Arjen Lubach legt probleem rond boeren bloot in geschiedenisles
Arjen Lubach heeft in zijn avondshow het probleem rond boeren blootgelegd in een glasheldere geschiedenisles. En je hoeft niet direct anti-overheid te zijn om te begrijpen dat boeren niet blij waren na Prinsjesdag.
Oké, die rijen vol omgekeerde vlaggen langs de weg zijn een doorn in het oog voor veel Nederlanders. Vooral ook omdat een groepje niet-agrarische beroepsdemonstranten, die werkelijk tegen alles zijn, de gewoonte heeft overgenomen. Maar als je de onderstaande video van Arjen Lubach ziet, kun je je misschien iets beter verplaatsen in de agrariërs des lands.
Veel mensen hebben een mening, zonder zich ergens in te verdiepen. Ook over boeren. Dat mag in Nederland, maar de duiding is tegenwoordig aardig zoek. Er wordt ruzie gemaakt in ‘urgente’ talkshows, kranten schrijven ingewikkelde verhalen, social media sproeien giertanks vol desinformatie. Natuurlijk zijn sommige mensen van Farmers Defence Force te ver gegaan in hun protesten, niet goed te praten. Snap ook dat ze tot wanhoop gedreven zijn, door een nauwelijks te bevatten jojobeleid.
Arjen Lubach duidt 70 jaar landbouwbeleid van de overheid
Dat doe je na de geschiedenisles in de avondshow van Arjen Lubach over 70 jaar landbouwbeleid. Aan de hand van boer Geert gaat hij langs tien van de vele plagen in het landbouwbeleid dat de overheid de afgelopen jaren heeft gevoerd. Dat begon met schaalvergroting en ging via onder meer ruilverkaveling, een melkquotum, de meststoffenwet, MacSharry-hervorming, varkenswet en Yvon Jaspers naar uiteindelijk de stikstofmaatregelen.
Zoals Arjen Lubach treffend concludeert: je kunt voor minder vee en stikstofuitstoot zijn, en toch compassie hebben met de boeren. Het is allemaal niet zo zwart-wit. Je hoeft ook niet tegen de overheid te zijn om op dit punt te erkennen dat er een waanzinnig beleid is gevoerd.
Films en series over boeren
Tegen alle Nederlanders zouden we willen zeggen: sit back and relax, en zet Netflix aan. Check deze acht films (en een serie) over boeren en het boerenleven.