Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Geld & Carrière 28 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de belastingparadijzen in Europa en Nederland spant kroon

Europese landen tuigen allerlei belastingconstructies op om rijke buitenlanders binnen te hengelen. Sommige richten zich op vermogenden, andere op hoogopgeleiden. Het fiscale douceurtje waarmee Nederland expats probeert te paaien, is binnen Europa uniek.

Voor economische vluchtelingen zitten de grenzen in Europa potdicht, maar niet als het gaat om rijkaards die zo weinig mogelijk belasting willen betalen. Zij worden in veel landen juist onthaald met belastingvoordelen die de eigen bevolking niet krijgt. Manners onderzoekt hoe landen zichzelf fiscaal aantrekkelijk proberen te maken, enerzijds voor vermogenden en anderzijds voor expats.

Deze Europese landen hebben de laagste vermogensbelasting

Verschillende Europese landen beconcurreren elkaar met een zo laag mogelijke vermogensrendementsheffing, waardoor ze hopen dat rijkaards hun geld erheen verhuizen. Binnen deze categorie zijn dit de grootste belastingparadijzen van Europa:

LandVermogensrendementsheffing
1. Zwitserland0%
2. België0%
3. Bulgarije10%
4. Kroatië12%
5. Griekenland15%
6. Letland20%
7. Litouwen20%
8. Polen20%
9. Italië26%
10. Duitsland26,38%
11. Oostenrijk27,5%
12. Portugal28%
13. Frankrijk30%
14. Zweden30%
15. Ierland33%
Bron: PwC

Het is niet eenvoudig om belastingregels van verschillende landen één-op-één met elkaar te vergelijken, omdat belastingsystemen zeer complex zijn en er allerlei regelingen door elkaar lopen. Zo hebben België en Zwitserland geen vermogensrendementsheffing, maar heffen ze wel op andere manieren belasting aan vermogenden. Anders heb je er natuurlijk niks aan.

Zo heft België belasting op aandelenwinst en het rendement op een tweede woning. Zwitserland heft belasting op de uitgaven binnen het land. Vanaf bestedingen van 455.000 euro in Zwitserland of meer, betalen buitenlanders in Zwitserland een forfaitaire belasting. In Nederland wordt het vermogensrendement belast binnen box 3 met een tax van 36 procent.

Nederland uniek in Europa met belastingvoordeel voor expats

Nederland richt zich dan ook op een ander type buitenlander: de expats. Zij zijn enerzijds aantrekkelijk omdat ze hoogopgeleid zijn en onze bedrijven ze hard nodig hebben. Anderzijds verdienen ze hoge salarissen, waardoor er ook veel inkomensbelasting de staatskas invloeit. Op dit gebied krijgen expats een fiscaal voordeel ten opzichte van Nederlanders. Over de eerste 30 procent van hun inkomen hoeven expats geen belasting te betalen. Dit levert hen een gemiddeld bedrag van 11.950 euro op.

Deze regeling is controversieel: Nederlanders worden er immers mee gediscrimineerd door hun eigen Belastingdienst. Schoof I wilde er dan ook van af, maar door protest van onder andere ASML (die bang zijn dat ze geen hoogopgeleide buitenlanders meer kunnen aantrekken) blijft de belastingregel alsnog gehandhaafd.

Nederland bevoordeelt het meest door discriminerende belastingregeling

De 30%-regel voor expats is vooral uniek binnen Europa omdat hij op grote schaal een bepaalde groep mensen voortrekt op de rest. In onderstaande tabel zie je hoeveel personen een specifiek belastingvoordeel krijgen toebedeeld in verschillende landen. Nederland staat door de expat-regeling eenzaam aan de top.

LandAantal mensen die belastingvoordeel krijgen
1. Nederland92.048 mensen
2. Verenigd Koninkrijk44.400 mensen
3. België28.420 mensen
4. Portugal27.367 mensen
5. Frankrijk16.254 mensen
6. Italië15.080 mensen
7. Spanje9.852 mensen
8. Denemarken9.216 mensen
9. Ierland8.500 mensen
10. Zwitserland4.557 mensen
Bron: EU Tax Observatory, p.57 

Wederom richten verschillende landen zich met ieder hun eigen belastingregeling op een specifiek type mensen. Zo probeert Portugal gepensioneerden uit het buitenland binnen te hengelen. Zij hoeven geen belasting over hun pensioen te betalen en besparen hiermee gemiddeld 32.616 euro per persoon. De Portugezen hopen dit geld terug te verdienen door al het geld dat gepensioneerden uitgeven op de golfbaan of aan port en pastéis de nata. Louis van Gaal is één van de gepensioneerden die hiervoor is gezwicht.

Griekenland richt zich op mensen met hoge vermogens in het algemeen. Vanaf 500.000 euro aan vermogen krijgen zij een fiscaal voordeel dat hen een gemiddeld bedrag van 156.896 euro oplevert. Voor de allerrijksten valt er in Griekenland het meest te halen. Het EU Tax Observatory benoemt deze regeling dan ook tot ‘de meest schadelijke belastingregeling van Europa’. De 30 procent-regeling voor expats in Nederland staat in deze ranglijst op de negende plaats.

Hoger loon in 2025

Schoof I sleutelt voorlopig niet aan de expatregeling, maar wel aan de arbeidskorting en de inkomensbelasting. Hierdoor houden bijna alle werkende Nederlanders in 2025 meer salaris over. In dit artikel lees je hoeveel je er netto op vooruit gaat per inkomen. Of lees hier hoeveel je verdient als expat in de populairste functies op Silicon Valley.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.