Amazon en Rings of Power voor 250 miljoen aangeklaagd
250 miljoen dollar. Zoveel vraagt een fanfiction-schrijver aan Amazon en de nazaten van Tolkien. Volgens Demetrious Polychron zou zijn boek met de uiterst originele titel The Fellowship of The King namelijk de basis vormen van het verhaal in Lord of The Rings: The Rings of Power.
Het eerste deel van het Amazon-stokpaardje schoot met een valse noot uit de startblokken. En ook het ontgoochelende seizoenseinde kon weinig fans bekoren. Onlangs kreeg de productie ook met PETA te maken, toen er een paard op de set van het tweede seizoen overleed aan een hartstilstand. Maar nu dreigt een rechtszaak rond het intellectuele eigendom van Lord of the Rings: The Rings of Power nog een donkere schaduw te werpen over de toekomst van de serie.
Rechtszaak van 250 miljoen tegen Amazon
Amazon kan nog meer slechte publiciteit rond The Rings of Power in ieder geval missen als kiespijn. Al vermoeden we niet dat de rechter mee zal gaan in de geschreven fantasy – of eerder de waanfantasieën – van Demetrious Polychron. De juridische zet lijkt voornamelijk een publiciteitsstunt van een gefrustreerde fanfiction-auteur. Naar verluidt heeft Polychron de nazaten van de schrijver meermaals gecontacteerd in de hoop goedkeuring te krijgen over zijn Fellowship of The King. Na een zoveelste vruchteloze poging, ging de man dan maar zelf aankloppen op de deur van Tolkiens kleinzoon. Opnieuw geen antwoord, maar Polychron zou wel een manuscript van het fantasyboek achter hebben gelaten met daarop het trademark-symbool.
Nu beweert Polychron dat er talrijke verhaallijnen en personages rechtstreeks uit zijn intellectueel eigendom zijn gekopieerd. De man spande daarom een rechtszaak aan tegen Amazon en het Tolkien Estate voor een schadevergoeding van 250 miljoen dollar. En de specifieke aantijgingen zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen. De namen Theo en Marigold komen zowel in de show als in zijn boek voor – al zijn ze niet eens dezelfde personages. Adar, de corrupte Elf, is zogenaamd gebaseerd op een plotlijn in het boek waarin ene Glorfindel eerst uit de gratie valt en daarna Morgoth dient. In The Rings of Power wordt Galadriel een gevreesde krijger en neemt ze het zwaard van Finrod op. Volgens Polychron zou dit plot zijn gekopieerd uit zijn boek, waar de elfenleider “haar volk in het heetst van de strijd leidde tegen de aanvallende orks”.
Intellectueel eigendom Rings of Power?
Deze dunne beschuldigingen – naast zijn vele andere op zand gebouwde aannames – zijn uiteraard volledig uit de lucht gegrepen. Demetrious Polychron heeft het personage van Galadriel niet uitgevonden, J. R. R. Tolkien deed dat in De Silmarillion. Hetzelfde geldt voor Elanor, over wie Polychron beweert dat The Rings of Power het personage van Harfoot Eleanor Brandyfoot op haar hebben gebaseerd. Echter is de Elanor van Polychron letterlijk de dochter van Hobbit Samwise Gamgee, aangezien het verhaal in The Fellowship of The King haar avonturen in Midden-Aarde volgt. Deze personages komen dus niet uit de hersenpan van Demetrious Polychron, maar uit die van J.R.R. Tolkien.
Of de Tolkiens erom kunnen lachen, valt te betwijfelen. En indien de nazaten deze zaak tot het uiterste willen drijven, kan dit ook gevolgen hebben voor alle fanfiction in de toekomst. Want in principe is deze vorm van literatuur op zich al een schending van het intellectueel eigendom. De meeste auteurs beschouwen dit als een compliment, maar deze rechtszaken zijn ze liever kwijt dan rijk. Een manier om zoiets te bewerkstelligen is om alle fanfictie voortaan te verbieden. Hopelijk loopt het uiteraard zo’n vaart niet.
In all seriousness with this Demetrious Polychron case, whether it is just a joke by this author to just troll, or for publicity reasons for his book, or that he is genuinely serious that there has been copyright infringement.
Incidentally, it could have a massive impact and…
— Fellowship of Fans (@FellowshipFans) April 19, 2023
Overigens spreken de reviews van zijn Fellowship of The King wél in het voordeel van Demetrious Polychron. Die zijn namelijk ongeveer even bedroevend als de beoordelingen van het eerste seizoen van The Rings of Power. Echter blijft dat zowat de enige gelijkenis.