Massaal verkochte friet blijkt oplichterij op basis van gebakken lucht
In de supermarkt liggen tegenwoordig tientallen frietsoorten, van Opa’s ovenfriet tot Oma’s smulfriet (die overigens ook in de oven kan). Of we gelukkig worden van deze overdaad aan keuze valt te betwisten, maar de zakken airfryer-friet kunnen we in elk geval links laten liggen.
Disclaimer: voor noorderlingen voelt het wellicht alsof er een bus zout in hun ogen wordt leeg gestrooid, maar de schrijver van dit artikel komt uit het zuiden en rept dus consequent over friet in plaats van patat.Â
Innovatie in frietwereld: van frituurfriet tot ovenfriet
Een aantal jaren geleden zorgde de frietindustrie voor een welkome innovatie door hun aardappelproduct te hullen in een coating van zetmeel. Hierdoor konden we voortaan ook in de oven een knapperig frietje bereiden. Een glorieuze dag voor snackfanaten die geen minderwaardige ruimte in huis hebben waar frietwalm in de muur mag trekken. Daarna kwam de airfryer, die het nóg makkelijker maakte om een frietje te bereiden. Logisch dat hiervoor speciale airfryer-friet werd ontworpen, of niet?
Niet logisch dus. De Keuringsdienst van Waarde legde bloot dat airfryer-friet op geen enkele manier verschilt van ovenfriet, behalve in prijs. Manners ontdekt dat het bedrog nog erger is dan het lijkt.
Keuringsdienst van Waarde ontmaskert airfryer-friet als marketingtruc
Zoals altijd neemt de Keuringsdienst van Waarde de moeite om te doen waar wij te lui voor zijn: de ingrediëntenlijst lezen. Zo ontdekten ze dat airfryer-friet precies dezelfde samenstelling heeft als ovenfriet − in de kleine lettertjes staat dan ook dat ovenfriet gewoon in de airfryer mag.
Toch wordt er voor airfryer-friet een hogere prijs gevraagd. Het is op niets gebaseerd dan gebakken lucht. Wij consumenten geloven dat er een mysterieuze handeling nodig is om ovenfriet om te toveren in airfryer-friet, een mythe waar fabrikanten handig munt uit slaan.
Albert Heijn
De Keuringsdienst van Waarde stelt dat het om een bedrog van 20 eurocent gaat, maar als we zelf bij Albert Heijn rondneuzen komen we op een veel groter bedrag uit. Waar een zak ovenfriet van het huismerk 2,07 euro per kilo kost, betaal je voor airfryer-friet 3,32 euro per kilo. En ja, de laatstgenoemde patatten zijn dunner gesneden en beide soorten zijn in verschillende oliën voorgebakken, maar rechtvaardigt dat een 45 procent hogere prijs? Wij steken onze hand er niet voor in het frituurvet.
Manners steunt de Keuringsdienst van Waarde in hun strijd tegen geniepige marketeers. Vandaar dat we eerder schreven over de producten met de hoogste winstmarges, waarbij je dus veel betaalt en weinig terugkrijgt.
En oja: Duracell-batterijen hebben geen langere levensduur, maar zijn gewoon duur.
Bekijk hier de hele aflevering over ovenfriet en airfryerfriet van de Keuringsdienst van Waarde.