Dit megabedrijf gaat terug in de tijd en verbiedt thuiswerken
Thuiswerken is een van de weinige goede overblijfselen van de coronapandemie. Maar Amazon neemt nu een drastisch besluit. Werknemers moeten gewoon weer vijf dagen per week naar kantoor.
Thuiswerken heeft voordelen als vrijheid, meer focus en minder tijdverspilling aan reizen. En uit verschillende onderzoeken blijkt dat het gros hier mee kan omgaan. Een ander onderzoek legde onlangs ook de schaduwkant van remote werken bloot. Kort gezegd: de productiviteit wordt verhoogd, vooral onder oudere medewerkers, maar het vermindert de samenwerking en opleiding van jonge collega’s.
Amazon-medewerkers weer 5 dagen naar kantoor
Los van dat onderzoek heeft Amazon-topman Andy Jassy nu besloten dat werknemers vanaf januari weer vijf dagen per week op kantoor moeten werken. Ook kondigde hij aan dat het webwinkelconcern het aantal managementlagen wil verminderen. Voorheen moesten Amazon-medewerkers minimaal drie dagen per week op kantoor zijn, afhankelijk van de eisen van hun team.
Er zullen uitzonderingen worden gemaakt voor bijzondere omstandigheden of in gevallen waar managers al toestemming hadden gegeven tot volledig thuiswerken, liet de topman weten in een bericht aan het personeel.
Thuiswerken de norm sinds pandemie
Tijdens de coronapandemie werd thuiswerken in grote delen van de wereld de norm, om besmettingen op de werkvloer te voorkomen. In februari vorig jaar verplichtte Amazon werknemers om minstens drie dagen per week naar kantoor te komen, om samenwerken en onderzoek doen makkelijker te maken. Voor het opdoen van nieuwe ideeën zou het beter zijn om fysiek bij elkaar te komen, was het idee. Nu worden die regels dus nog verder aangescherpt.
“We begrijpen dat sommige collega’s hun privéleven zo hebben ingericht dat terugkeren naar vijf dagen per week op kantoor wat aanpassingen zal vergen”, aldus Jassy in het bericht.
Bezem door management
De topman wil ook de managementlagen aanpakken, nadat Amazon de afgelopen tien jaar enorm was gegroeid. De ratio tussen individuele werknemers en managers moet verbeteren en er komt een meldpunt waar medewerkers hun zorgen kunnen uiten over onnodige processen. Zo doen er volgens persbureau Bloomberg verhalen de ronde over onnodige vergaderingen en niveaus van goedkeuring.