3 punten bij een sollicitatiegesprek die je vergeet voor te bereiden
Je cv en sollicitatiebrief hebben hun werk gedaan en je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Tijd om een goede indruk te maken en die baan binnen te hengelen. Een goede voorbereiding maakt hierbij een wereld van verschil.
Natuurlijk heb je research gedaan naar het bedrijf, je outfit uitgekozen en nagedacht over de functie. Maar denk je ook aan deze drie dingen voordat je het gesprek instapt?
3 onderschatte punten sollicitatiegesprek
Oké, het zijn misschien inkoppertjes. Maar tijdens de voorbereiding vergeet je wellicht naar jezelf te kijken. Wie ben jij en hoe kom je over? Ook dit kun je voorbereiden.
1. Hoe kom je over als persoon
Je bent tijdens een sollicitatiegesprek zo druk bezig met hoe je overkomt als werknemer, dat je zomaar vergeet dat jouw persoonlijkheid ook belangrijk is. HR-managers en leidinggevenden kijken ook naar wie jij bent als persoon en of je bij het team en de cultuur van het bedrijf past.
Vergis je niet: de persoonlijkheid van de kandidaten speelt een grotere rol in het selectieproces dan je misschien in eerste instantie denkt. Probeer je zenuwen daarom in bedwang te houden en vergeet niet over koetjes en kalfjes te praten voordat het gesprek begint. En belangrijk: wees jezelf.
Het is helemaal niet gek – slim juist – om research te doen naar de persoon met wie je het gesprek hebt. Zo kom je er bijvoorbeeld achter of jullie overeenkomsten hebben. Dat maakt de small talk net wat makkelijker: “Ik zag op LinkedIn dat jij dezelfde studie hebt gedaan/uit dezelfde woonplaats komt/ook bij bedrijf X hebt gewerkt”, is altijd een mooie ijsbreker.
2. Hoe goed kom je uit je woorden
Natuurlijk weet je het antwoord op alle vragen die er gesteld gaan worden tijdens een sollicitatiegesprek. Je moet immers vragen beantwoorden over jezelf. Maar dat is ook waar veel mensen de fout ingaan. Omdat ze denken dat ze de antwoorden toch wel weten, bereiden ze zich niet goed voor.
Dat is zonde, want waarschijnlijk was je net wat beter uit de verf gekomen als je al van tevoren over je antwoorden had nagedacht. Vaak weet je al welke vragen er gesteld gaan worden tijdens zo’n gesprek. Doe er je voordeel mee en bereid ze voor. En als je het helemaal serieus wil aanpakken, kun je ook een keertje oefenen met je partner, een vriend(in) of familielid.
3. Je lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek
Communicatie is veel meer dan alleen de woorden die uit je mond komen. Je moet tijdens het gesprek ook op je lichaamstaal letten. Zorg dat je niet zit te tikken met je vingers of je voeten, niet onderuitgezakt zit en dat je oogcontact maakt met de persoon tegenover je. Anders laat je niet de juiste indruk achter.
Een sollicitatiegesprek via video-call is al helemaal tricky. Zorg ervoor dat je niet de hele tijd naar jezelf staart en vergeet niet af en toe te glimlachen.