Afvallen door meer te zweten tijdens het trainen: feit of fabel?
De afgelopen weken hoefde je er verdraaid weinig voor te doen. De afstandsbediening pakken… nee wacht, denken aan het pakken van de afstandsbediening terwijl je op de bank ligt zette het al in werking: een niet te stoppen stroom aan puur zweet. Hitte is zweet zijn beste vriend, maar de sportschool is ook een voorname sponsor ervan. Alleen: helpt al dat zweten ook tijdens het afvallen?
Afvallen is zweten, maar is zweten ook afvallen?
Jij hebt je ding gedaan, de training zit erop. En dat handdoekje had je echt niet thuis kunnen laten (doe dat sowieso niet, is onderdeel van de gym-etiquette). Wat een zweet heb je toch weer geproduceerd. Scheelt zo weer wat kilo’s, toch? We hebben goed en slecht nieuws. Ja, tegelijkertijd met al dat stinkende zweet dat je lijf verlaat, verlies je ook wat aan gewicht. Het slechte nieuws: je hebt hier he-le-maal niets aan als je wil afvallen.
Technisch gezien kan zweten je gewicht verminderen. Dit verklaart waarom sauna’s en trainen in skipak populair is bij mensen die snel moeten afvallen. Denk aan vechters die snel binnen een bepaalde gewichtsklasse moeten raken. Als jij 20 ons vocht uitzweet, ‘verlies’ je ook 20 ons op de weegschaal.
Maar nu komt ‘ie, je krijgt deze kilo’s gelijk weer terug wanneer je na de training weer vocht tot je neemt. En begrijp ons niet verkeerd: dit moet je absoluut doen. Het gewicht dat je verliest door te zweten is dan ook geen vetmassa, die je moet verliezen als je wil afvallen.
Is veel zweet inherent aan een perfecte training?
Natuurlijk helpt consequent trainen jou bij het afvallen en ja, wanneer je beestachtig traint zweet je. Maar je de effectiviteit van een training niet beoordelen door de hoeveelheid zweet. Meer zweet betekent niet automatisch dat je een betere workout achter de rug hebt?
Iedereen heeft namelijk zijn eigen zweetpercentage en dit kan na verloop van tijd ook veranderen. Dus die gast naast je op de loopband met een zweetband op z’n koppie en gevulde emmers zweet naast zich is niet noodzakelijkerwijs sneller dan jij bent. Hoeveel je zweet hangt bovendien af van een aantal dingen:
De omgeving
Klinkt logisch, maar in een vochtige omgeving is de lucht meer verzadigd met vocht dan in een droge omgeving en kan je zweet niet verdampen. Er verzamelt zich meer zweet op de handdoek en op de vloer, maar niet omdat je zoveel harder hebt gewerkt.
Hoe goed jij je kan aanpassen aan de hitte
Je zweetpercentage gaat omhoog zodra je meer aan warmte gewend raakt; daarmee kun je efficiënter koelen en blijven trainen. Als je gewend bent om in de hitte te trainen, schakelt je lichaam in principe zijn airconditioner sneller aan en draait ‘ie hoger dan bij iemand die het niet gewend is.
Kortom: hoeveel je zweet heeft niets te maken met hoe snel je kan afvallen. Gelukkig lukt dit je wel op heel veel andere manieren. Zo kan je bijvoorbeeld al iets hebben aan deze acht psychologische trucs.