Belastingaangifte 2024: aftrekposten die lonen en deels vergeten worden
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2FBelastingaangifte-2024-aftrekposten-die-lonen-en-vergeten-worden.jpg)
‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’, aldus de Belastingdienst zelf. De verplichte Belastingaangifte 2024 komt eraan. Voor sommigen een moment van teruggave (hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld), maar voor veelmensen ook iets waar tegenaan gehikt wordt. We tippen aftrekposten die nogal eens vergeten worden, maar wel geld kunnen opleveren.
De jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting over 2024 kun je vanaf 1 maart 2025 indienen. De belastingdienst geeft je tot 1 mei 2025 om je hele hebben en houwen weer op te geven, inclusief je crypto. Dat gezegd hebbende: er zijn tips die ieder jaar weer handig zijn voor een zo gunstig mogelijk ingevulde aangifte Belastingaangifte.
Belangrijke aftrekposten in je Belastingaangifte 2024
Een aantal belangrijke aftrekposten voor de aangifte inkomstenbelasting die je zeker niet moet vergeten op een rij. Let wel, je Belastingaangifte 2024 gaat uiteraard over vorig jaar. Kosten uit 2025 tellen dus niet mee.
1. Hypotheekrente
Als je een eigen woning hebt, kun je de betaalde hypotheekrente aftrekken van je belastbaar inkomen. Ieder jaar ontvang je van je bank of hypotheekverstrekker een jaaroverzicht, deze kun je gebruiken voor het juist invullen van je aangifte inkomstenbelasting.
2. Ziektekosten
Ook bepaalde ziektekosten vallen onder je aftrekposten in de Belastingaangifte 2024. Denk aan medicijnen, medische behandelingen en kosten voor hulpmiddelen. Vergeet niet om alle zorgkosten goed te documenteren en op te nemen in je belastingaangifte. Bewaar altijd bonnetjes en facturen.
3. Studiekosten
Studiekosten voor een opleiding die gerelateerd is aan je huidige baan of beroep kunnen onder bepaalde voorwaarden worden afgetrokken. Zorg er ook hier voor dat je alle bonnetjes en facturen goed bewaart, voor het geval de Belastingdienst ernaar vraagt.
4. Giften
Dit is een van de meest vergeten aftrekposten. Ben je een filantroop op wat voor niveau dan ook, let hier even op tijdens het invullen van je Belastingaangifte 2024. Giften aan goede doelen en ANBI-instellingen kunnen vaak ook worden afgetrokken van je belastbaar inkomen. Wederom, hou je bankafschrift of andere betaalbewijzen paraat.
5. Ondernemersaftrek
Als je als zelfstandig ondernemer of zzp-er werkt, zijn er verschillende mogelijkheden voor aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-winstvrijstelling. Zorg ervoor dat je alle relevante ondernemerskosten opneemt in je belastingaangifte. Sommige aftrekposten berekent de belastingaangifte zelf voor je en dien je alleen hier en daar een vinkje te zetten. Zelfstandigenaftrek bijvoorbeeld verschilt ook per jaar in hoogte, zo gaat deze in 2025 omlaag van 2.750 euro naar 2.470 euro. Zorg er als ondernemer altijd voor dat je alle kosten goed hebt opgevoerd in je administratie om onnodige winsten en belastingen te voorkomen.
6. Extra pensioensparen
Hou je maandelijks of jaarlijks nog geld over, dan is dit wel een heel interessante. Afhankelijk van onder meer je bruto-salaris heb je een bepaalde jaarruimte die je kunt gebruiken om fiscaal voordelig extra pensioen op te bouwen. Je inleg is dan aftrekbaar van de inkomstenbelasting wat er feitelijk op neer komt dat je netto geld terug krijgt van je bruto maandelijkse / jaarlijkse inleg. Stel je zit met je bruto salaris in de inkomstenbelasting schaal op 37,50%, dan krijg je van iedere 1.000 euro die je per jaar extra pensioen spaart 375 euro terug. Brand New Day biedt bijvoorbeeld mogelijkheden voor het extra pensioen sparen.
7. Woz-waarde
Wees ook jaarlijks kritisch op de WOZ waarde (mocht je een eigen woning hebben) die de gemeente voor jou vaststelt. De WOZ waarde kan namelijk aardig meetellen als het gaat om je eigenwoningforfait in je aangifte inkomstenbelasting (een bijtelling die de overheid meetelt voor het hebben van een eigen woning, zij zien dit als een stukje inkomen). Daarnaast krijg je jaarlijks de aanslag Onroerende Zaak Belasting (OZB) van de gemeente, ook hier is de WOZ waarde leidend in.
Belastingaangifte 2024 goed controleren
Best wat zaken om rekening mee te houden dus. Om het je makkelijker te maken vult de belastingdienst al de nodige gegevens voor je in, maar controleer deze altijd goed. Lang niet alle aftrekposten zijn automatisch of juist ingevuld. Begin je te duizelen van dit alles, een goede fiscalist betaalt zich vaak terug, dus het kan ook een overweging zijn iemand anders jouw aangifte te laten verzorgen.