw investering. Er zijn diverse voor- en nadelen aan het beleggen in aandelen.
De 3 belangrijkste voordelen van beleggen in aandelen
Uiteraard zijn er voordelen aan beleggen in aandelen. Dit zijn de volgende:
- Relatief hoog rendement: we nemen als voorbeeld weer de AEX. Deze bestaat 28 jaar. In deze 28 jaar is het rendement per jaar 9x negatief geweest. Ondanks dat is het gemiddelde rendement 10,4 % geweest;
- Door dividend kan het rendement verder stijgen en kan bij een negatief jaarrendement het verlies beperkt worden;
- Het aan- en verkopen van aandelen is gemakkelijk.
Tegenover deze voordelen staan ook een aantal nadelen.
De 3 grootste nadelen van beleggen in aandelen
De belangrijkste nadelen van het beleggen in aandelen zijn:
- Geen garanties op rendement: een spaarrente of rente op een obligatielening is gegarandeerd. Bij aandelen is het rendement niet gegarandeerd. Het bekende zinnetje: “In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.” is er niet voor niets. Dit betekent dus ook dat je verlies kunt lijden of in het ergste geval jouw investering kunt verliezen.
- Geen garanties op dividend: ook voor het dividend geldt geen garantie. Het bedrijf waarin je belegt kan besluiten geen dividend uit te keren of door tegenvallende winsten een lager dividend uit te keren. Ook hierdoor kan het rendement lager uitpakken dan gedacht.
- Het laatste bezwaar is gelegen in de relatief hoge transactiekosten om aandelen te aan- en verkopen. Aangezien beursgenoteerde aandelen niet direct kunt kopen of verkopen heb je een tussenpersoon nodig en deze rekent uiteraard kosten.
Als je met een beperkt budget in aandelen wilt beleggen zijn er een aantal dingen waar je extra op moet letten. Daar schreven we eerder deze bijdrage over.
Beleggen in opties: zelfs rendement is een optie
Bij een optie (ver)koop je geen aandeel, goederen of (crypto)munt, maar het recht om op een bepaalde datum een bepaald aandeel of een bepaalde cryptomunt tegen een vooraf vastgestelde prijs te (ver)kopen. Ook aan deze vorm van beleggen gelden een aantal voordelen en een aantal nadelen. Wij bespreken wederom de 3 belangrijkste.
3 kenmerkende voordelen van beleggen in opties:
De drie belangrijkste voordelen van beleggen in opties zijn de volgende:
- Speculeren op prijsstijgingen en prijsdalingen: Met een ‘long’ optie speculeer je op een prijsstijging van de aandelen, goederen of (crypto)munten waar je een optie op neemt. Wanneer je ‘short’ gaat kun je juist speculeren op een prijsdaling;
- lagere prijzen: voor een optiecontract betaal je een premie. Deze is lager dan de prijs van de belegging waar de optie op rust. Hierdoor kun je dus met kleinere bedragen meer winst maken;
- Opties kunnen goed gebruikt worden in strategieën om risico’s af te dekken. Je kunt bijvoorbeeld met aandelen speculeren op een koersstijging. Door met een optie op dat aandeel juist op een koersdaling te speculeren kun je jouw verlies beperken als aandelen inderdaad in waarde dalen.
Naast de voordelen gelden er ook een aantal nadelen. Ook hier benoemen we de drie belangrijkste.
3 belangrijkste nadelen van beleggen in opties
De belangrijkste nadelen van het handelen in opties zijn:
- Lagere liquiditeit: zeker wanneer je opties op minder bekende aandelen, goederen of (crypto)munten neemt zijn er wellicht weinig andere geïnteresseerden. Hierdoor is de liquiditeit van opties laag;
- Een hogere spread: bij opties rekent men met een zogenoemde spread (prijsverschil tussen ‘put’ en ‘call’ optie). Hierdoor kunnen indirecte kosten ontstaan. Deze zogenoemde indirecte kosten kunnen het rendement op opties aantasten of zelfs teniet doen;
- Optiehandel is gecompliceerd: zoals je hiervoor al zag gelden er een aantal vaktermen is het handelen in opties gecompliceerder dan handelen in aandelen. Dit is met name voor beginnende beleggers een probleem. Uiteraard zullen wij in de toekomt verder op de optiehandel ingaan en je wegwijs maken bij bepaalde termen.
Reminder: opties zijn geen futures
Beginnende beleggers maken soms te fout om te denken dat ‘futures’ een Engelse benaming is voor opties. Dit is echter niet juist. Er zijn belangrijke verschillen tussen de Engelse ‘options’ and ‘futures’. Hierdoor zijn futures risicovoller. Ook daar komen we later op terug.
Manners achter de koersverwachting: 5 tips om verstandig te beleggen
Meer weten over beleggen?
De bijdragen ‘koersverwachting’ en ‘achter de koersverwachting’ komen tot stand in samenwerking met onze onafhankelijke partner koersverwachting.com. Zij bieden elke dag het laatste nieuws over koersverwachtingen en investeringen. In onze rubriek ‘money & career‘ zie je al onze artikelen over geldzaken en werk. Tot slot vind je op WANT.nl dagelijks de laatste updates over Bitcoin en andere cryptocurrency.
Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt beleggen, investeren of traden.