5 tips om een baan te vinden die écht bij je past
Er is niets mis met uitkijken naar het weekend. Maar als je leeft voor het weekend en op zondagavond opkijkt tegen de maandag, moet er wellicht iets veranderen. Hoe vind je een baan waar je niet meer de dagen aftelt tot de vrijdag? Eén waarbij je zelfs in het weekend uitkijkt om maandag weer aan de slag te gaan? Hoe vind je werk dat bij je past?
Je werkt maar lieft 90.000 uur van je leven. Dan kan je maar beter werk vinden waar je blij van wordt.
Een baan vinden die bij je past
Aan de hand van de volgende vijf tips kun je een baan vinden waar je zelfs in het weekend naar uitkijkt. Ja, dat bestaat echt.
1. Stel jezelf deze belangrijke vragen
Je zit niet meer helemaal op je plek bij je oude baan. Tenminste, er is een reden dat je op dit artikel hebt geklikt. Waar komt dat door? Is het gewoon tijd voor een volgende stap, kun je niet opschieten met je baas of is er meer aan de hand? Eigenlijk is het gek dat de meeste van ons als piepjonge tieners een carrièrepad moeten kiezen als we gaan studeren en we deze daarna (zonder er bewust over na te denken) aflopen. Voordat je een baan kunt vinden waar je in het weekend naar uitkijkt, zal je eerst precies moeten weten waar jij dan blij van wordt.
Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Haast je niet en neem de tijd om hier goed over na te denken. Vragen die je jezelf kunt stellen, zijn:
- Wat zou ik qua werk doen als geld geen rol speelde?
- Wat zijn mijn interesses?
- Welke taken zou ik zelfs in het weekend of de avonden leuk vinden om te doen?
- Wat zijn mijn kwaliteiten?
2. Maak een profiel van de baan die je zoekt
Schrijf vervolgens in bullet points de vereisten op die je hebt voor de baan. Je maakt als het ware een omgekeerde vacature. Denk bij deze vereisten niet alleen aan de inhoud van je werk, maar ook aan het type bedrijf waar je wil werken. Wil je een dik salaris of zijn leuke collega’s voor jou belangrijker? In wat voor bedrijfscultuur kom jij het best tot je recht? Wil je liever bij een groot of klein bedrijf werken?
Aan de hand van dit profiel kun je veel gerichter gaan zoeken. In plaats van dat je denkt ‘Oh, deze vacature lijkt me wel leuk’, weet je nu precies waarnaar je op zoek bent. Eén van de fouten die mensen maken bij het solliciteren, is dat ze op elke vacature reageren die ze tegenkomen. Je kunt veel beter je tijd en energie steken in de vacatures waar je echt blij van wordt, om zo een sollicitatiebrief te schrijven die een voet tussen de deur krijgt.
3. Blijf realistisch
Net als dat een werkgever waarschijnlijk geen sollicitant gaat vinden die aan alle bullet points in een vacature voldoet, bestaat de kans dat jij geen baan gaat vinden die aan al je vereisten voldoet. Bovendien is het goed om je te realiseren dat geen enkele baan alleen maar leuk is. Er zullen altijd taken zijn waar je hart misschien niet harder van gaat kloppen.
4. Bedenk vragen voor het sollicitatiegesprek
Als we hard op zoek zijn naar een baan, kunnen we nog weleens vergeten dat een sollicitatiegesprek niet alleen draait om jezelf verkopen. Ook jijzelf moet aan de hand van het gesprek beslissen of je bij het bedrijf wil werken of niet. Neem daarom echt de tijd om na te denken over vragen die je zelf kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Bij tip twee heb je al nagedacht over wat jij belangrijk vindt bij een baan. Is dat een goede werk-privé balans, de mogelijkheid tot ontwikkeling of een fijne werkomgeving? Dan stel je daar gericht vragen naar.
5. Doe je eigen research
Geloof het bedrijf niet zomaar op hun blauwe ogen. Soms is er bijvoorbeeld wel de intentie vanuit een bedrijf om medewerkers de kans te geven om zichzelf te ontwikkelen, maar komt daar in de praktijk niet veel van terecht. Bij sites als Indeed en Glassdoor kun je recensies vinden van (oud-)medewerkers. Als je je twijfels hebt, zou je zelfs op LinkedIn een oud-medewerker kunnen contacteren met vragen.