Belastingaangifte 2023: pak honderden euro’s met lagere WOZ-waarde
Om elke mogelijke euro uit je belastingaangifte 2023 te peuren, geeft Manners tips. Bijvoorbeeld over de meest vergeten aftrekposten of de optimale verdeling voor fiscale partners. In dit artikel leggen we uit hoe je ontdekt of de WOZ-waarde van je huis te hoog is ingeschat. En als dit het geval is: hoe je honderden euro’s terug krijgt!
De WOZ-waarde van je huis heeft invloed op twee belastingen: het eigenwoningforfait en de ozb-belasting. Het kost dus twee keer geld als de gemeente de hoogte van de WOZ-waarde te hoog inschat. Dit gebeurt opvallend vaak. Voorgaande jaren werd 40% van de aangetekende bezwaren terecht bevonden. Er liggen dus knaken voor het oprapen!
Zoveel verdien je met een lagere WOZ-waarde
Het eigenwoningforfait bestaat uit een percentage van de waarde van je huis dat wordt opgeteld bij je inkomen. Hierover betaal je vervolgens inkomstenbelasting. De ozb-belasting hoort bij de gemeentelijke belastingen, waarvan de meeste mensen vorige week een aanslag ontvingen. Ook de ozb-belasting bestaat uit een bepaald percentage van de WOZ-waarde. De hoogte verschilt per gemeente.
In het geval van het eigenwoningforfait geldt dat voor elke 10.000 euro aan waarde die is toegekend aan je huis, je ongeveer 50 euro extra belasting betaalt. De gemiddelde overwaardering bij bezwaar lag de afgelopen jaren op zo’n 30.000 euro. Bij de ozb-belasting vertaalt dit zich in nog een paar tientjes. Als je met succes je WOZ-waarde kunt verlagen, levert dit in totaal gemiddeld 200 euro op.
Wanneer loont het om bezwaar aan te tekenen?
Op de website van WOZ Waardeloket kom je er eenvoudig achter welke waarde jouw gemeente heeft toegekend aan je huis.
De gemeente baseert de WOZ-waarde van je huis op basis van (beperkte) data. Ze kijken bijvoorbeeld naar de verkoopprijs van het huis van de buren (als dat recentelijk van eigenaar is verwisseld) of naar de gemiddelde prijs per vierkante meter in jouw wijk. Eén geval waarbij het loont om je WOZ-waarde te checken, is als je denkt dat jouw huis in bepaalde opzichten afwijkt van de huizen in je omgeving.
Misschien heeft iedereen zijn huis geïsoleerd, verbouwd of op een andere manier gemoderniseerd, behalve jij. Dan zit het er dik in dat de gemeente de WOZ-waarde van je huis te hoog inschat. Of misschien zijn er in de buurt geen huizen die vergelijkbaar zijn met de jouwe. Ook dan is de kans groot dat de gemeente fouten maakt.
Zo teken je bezwaar aan
Ben je het niet eens met de WOZ-waarde van jouw huis? Dan kun je bezwaar aantekenen via een loket bij jouw lokale gemeente, maar je kunt ook bellen of een online formulier invullen. Het verschilt per gemeente hoe bezwaren precies worden afgehandeld. Een zoekopdracht met de naam van je gemeente op Google biedt uitkomst!
Om de slagingskans van je bezwaar zo groot mogelijk te maken, moet je bewijs aandragen. Je kunt bijvoorbeeld bij het Kadaster koopsommen opvragen van huizen die volgens jou vergelijkbaar zijn met dat van jou. Let op: de WOZ-waarde van 1 januari 2023 wordt als peildatum genomen voor de belastingaangifte (die een stuk lager zal zijn dan de huidige waarde).
Andere opties zijn om foto’s van bijvoorbeeld je keuken, badkamer of CV-ketel bij te voegen, als je hiermee wil beargumenteren waarom jouw huis een lagere WOZ-waarde verdient dan de andere huizen in de straat. Tot slot kun je een taxatie laten uitvoeren door een WOZ-consultant.
Het kost een beetje moeite, maar doorzetten loont (in 40% van de gevallen)!