Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 23 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

Beginnen met cryptocurrency? 8 tips om je op weg te helpen

De Bitcoin en andere soorten cryptocurrency zijn weer flink gekelderd. Is dit het ideale moment om in te stappen? Lees eerst deze 8 tips, voordat je gaat beginnen met cryptocurrency.

Je kunt niet meer om de Bitcoin en andere cryptocurrencies heen. Nu steeds meer grote bedrijven als Tesla en PayPal brood zien in crypto, neig je er misschien naar om ook te beginnen met investeren.

Tips als je wil beginnen met cryptocurrency

Wil je ook starten? Doe dat nooit zomaar in een opvlieging. Hier zijn 8 tips om je op weg te helpen.

1. Doe research

Het voelt een beetje als een open deur, maar toch vinden we het belangrijk om te melden. Begin nooit met investeren in cryptocurrencies voordat je weet waar je in stapt. Het aantal cryptomunten waar je tegenwoordig geld in kan steken is overweldigend. Doe daarom niet alleen research naar crypto zelf, maar ook naar de munt. Steek niet klakkeloos ergens geld in omdat je buurman het aanraadde.

Ten slotte is het goed om research te doen naar de verschillende platforms waarop je Bitcoin of andere cryptocurrency kunt kopen. Zo weet je namelijk welke betrouwbaar zijn. En dat niet alleen: als je goed op de kosten let, kan het je een hoop geld schelen.

2. Begin met een oefenbedrag

Beleggen in crypto is door de flinke schommelingen niet voor iedereen weggelegd. Begin daarom eerst met een klein bedrag om te oefenen en er een beetje feeling mee te krijgen. Je moet sowieso beleggen met geld dat je kunt missen, maar dit oefenbedrag is zo laag dat je er niet van wakker ligt als de munt waarin je hebt geïnvesteerd daalt.

3. Spreiding

Wie vaker een artikel van mij over beleggen heeft gelezen, weet dat ik een groot fan ben van spreiding. Dat is niet alleen bij ETF’s en aandelen zo, maar ook bij crypto. Als je meer geld wil investeren, is het goed om spreiding in je portfolio aan te brengen. Zodat je niet op één paard wedt, maar op meerdere.

4. HODL

Geen idee wat we hiermee bedoelen? Gaan dan terug naar tip 1. Grapje natuurlijk. Deze term betekent Hold on for Dear Life. Hiermee wordt bedoeld dat je je cryptomunten niet in paniek moet verkopen als de waarde daarvan daalt. Hou je munten gewoon vast in plaats van ze met verlies te verkopen en zo geld te verliezen. Als het goed is klimmen ze namelijk weer uit het dal.

Dit is ook één van de redenen dat je altijd moet investeren in crypto met geld dat je kunt missen. In principe kun je jouw munten altijd verkopen, maar je moet dit niet altijd willen. Zorg dat je de tijd hebt om de munt weer te laten stijgen.

5. Buy low, sell high

Nog zo’n bekende term in de crypto wereld: buy low, sell high. Dat is namelijk precies wat je moet proberen te doen. Het is heel verleidelijk om te beginnen met cryptocurrency als het heel goed gaat met een munt en deze omhoog schiet in waarde. Toch kan dit verkeerd uitpakken als de munt daarna weer naar beneden keldert.

Doe daarom liever eerst goed research naar de cryptocurrency waarmee je wil beginnen (komen we weer bij tip 1 uit) en koop deze munten vervolgens als ze in een dipje zitten.

Vandaag zijn de Bitcoin en veel andere soorten cryptocurrency bijvoorbeeld flink gekelderd na nieuws dat president Biden overweegt om rijke particulieren fiks meer belasting te laten betalen over de winsten die ze uit hun vermogen halen. Als je in Bitcoin wil investeren, is dit daarom een beter moment om in te stappen dan vorige week, toen de Bitcoin een nieuwe recordhoogte bereikte.

6. Haal je inleg er weer uit na winst

Een munt waar je geld in hebt geïnvesteerd, is lekker aan het groeien, waardoor je inmiddels een stuk meer dan je inleg hebt. Het is dan een idee om je oorspronkelijke investering te verkopen en de rest te laten staan. Zo beleg je eigenlijk nog alleen met ‘gewonnen’ geld.

7. Altijd wat laten staan

Het is lastig in te schatten wat nou precies het goede moment is om je crypto weer te verkopen. Je weet immers nog niet of de munt zijn piek heeft bereikt. Het is daarom slim om altijd wat munten achter de hand te houden als je besluit te verkopen. Ze heb je nooit FOMO als de munt nog verder stijgt.

8. Wees veilig

We sluiten af met nog een inkoppertje, maar daarom niet minder belangrijk: zorg voor voldoende veiligheid. Je moet namelijk zelf zorgen dat je coins veilig zijn, er is immers geen bank die dit regelt. De allereerste stap hierin is natuurlijk om je aan te melden bij een betrouwbare exchange. Zorg dat je ook altijd 2FA hebt aanstaan.

Schrijf al je wachtwoorden en inloggegevens op papier op (en verlies deze niet!) en niet op een plek die in verbinding staat met het internet. En heb je echt veel geld geïnvesteerd? Dan is het aanschaffen van een hardware wallet verstandig.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.