James Cameron heeft een plan B voor ‘krankzinnige’ Avatar-films
James Cameron wil vier Avatar-sequels gaan maken. Het prijskaartje? 1 miljard dollar. Gelukkig heeft de 68-jarige filmmaker ook een plan B.
Dankzij een recente rerelease heeft Avatar weer Avengers: Endgame van de troon gestoten als grootste film, ooit.
Vier nieuwe Avatar-films
Al meteen nadat de imposante 3D-film uitkwam begon James Cameron over ambitieuze plannen voor niet Ă©Ă©n, niet twee, niet drie maar vier vervolgfilms.
Ondertussen zijn we echter dertien jaar verder. Pas komende december komt de tweede Avatar-film uit, genaamd The Way of Water. De eerste trailers beloven al een technisch indrukwekkend spektakelstuk, maar hoe zit het met de resterende sequels?
Cameron is al bijna klaar met de derde film, die op de planning staat voor eind 2024. Vervolgens is het plan dat deel vier en vijf in respectievelijk 2026 en 2028 uit gaan komen.
Vroeger einde dan verwacht
Pas over zes jaar is het verhaal van Avatar dus afgelopen, als het aan Cameron ligt. De Titanic-regisseur weet als Ă©Ă©n van de grootste namen in Hollywood echter maar al te goed hoe grillig de filmwereld kan zijn. De kans is aanwezig dat het verhaal van Avatar eerder ophoudt dan je denkt.
Hij begon aan de nieuwe Avatar-films te werken onder het dak van 20th Century Fox, een studio die nu niet eens meer bestaat. Wat er nog van over is opereert onder de vleugels van Walt Disney.
1 miljard dollar
De 68-jarige filmmaker houdt er dan ook rekening mee dat Avatar 3 misschien wel de laatste film in de serie gaat worden, afhankelijk van hoe The Way of Water het gaat doen in de bioscopen. Dat zei hij tegenover Total Film. Voor zijn vervolgfilms heeft hij een budget van in totaal 1 miljard dollar nodig. Daar hoort logischerwijs wat tegenover te staan.
Daarover zei hij het volgende: “We zitten nu in een andere wereld dan toen ik dit spul schreef. Het is een één-tweetje: de pandemie en streaming. Of, omgekeerd, misschien gaan we mensen eraan herinneren waarom een bioscoopbezoek zo speciaal is. Deze film kan dat zeker gaan doen. De vraag is: hoeveel mensen give a sh*t anno nu?”
Daarmee legt Cameron de vinger op de zere plek. In 2009 waren streamingdiensten nog geen ding, en zag Hollywood er compleet anders uit. Is het publiek dat destijds Avatar de grootste film aller tijden maakt dertien jaar later nog steeds zo enthousiast over de franchise om ook massaal een ticket te kopen voor het vervolg?
Krankzinnige ervaring
Dat Ă©Ă©n sequel kan surfen op de superkracht die nostalgie heet, geloven we nog wel. Maar vier vervolgfilms? We hebben het hier niet over budgetfilms, maar peperdure blockbusters. Disney zal keiharde bioscoopcijfers willen zien om de portemonnee voor meer films te trekken. Cameron is gelukkig realistisch en heeft dus een plan B om er met Avatar 3 een einde aan te breien.
Hij beschrijft de films als “hideously expensive” maar belooft ook “een drie uur lange krankzinnige ervaring.” Is het genoeg spektakel om opnieuw baanbrekende cijfers op te leveren en vier vervolgfilms mogelijk te maken? Daar gaan we in december achter komen.
Sketchy business
“Het was al een sketchy businesscase voor de pandemie om een film te maken die zoveel kostte. Op dit punt moeten we het gewoon gaan meemaken en zien wat er gebeurt,” concludeert James Cameron.
De lat ligt in ieder geval hoog. De grootste film aller tijden opvolgen en je film ook nog eens in de context van de strijd tegen streamingdiensten en de toekomst van de bioscoopervaring plaatsen: ga er maar aan staan. Check terwijl we aftellen naar de filmrelease ook de gloednieuwe Avatar-sets van LEGO.