Deze bedrijven geven hun medewerkers een vaccinatiebonus
Veel van ons kunnen niet wachten tot we weer zoals vanouds naar restaurants, winkels, concerten en festivals kunnen. Nu steeds meer mensen gevaccineerd worden komt ‘het oude normaal’ steeds meer dichterbij. Toch is er ook een groep die zich niet wil laten vaccineren. Sommige bedrijven bieden hun medewerkers daarom een vaccinatiebonus aan.
Steeds meer Amerikaanse bedrijven hopen zo twijfelaars over de streep te trekken, maar ook in Nederland is het eerste bedrijf die een vaccinatiebonus uitkeert al bekend.
Twijfelaars in Nederland en de Verenigde Staten
Waar sommige mensen reikhalzend uitkijken naar het moment dat ze gevaccineerd worden, zijn er ook veel twijfelaars. Uit een enquête van DVJ Insights in opdracht van EditieNL blijkt bijvoorbeeld dat 23 procent van de ondervraagden nog twijfelt of hij of zij gevaccineerd wil worden. 8 procent wil het sowieso niet.
Deze cijfers liggen in de Verenigde Staten nog een stukje hoger. Uit onderzoek van het Institute for Health Metrics and Evaluation van de Universiteit van Washington blijkt dat maar 52 procent van de ondervraagde Amerikanen van plan is zich te laten vaccineren. Een kwart denkt er nog over na en 23 procent is het sowieso niet van plan.
En dat terwijl wetenschappers denken dat zo’n 70 tot 85 procent van de mensen immuun moet zijn om groepsimmuniteit te bereiken. Sommige Amerikaanse bedrijven denken daarom na over manieren om hun werknemers te motiveren zich wél te laten vaccineren.
100 euro als vaccinatiebonus
Fastfoodketen McDonald’s biedt Amerikaanse medewerkers bijvoorbeeld vier betaalde vrije uren aan in ruil voor een vaccinatie. Trader Joe’s en Dollar General zijn van plan hun medewerkers een vaccinatiebonus te geven.
Ook in Nederland is het eerste bedrijf dat zijn medewerkers een vaccinatiebonus geeft als ze zich laten vaccineren al bekend. In januari kondigde het bedrijf DelftaSafe Security aan dat de 160 werknemers een bonus van 100 euro krijgen als ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus.
Win-winsituatie
Bij elkaar kost de bonus DeltaSafe dus 16.000 euro. Flink wat geld dus, maar het bedrijf denkt er uiteindelijk baat bij te hebben. “Als we minder uitval hebben, zijn we beter inzetbaar”, vertelde directeur Michel Staat al in januari aan het AD. Met de bonus hoopt hij twijfelaars over de streep te trekken.
Waar Amerikaans onderzoek laat zien dat een derde akkoord gaat met een vaccinatie in ruil voor 100 euro, ligt dat aantal in Nederland een stuk lager. Uit dezelfde enquête van DVJ Insights blijkt dat slechts negen procent van de twijfelaars zich door een vaccinatiebonus van 100 euro zou laten overhalen.
Stimuleren om te vaccineren: mag dat?
Mag dat wel, zo’n vaccinatiebonus om mensen te stimuleren zich te laten vaccineren? Het is in ieder geval zo dat wel of niet laten vaccineren altijd een vrijwillige keus is. Een werkgever mag een werknemer dus niet dwingen, maar mag het wel vragen. Daar mogen alleen geen consequenties (zoals een salarisverlaging of ontslag) aan vastzitten. Een bonus om mensen te stimuleren, mag waarschijnlijk wél gegeven worden.
6 geruststellende feiten over het Pfizer-vaccin in Nederland