Belastingaangifte 2023: zo krijg je extra geld terug van de belasting
Sommige mensen krijgen het spontaan benauwd zodra er een blauwe brief van de Belastingdienst op de mat valt. Toch kan de angst voor de blauwe envelop een hoop geld kosten. Lees hier alles wat je moet weten over je belastingaangifte. Zo voorkom je dat je geld misloopt, of teveel betaalt.
We begrijpen dat het indienen van je belastingaangifte wellicht niet de meest feestelijke taak is. Maar nauwkeurig te werk gaan en je verdiepen in de materie kan een hoop geld schelen en in sommige gevallen zelfs opleveren. En zoals de Belastingdienst zelf zegt: ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’, daar helpen wij je graag bij. Om je van alle informatie te voorzien hebben we hulp ingeschakeld van belastingexpert Anne Bon van de BelastingBespaarders.
Aangifte inkomstenbelasting, ofwel belastingaangifte
Verzamel de juiste documenten
Alles begint met het verzamelen van de juiste gegevens. Want hoewel de belastingdienst al een hoop informatie voor je invult, is het belangrijk de informatie altijd goed te controleren. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor je aangifte, óók als de vooraf ingevulde gegevens niet kloppen.
>Lees hier welke documenten je nodig hebt en hoe deze geld opleveren
Maak gebruik van aftrekposten
Bij je belastingaangifte kun je gebruik maken van allerlei aftrekposten. In de praktijk betekent dit dat je je belastbaar inkomen verlaagt, waardoor je minder belasting betaalt. De posten lopen uiteen van zorgkostenaftrek tot hypotheekrenteaftrek. Goed gebruik van aftrekposten kan honderden euro’s schelen.
>Lees hier alles over aftrekposten en check welke worden vergeten
Belastingvrij sparen met het heffingsvrij vermogen
In Nederland kennen we de vermogensbelasting, maar over een deel van het vermogen hoef je geen belasting te betalen. Dat deel noemen we het heffingsvrij vermogen. Het heffingsvrij vermogen voor fiscaal jaar 2023 is vastgesteld op een bedrag van 57.000 euro zonder fiscaal partner. Met fiscaal partner is het heffingsvrij vermogen gelijk aan 114.000 euro.
>Alles over het heffingsvrij vermogen
De optimale verdeling voor fiscaal partners
Als fiscaal partner kun je gebruik maken van verschillende voordelen. Zo kun je het vermogen en de aftrekposten op zo’n manier verdelen dat je het grootste fiscaal voordeel behaalt. Hoe je dat precies kunt doen en hoeveel dat oplevert lees je in onderstaand artikel.
> Zo creëer je een optimale verdeling als fiscaal partners
De juiste WOZ-waarde bij de belastingaangifte
Ben je in het bezit van een woning? Jaarlijks wordt voor deze woning de WOZ-waarde bepaald. Deze waarde is van invloed op de onroerendezaakbelasting en op het eigenwoningforfait. De hoogte van de WOZ-waarde is van invloed op de hoogte van de belasting die je betaalt. Daarom is het belangrijk om je WOZ-waarde te controleren. Ook niet geheel onbelangrijk: voor de belastingaangifte 2023 gebruik je de peildatum januari 2022 van de WOZ-waarde.
>Wat je moet weten over de WOZ-waarde voor de aangifte inkomstenbelasting
Veelgemaakte fouten in je belastingaangifte
Tot slot is het gemakkelijk om boetes te voorkomen door je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting op tijd in te dienen. Dat betekent dat je je aangifte voor 1 mei bij de belastingdienst indient. Red jij dat dit jaar niet? Dan is het mogelijk om uitstel aan te vragen. Daarmee voorkom je boetes en kun je je aangifte op een later moment alsnog indienen.
>Lees hier meer over de boete voor het te laat indienen van de belastingaangifte
Boetes bij vergrijp of verzuim
Bij verzuim of vergrijp rond je Belastingaangifte 2023 kan de boete oplopen tot 5.514 euro. En bij fraude ben je helemaal de pineut.
>Lees hier meer over de hoogte van boetes rond je inkomstenbelasting