Belastingaangifte 2023: zo verdien je 2.694 euro als fiscaal partner
Het is tijd voor de belastingaangifte 2023. Maar hoe voorkom je dat je te veel betaalt? Met de optimale verdeling laat je als fiscaal partner geen geld liggen.
Om boetes te voorkomen is het belangrijk om je aangifte voor 1 mei in te dienen. Heb je nog geen belastingaangifte gedaan? Verzamel dan eerst deze documenten. En twijfel je of je aangifte moet doen? Lees hier waarom dat altijd verstandig is.
Check hier wel of geen fiscaal partner hebt. Manners vroeg belastingexpert Anne Bon van BelastingBespaarders waar je op moet letten als het gaat om fiscaal partnerschap.
Fiscaal partner in Belastingaangifte 2023
“Als je fiscale partners bent, is het belangrijk om gebruik te maken van de optimale verdeling”, begint Bon. “Fiscaal partners kunnen namelijk hun vermogen en aftrekposten op zo’n manier verdelen dat zij gezamenlijk zo weinig mogelijk belasting betalen.”
De optimale vermogensverdeling
Bij de belastingaangifte van 2023 is het heffingsvrij vermogen per persoon 57.000 euro. Als fiscaal partners heb je een heffingsvrij vermogen van 114.000. Stel dat één van de fiscaal partners 90.000 euro spaargeld heeft en de partner 10.000 euro, dan betaal je bij een optimale verdeling geen vermogensbelasting.
Ook als je aan het eind van 2023 getrouwd bent, kun je alsnog voor het hele jaar doorgaan als fiscaal partners voor de Belastingdienst. De peildatum voor het vermogen blijft ook in dat geval 1 januari 2023.
De inkomensafhankelijke combinatiekorting
In Nederland kennen we verschillende vormen van heffingskorting. Dat zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekering. Een van deze kortingen is de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Onder verschillende omstandigheden kun je in aanmerking komen voor deze korting.
Een voorbeeld. Je woont met je fiscaal partner samen en hebt een kind dat geboren is na 31 december 2010 dat ook op datzelfde adres woont. Je werkt beide en verdient minimaal 5.547 euro op jaarbasis, maar de ene partner verdient meer dan de ander. Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. En die korting kan behoorlijk oplopen. Bij een inkomen in 2023 vanaf 29.076 euro kan de korting oplopen tot 2.694 euro.
Verdeling van aftrekposten
Bij de belastingaangifte 2023 kun je gebruik maken van allerlei aftrekposten zoals giften, reiskosten en zorgkosten. Als fiscaal partners kun je niet alleen het vermogen strategisch verdelen, maar ook de aftrekposten kunnen het belastbaar inkomen voor jullie verlagen, legt Bon uit. Heb je allebei een inkomen? Dan is het slim om goed te kijken bij wie van de partners je de kosten aftrekt.
“Verdient je partner een inkomen dat in de hoogste belastingschijf valt, dus een inkomen hoger dan 73.031 euro? Dan kan het verstandig zijn om dat inkomen te verlagen, om een hoger belastingvoordeel te behalen”, vertelt Bon. Dat is echter niet altijd verstandig, vervolgt de belastingexpert.
Het fiscaal partnerschap kent niet alleen maar voordelen als het om de aftrekposten gaat. Zo is het drempelbedrag voor aftrek van specifieke zorgkosten hoger als je gedurende het hele belastingjaar een fiscaal partner had.
Tariefaanpassing bij belastingaangifte 2023
Kun je kosten aftrekken? Dan geldt er een tariefaanpassing over belastingjaar 2023. “Daardoor is het niet altijd het meest voordelig om de aftrekposten van het hoogste inkomen af te trekken”, vertelt Bon. Het inkomen boven de eerste schijf (73.031 euro) wordt belast tegen een tarief van 49,5 procent. “Voor het inkomen boven de 73.031 euro geldt het maximale tarief voor aftrekposten van 36,93 procent. Het inkomen dat je aftrekt uit de hoogste schijf, wordt afgetrokken tegen een lager tarief. Daardoor ontvang je geen 49,5 procent belastingvoordeel, maar 36,93 procent”, legt Bon uit.
Vóór het intreden van deze regel was het altijd voordelig om het hoogste inkomen te verlagen. Nu kan het voordeliger zijn om de aftrekposten van het laagste inkomen af te trekken, concludeert Bon. “In dat geval krijg je eigenlijk de gehele belasting die je hebt betaald terug.”
Meer weten? Check via de Belastingdienst of je wel of geen fiscaal partners bent.