Almere (!) valt in de prijzen op de International Architecture Awards
Niet Rotterdam. Niet Amsterdam. En niet meteen de stad waaraan je denkt bij de mooiste architectuur van Nederland, laat staan de wereld. Maar een gebouw in Almere kaapte wel zojuist een hoofdprijs weg op de prestigieuze International Architecture Awards van 2023.
In ‘s wereld dunste wolkenkrabber woon je vanaf 14 miljoen euro. En in Versailles werd het geheim appartement van Marie Antoinette recent onthuld. Maar ook in Almere staat sinds kort een architecturaal wonder.
Almere wint prijs International Architecture Awards 2023
The Natural Pavilion won namelijk de prijs van mooiste expositiegebouw op de International Architecture Awards van 2023. Het opmerkelijke gebouw deed eerst dienst als Rijkspaviljoen tijdens de Foriade Expo van 2022 in Almere. Maar meteen daarna kreeg het een andere invulling.
Volgens het Delftse architectenbureau DP6 die The Natural Pavilion ontworpen heeft, bestaat het gebouw uit twee eenvoudige doch ingenieuze hoofdelementen.
- Een elegant raamwerk met balken van inheems hout als constructief helder casco, waarvan de modules onderling verbonden worden met een universele stalen verbindingsknoop.
- Een flexibele invulling van het raamwerk met biobased en hergebruikte materialen als houten vloeren, biobased wanden en kozijnen met hergebruikt glas, waarmee elke gewenste ruimte kan worden gecreëerd
Tegenwoordig is The Natural Pavilion onderdeel van de Flevo Campus in Almere en Provincie Flevoland. Momenteel is het een kantoor en congreslocatie rondom de thema’s biobased bouwen en stedelijke voedselvraagstukken. Overigens bestaat het gebouw zelf bijna volledig uit biobased en hernieuwbare materialen. Mede daardoor is het demontabel en kan The Natural Pavilion op een andere plaats, in een verschillende configuratie weer op poten worden gezet.
Vandaar ook de prijs op de International Architecture Awards van 2023. De jury verklaart de keuze als volgt:
“Het paviljoen laat zien hoe flora en fauna kunnen worden ingebed in de gebouwde omgeving, hoe de biodiversiteit in de stad kan worden verbeterd en hoe gebouwen kunnen bijdragen aan regenwateropslag en koeling in steden. The Natural Pavilion in Almere toont aan dat circulaire, biobased en energieneutrale woningen, scholen en kantoren snel en op industriële schaal kunnen worden ontwikkeld met een grote verscheidenheid aan groen.”
22 jaar aan veerkrachtige architectuur na aanslagen 11 september