Belastingaangifte 2023: deze vergeten zorgkosten leveren geld op
Zorgkosten vormen misschien wel de meest ingewikkelde aftrekpost van de Belastingaangifte 2023. In dit artikel leggen we zo eenvoudig mogelijk uit wanneer je zorgkosten mag aftrekken van je belastbare inkomen óf in aanmerking komt voor een tegemoetkoming.
Dat aftrekposten in de Belastingaangifte 2023 een hoop geld op kunnen leveren, berekenden we al voor je in dit artikel over vergeten aftrekposten. Door ze af te trekken van je belastbare inkomen, betaal je immers minder belasting. De meest vergeten aftrekpost bestaat uit zorgkosten die mensen niet opgeven.
Let op: ook mensen die te weinig inkomen verdienen om belast te worden, mogen zorgkosten opgeven! Zij komen in aanmerking voor een tegemoetkoming.
De voorwaarden voor het opgeven van zorgkosten
Om zorgkosten te mogen opgeven in je Belastingaangifte 2023, moeten ze aan drie voorwaarden voldoen.
1. Ze mogen niet vergoed worden door de zorgverzekeraar.Â
2. Ze mogen niet onder het eigen risico vallen (zorgkosten die boven het eigen risico van 385 euro uitkomen, mogen weer wél opgegeven worden).
3. De gemaakte kosten moeten boven het drempelbedrag uitkomen. Dit drempelbedrag is afhankelijk van je inkomen en is dus voor iedereen verschillend. Wat jouw drempelbedrag is, staat al ingevuld in je Belastingaangifte 2023.
Al met al erg ingewikkeld, zoals we al zeiden. Daarom een voorbeeld.
🦷 Voorbeeld: zorgkosten bij de tandarts
Je bent in 2023 naar de tandarts geweest voor het vullen van een gaatje. Dit valt niet onder de basisverzekering en ook niet onder het eigen risico. Heb je geen aanvullende verzekering die je zorgkosten vergoedt? Dan voldoe je aan voorwaarde één en twee. De kosten van je gevulde gaatje zijn aftrekbaar, mits ze hoger zijn dan je drempelbedrag.Â
Het laagst mogelijke drempelbedrag is 149 euro. De gangbare prijs van het vullen van een gaatje ligt rond de 140 euro. Helaas zijn de zorgkosten van dit gaatje dus niet aftrekbaar. Rekent je tandarts 10 euro meer? Dan weer wel, maar alleen als je een lager inkomen hebt dan 8.603 euro per jaar. Als je meer dan 8.603 euro verdient, dan is het drempelbedrag 1,65% van je inkomen.
Met een inkomen van 20.000 euro zou dit bijvoorbeeld 330 euro zijn. Aangezien een gemiddelde wortelkanaalbehandeling 400 euro kost, zou je deze mogen aftrekken van je inkomen. Alle details over de berekening van het drempelbedrag (bijvoorbeeld waar die 8.603 euro en 1,65% vandaan komen) vind je op deze pagina van de Belastingdienst.
Geen idee of het is gelukt, maar we hopen dat dit voorbeeld het iets begrijpelijker heeft gemaakt!
Deze zorgkosten mag je als aftrekpost gebruiken
Heb je het bovenstaande in de smiezen, en heb je in 2023 zorgkosten gemaakt die aan de voorwaarden voldoen? Dan mag je deze in een heel aantal gevallen opgeven! Hieronder zie je ze allemaal op een rijtje.
Aftrekbare zorgkosten voor de Belastingaangifte 2023
- Verpleging in een ziekenhuis of een andere instelling
- Tandarts, fysiotherapie of specialist
- Behandeling op voorschrift door een paramedicus zoals een optometrist of tandprotheticus
- Voorgeschreven medicijnen (ook homeopathische middelen)
- Steunzolen
- Aanpassingen aan auto, fiets, computer en dergelijke
- Prothesen en pacemakers
- Reisvaccinaties
- Vervoer naar arts, ziekenhuis of apotheek
- Hogere vervoerskosten door ziekte of handicap
- Reiskosten voor ziekenbezoek
- Dieet op voorschrift van arts
- Extra kleding en beddengoed
Te laag inkomen? Toch invullen!
Mensen met een laag inkomen geven vaak hun zorgkosten niet op bij de belastingaangifte. Wat valt er immers af te trekken als je überhaupt geen belasting betaalt? Dit is een begrijpelijk maar jammerlijk misverstand. Juist de mensen met het laagste inkomen laten zo geld liggen. Kun je niets aftrekken? Dan kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming. Altijd invullen dus!
Andere vragen over de Belastingaangifte 2023?
Wil je meer weten over het invullen van de Belastingaangifte 2023? Lees dan bijvoorbeeld onze artikelen over de documenten die geld op kunnen leveren of de kansen die er liggen voor fiscale partners.