Martin de Coninck
Martin de Coninck Belasting & Toeslagen 28 mrt 2025
Leestijd: 2 minuten

Tot deze datum kun je Belastingaangifte 2024 doen zonder boete

Velen denken dat de deadline voor de Belastingaangifte 2024 op 1 mei ligt, maar dat is niet voor iedereen het hele verhaal. In sommige gevallen heb je meer ruimte. Zelfs tot 14 juli 2025, al zit je dan misschien met je billen in het witte zand. Hoe dan ook: check hoe je een boete voorkomt.

Toch is het belangrijk om niet te laat te zijn, want dan kun je te maken krijgen met vervelende boetes of belastingrente. In dit artikel lees je hoe het zit, wat jouw deadline is en hoe je problemen met de Belastingdienst voorkomt.

Voor welke datum Belastingaangifte 2024 indienen?

De officiële periode om aangifte te doen over je inkomstenbelasting start elk jaar op 1 maart. Als je een aangiftebrief hebt ontvangen, dan is het verhaal simpel: je moet aangifte doen. In 2025 moeten de meeste Nederlanders de Belastingaangifte 2024 voor 1 mei indienen.

Heb je geen brief van de Belastingdienst ontvangen, maar denk je dat je geld terugkrijgt of juist moet bijbetalen? Dan ben je ook verplicht om aangifte te doen, maar dan vóór 14 juli. Mis je die deadline? Dan kan de Belastingdienst je alsnog verplichten om aangifte te doen, en daar kleven risico’s aan.

Hoe zit het dan met uitstel belastingaangifte?

Lukt het je niet om vóór 1 mei (of 14 juli zonder brief) aangifte te doen? Dan kun je uitstel belastingaangifte aanvragen tot 1 september. Dit moet je voor 1 mei doen. Dat kan heel eenvoudig online via je DigiD. Let op: uitstel betekent niet dat je aan alle gevolgen ontsnapt.

Wat gebeurt er als je te laat bent met belastingaangifte doen?

1. Boete

Als je te laat je Belastingaangifte 2024 indient (of helemaal niet), kun je een verzuimboete krijgen. Die begint bij € 385, maar bij herhaling kan dat oplopen tot €5.514. Dus: niet indienen = duur grapje.

2. Naheffingen

Als de Belastingdienst vindt dat je te weinig belasting hebt betaald, krijg je een naheffingsaanslag. Daarbovenop kun je ook een vergrijpboete krijgen als je bewust dingen hebt verzwegen of fout ingevuld. En ook vergrijpboetes zijn niet mals.

3. Belastingrente

Doe je laat je Belastingaangifte over 2024 of vraag je laat uitstel aan, en moet je bijbetalen? Dan rekent de Belastingdienst belastingrente van 6,5%. Die rente begint te lopen vanaf 1 juli, ook als je uitstel krijgt.

Belastingaangifte doen in 2025: zo voorkom je problemen

  • Begin op tijd: vanaf 1 maart kun je al aan de slag. En hoe eerder je indient,  hoe sneller je geld terugkrijgt; als je wat terugkrijgt.
  • Check of je aangifte moet doen: geen brief? Bereken online of je boven de aangiftegrens zit.
  • Gebruik de vooraf ingevulde aangifte als je aangifte simpel is: loop alles goed na en bedenk of je recht heb op bepaalde aftrekposten. Bijvoorbeeld als je bepaalde zorgkosten hebt gemaakt of giften aan goede doelen hebt gedaan. Deze aftrekposten moet je zelf invullen. Lees meer over ‘vergeten aftrekposten’.
  • Vraag op tijd uitstel aan: zo voorkom je automatisch een boete.
  • Bewaar alles: vooral bij aftrekposten zoals zorgkosten en giften aan goede doelen. Bij een eventuele audit van een belastinginspecteur moet je alles kunnen aantonen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.