Metro
Metro Televisie 3 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Beau in Floradorp is een heerlijke ode aan de échte Amsterdammer

Er bestaan nog mensen die plat Amsterdams praten. Je vindt ze in Floradorp, een oude volksbuurt in Amsterdam-Noord. Beau van Erven Dorens mengt zich al sinds 2019 onder de bewoners en heeft nu een parel van een televisieprogramma in handen. De eerste aflevering wordt door kijkers bejubeld op Twitter.

Met een gemiddeld kijkcijfer 984.000 van scoorde Beau in Floradorp aardig. Hopelijk is het programma een dieseltje, want dit verdient meer.

Beau in Floradorp

Na de woningnood in het eerste kwart van de vorige eeuw plande de gemeente Amsterdam verschillende tuindorpen rondom de oude stad. Zo konden de verkrotte buurten in de binnenstad gesaneerd worden, om te worden vervangen door volkswoningbouw. Floradorp was een van die tuindorpen, en kenmerkte zich door woningwetwoningen voor grote gezinnen, met drie of vier slaapkamers, die voldeden aan de minimumnormen. Beoogde huurders hadden weinig te besteden, Floradorp groeide uit tot een volksbuurt die zijn weerga nergens meer vindt.

Wat is er in deze tijd nog over van het volkse karakter en het oude dorpsgevoel? Beau duikt in de levens van verschillende bewoners, en leert via via nog veel meer mensen kennen. Dat begint bij Marie, een 85-jarige ras-Amsterdammer die hier meer dan veertig jaar geleden met tegenzin kwam wonen, maar er nu nooit meer wegwil. In de platste versie van het Amsterdams vertelt ze een paar broodnuchtere anekdotes, waarna ze Beau aan de hand neemt door Floradorp.

Vreugdevuur en yuppen

Zo ontmoet Beau verschillende karakters, waaronder de in Floradorp opgegroeide Patrick van Bronswijk. Hij is voorzitter van het buurtplatform Flora 4 Life, dat onder meer het vreugdevuur tijdens Oud en Nieuw organiseert. Deze jaarlijkse traditie loopt regelmatig uit de hand, maar dat deert niemand. Ook zet het buurtplatform zich in voor mensen die het wat moeilijker hebben. “We zijn er voor de algehele sociale cohesie.”

Alle mensen die Beau in Floradorp ontmoet, hebben een gemeenschappelijke deler: ze hebben een graftyfushekel aan yuppen, die de buurt langzaam maar zeker ontdekken. Dit maakt de rol van de Beau, toch het toonbeeld van de bekakte import-Amsterdammer, des te knapper. De presentator is gemaakt voor dit soort programma’s, simpelweg doordat hij echt en integer met normale mensen omgaat. De Floradorpers, die overal doorheen prikken, voelen dat aan en nemen hem in vertrouwen. Dat zorgt voor heerlijke televisie.

Twitter gaat los

Beau in Floradorp is een even hilarisch als pijnlijk portret van het laatste stukje Amsterdam in Amsterdam. Er is veel werkloosheid en ‘armoe’, maar mensen bieden elkaar nog ouderwets de helpende hand. Zo is er een vrouw die dagelijks kookt voor kinderen uit minder bedeelde gezinnen. Er is een jassendienst voor jongeren die geen winterjas kunnen betalen. Een man die het as van zijn overleden vader in een Heineken-glas laat ontploffen op het vreugdevuur. Bejaardengym. En dit is slechts aflevering 1. Niet voor niets wordt het programma bejubeld op Twitter. Een overzicht van de stroom aan reacties.

https://twitter.com/hoodadam/status/1366857073842151432

Aflevering 1 van Beau in Floradorp kijk je hier terug.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.