Met deze banen ben je voorlopig veilig voor AI
Artificial Intelligence kan allang niet meer alleen goed schaken. Het kan bijvoorbeeld ook heel goed programmeren of boze berichtjes beantwoorden als klantenservice. Over banen die waarschijnlijk vervangen worden door AI, schreven we eerder dit artikel. Er zijn echter ook beroepen waarmee je je voorlopig geen zorgen hoeft te maken.
In 1900 bepaalden hoefgekletter en paardenstront ons straatbeeld, zoals het al duizenden jaren deed. Amper twintig jaar later reden er plots overal auto’s rond. Miljoenen paarden moesten razendsnel op zoek naar een baantje als renpaard of hobbydier van een of ander rijkeluismeisje. Anders eindigden ze bij de slager.
Banen die (voorlopig) AI-proof zijn
Honderd jaar later zijn wij aan de beurt. Door steeds slimmere AI eindigen veel mensen binnenkort ook bij de slager. Ho ho. Niet om in stukjes gehakt te worden, maar om te solliciteren naar een nieuwe baan. Slager is namelijk een van de beroepen die niet snel vervangen zal worden door AI.
Volgens onderzoek van Goldman Sachs zijn er drie categorieën waarvan de beroepen wél veilig zijn tegen vervanging door AI.
1. Praktische banen met veel verschillende handelingen
Beroepen die nu niet gewaardeerd worden met hoge salarissen, zouden binnenkort wel eens beter betaald kunnen worden dan bijvoorbeeld een jurist. AI kan namelijk wel het wetboek lezen en rapporten schrijven, maar niet een hotelkamer schoonmaken, kussenslopen verwisselen én de mini-koelkast bijvullen. Om een kamermeisje of -jongen te vervangen, zou je een robot als C-3PO uit Star Wars nodig hebben. Die is er nog lang niet. Op dit moment verdien je als medewerker kamerschoonmaak tussen de 2.100 en 2.500 euro bruto. Niet om over naar huis te schrijven, maar wel AI-proof dus.
Naast kamermeisje zijn beroepen als barman, slager, loodgieter en elektricien veilig. Alles waarbij je veel verschillende handelingen moet verrichten, bij voorkeur met een fijne motoriek, kan niet makkelijk door robots worden overgenomen.
2. Creatieve beroepen
Dit geldt eveneens voor creatievelingen die ideeën ontwikkelen, dingen maken of bijvoorbeeld een nieuwe bedrijfsstrategie ontwerpen. Iets nieuws verzinnen behoort niet tot de sterke punten van AI.
Dit betekent niet dat alle beroepen die als creatief gezien worden veilig zijn. Grafisch ontwerper of beeldend kunstenaar behoren waarschijnlijk zelfs tot de eersten die het veld moeten ruimen. Sneller dan dat de ontwerper zijn schetsboek kan pakken, analyseert AI miljoenen afbeeldingen en maakt op basis daarvan iets ‘nieuws’. AI is niet creatief, maar kan wel heel goed doen alsof.
Als beginnend ‘digital creative’ verdien je zo’n 2.900 euro bruto per maand.
3. Beroepen die veel menselijk contact vereisen
Als mensen ergens goed in zijn, dan is het omgaan met andere mensen. We zien meteen aan iemands ogen in welke gemoedstoestand diegene verkeert. We horen aan iemands stem of we iets als serieus, grappig of sarcastisch moeten interpreteren. Met een miniem verschil in intonatie kunnen we een zin een hele andere betekenis geven.
AI is heel slecht in het herkennen van al deze nuances. Beroepen waarvoor menselijk contact belangrijk is, vormen daardoor de derde categorie die veilig is tegen vervanging door AI. Denk hierbij aan verpleger, onderzoeksjournalist, consultant of psycholoog. Een psycholoog verdient momenteel gemiddeld 5.500 euro bruto per maand, en dat salaris lijkt ons zeer robuust.