Rijkste fast fashion-tycoon weer 3 miljard rijker sinds Black Friday
Zara is de moeder aller fast-fashion, een van de meest vervuilende industrieën op aarde. De grote man achter deze keten is de 88-jarige Amancio Ortega, een van de rijkste mensen op aarde. Sinds Black Friday is hij maar weer eens 3 miljard dollar rijker geworden.
Wij zijn ook schuldig: we tipten de nodige sneakers met korting tijdens Black Friday. Verder beleven we de dag en periode eromheen altijd in een akelige staat van cognitieve dissonantie. We hebben een hekel aan consumentisme en de verwoestende impact op de aarde, terwijl we ook goedkope schoenen willen. Zo zijn er ongetwijfeld meer mensen.
Fast fashion-voorloper Zara
De grootste vervuilers zijn fast fashion-retailers als Zara en Bershka, niet geheel toevallig allebei onderdeel van Inditex, het door Amancio Ortega opgerichte modeconglomeraat. Het kan nog erger, Primark bijvoorbeeld, maar niet voor niets wordt een Fast Fashion Strategy ook wel het Zara-effect genoemd.
Het bedrijfsmodel van Amancio Ortega en andere fast fashion-iconen is simpel: snel doorlopende collecties, goedkope kleding van lage kwaliteit, productie onder erbarmelijke omstandigheden in lagelonenlanden. Maar goed, dat is allemaal wel bekend, en toch staan we het allemaal maar toe. Het veroordelen van mensen met weinig geld en verdieping, die kleding kopen voor hun kinderen bij fast fashion-retailers, is niet eerlijk. Jezelf kritisch in de spiegel aankijken is een goed begin. Wat moet je met al die wegwerptroep? Maar uiteindelijk zal de industrie moeten veranderen, al lijkt die ongeneeslijk ziek.
Het vermogen van Amancio Ortega na Black Friday
Feit is dat enkele grote bazen hun zakken maar blijven vullen, terwijl ze de wereld vervuilen en mensen onderbetalen. De grote oude Spaanse man achter Zara staat op plek 16 in de top 500 rijkste mensen op aarde. Op het moment van schrijven is zijn vermogen volgens Bloomberg 111 miljard dollar.
Op 28 november, de donderdag voor Black Friday, was zijn vermogen nog 108 miljard dollar. Daar is in een paar dagen dus 3 miljard bijgekomen. Dit is overigens niet een-op-een te vertalen met verkoopcijfers. Zo zat er ook nog een record-dag op de beurzen tussen. Maar het blijft een wrang beeld, zo’n multimiljardair aan de top van een allesverwoestende industrie.