Dit kost de iPhone 15 puur op basis van de onderdelen
De iPhone 15 ligt in de winkels, met ongeacht welke versie je kiest een fors prijskaartje. Maar hoeveel kost het Apple om de toestellen in elkaar te zetten? De cijfers zijn eindelijk binnen.
Apple probeerde je afgelopen september er weer van te overtuigen dat je toch echt de nieuwe iPhone 15 Pro Max nodig hebt. Ondanks het feit dat we nu ondertussen al zo’n vijf jaar tegen hetzelfde design aan zitten te kijken. De tijd dat smartphones praktisch jaarlijks significant veranderen, lijkt buiten wat foldables-rumoerigheid voorgoed voorbij te zijn.
iPhone 15: nóg duurder
Dat weerhoudt de techgigant er echter niet van om de prijzen telkens weer omhoog te schroeven. Waar je in 2019 nog 809 euro betaalde voor een iPhone 11, kost de nieuwe iPhone 15 in Nederland maar liefst 969Â euro. En dan hebben we het over het basismodel, de meest goedkope versie dus. Zonder de nieuwste hardware.
Ga je voor de iPhone 15 Pro, dan zal je minimaal 1229 euro af moeten tikken. Maar ja, zo werpt Apple tegen, dan heb je wel een 5x telefoto-lens en de beste smartphone-chip van de markt. Leuk al die marketingpraat, maar hoeveel van die 1.229 euro gaat er nou echt op aan onderdelen? Simpeler gesteld: hoeveel kost de iPhone 15 Pro om te maken?
Onderdelen zijn niet het hele plaatje
Voor we in het opvallende antwoord duiken, eerst even wat belangrijke context. Het volgende is een open deur, maar je iPhone kost Apple meer om te maken dan enkel de som van alle onderdeel-kosten.
Vooral R&D wordt vaak enorm onderschat. Naast bijvoorbeeld de rekeningen van je lokale Apple Store en personeelskosten steekt de techgigant jaarlijks meer dan 20 miljard dollar in Research and Development. Onderzoek waardoor het bedrijf telkens weer cutting-edge technologie af kan leveren. Vernieuwend of niet, Apple ontwikkelt telkens weer betere chips, camera’s en schermen. Dat kost een hoop geld.
Journalisten onthullen verrassende kosten
Dat gezegd hebbende: de journalisten van vakblad Nikkei hebben berekend hoeveel de iPhone 15 Pro kost om te produceren. Dan hebben we het over de zogenaamde bill of materials. De onderdelen die in de smartphone zitten. Tel je al die kosten op, dan kom je uit op 558 dollar. Daarmee is de nieuwste iPhone 12 procent duurder voor Apple om te maken dan zijn voorganger, de iPhone 14 Pro Max.
Opnieuw: dan hebben we het dus puur over de componenten. Het kleinste verschil ten opzichte van vorig jaar vind je bij de reguliere iPhone 15 Plus, die wat componenten betreft 8 procent duurder is dan zijn voorganger, de iPhone 14 Pro. Dan hebben we het over 523 dollar.
iPhone 15 troeft iPhone 15 Pro Max af
Opvallend genoeg is het juist de normale iPhone 15, het goedkoopste model dus, waar Nikkei de grootste kostenstijging vast heeft gesteld. De 6.1-inch smartphone kost Apple 423 dollar om te maken, maar liefst 16 procent meer dan vorig jaar.
Het exacte verdere kostenplaatje van de Amerikaanse gigant blijft verder een mysterie, maar je hoeft geen medelijden met ze te hebben. Ongeacht hoe de marge van iPhones verder qua overige kosten uitpakt, is het duidelijk dat de iPhone een flinke moneymaker blijft.
Gigantische omzet
De iPhone is het meest waardevolle product van Apple en is sinds 2008 de belangrijkste bron van inkomsten. Hoewel Apple zijn productlijnen heeft gediversifieerd met Watch, AirPods en allerlei abonnementen en services, is de iPhone nog steeds verantwoordelijk voor 52 procent van alle omzet.
Dan hebben we het over een omzet van 205 miljard dollar in 2022. Ter vergelijking: in 2012 draaide het bedrijf nog een omzet van ‘slechts’ 78 miljard dollar met de productcategorie. Check trouwens ook de nieuwe iPhone-killer die een voormalig Apple-baas heeft onthuld.