Afvallen en ‘cheat days’: wat zijn de gevolgen voor je lichaam?
Voor de een is het een dunne stip aan het eind van de afval-horizon, voor de ander is een dagje géén fastfood een dikke uitzondering op de dagelijkse voeding: een cheat day, ook wel zondige zondag. Het is maar net wat je belangrijk vindt in het leven. We richten ons nu even op de groep die wil afvallen: mannen die dagelijks afzien van al het lekkers en zo nu en dan één dag hebben waarop alles kan en alles mag.
De gevolgen van één dagje cheaten tijdens het afvallen
Zelfs de meest gedisciplineerde afvallers kunnen niet alleen maar van groente en eiwitten leven. Tenminste, niet zonder zich af en toe over te kunnen geven aan simpele ‘troep’. Een goed voorbeeld: The Rock is berucht om zijn pizzamomentjes en sushi-zondagen. Natuurlijk wil je jezelf soms trakteren na een hele week trainen. Cheat days, kom er maar in. Sommige experts denken zelfs dat een cheat day noodzakelijk is om je gezonde verstand te behouden tijdens het afvallen. Anderen denken dat ze het recept voor een ramp zijn, omdat je het niet bij die ene dag kan laten.
Cheaten zelf heeft negatieve connotaties. Het idee is dat je ‘goed’ bezig bent als je ‘clean’ eet en ‘slecht’ als je cheat. Deze psychologische barrière kan soms nog wel het moeilijkst te overwinnen zijn. Dat is de reden waarom sommige mensen volledig weg blijven van cheat days in hun poging tot afvallen. Maar, hoe zit het nou? Is een dagje cheaten onschadelijk of maakt het dat al die uren in de gym voor niets zijn geweest?
Wat zijn cheat days?
Het idee van een cheat day bestaat al even. Eerst eet je zes dagen ‘clean’, wat betekent dat jij je strikt aan je dieet houdt. Je macro’s en calorieën zijn volledig onder controle en alles wat als ‘junk’ kan worden geclassificeerd komt er niet in. Dit alles laat je los voor de zevende dag, waarop je het woord afvallen niet wil horen. Gebruik deze dag bijvoorbeeld voor een avondje bier en pizza met je beste maten. Want wat is nou het ergste wat kan gebeuren als je de regels maar één keer per week overtreedt?
Hoe beïnvloedt een zondige zondag het lichaam?
Tja, wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als het wordt overladen met koolhydraten, suiker en vet terwijl je de rest van de week aan het afvallen bent? Om heel eerlijk te zijn: niet zo gek veel. De alvleesklier maakt meer insuline om maaltijden met veel suiker te verwerken. Hoewel je je misschien opgeblazen voelt of een lichte buikpijn hebt, is er niets ernstigs aan de hand. Dat komt doordat het lichaam precies weet hoe het zichzelf moet reguleren.
Voedsel heeft meer tijd nodig om te verteren als je grotere porties eet, wat betekent dat de maaltijden na het cheaten langer in je maag blijven zitten. Als gevolg hiervan zul je waarschijnlijk een opgeblazen gevoel ervaren. Sommigen geloven dan weer dat de zondige zondag de stofwisseling verbetert, precies wat je wil tijdens het afvallen. De waarheid? Dat doet het niet. Meer eten om meer te verbranden, is niet helemaal hoe dingen werken.
Tip: één cheat maaltijd in plaats van een dag
Sommige personal trainers raden cheat-dagen af, omdat je in één dag zoveel kan eten dat het de rest van de week verpest. Nu moet je het dan wel heel bont maken, maar we snappen de kritiek. Daarom geven wij ook de voorkeur aan één maaltijd waarbij je totaal niet let op de calorieën. Lees daarom vooral even deze 8 regels voor een geslaagd cheat meal’.
Dat gezegd hebbende, cheat-dagen kunnen een duidelijk voordeel hebben. Af en toe genieten geeft sommige mensen net de flexibiliteit om bij hun dieet te blijven. Eén maaltijd of snack zal he afvallen niet belemmeren. Je moet naar het grote geheel kijken.
Eten moet plezierig zijn en niet zo rigide dat elk hapje voedsel dat je lippen kruist wordt gewogen, gemeten en geteld. En als je nu een complete zondige zondag overweegt, besef dan wel dat je de rest van de week heel beperkt wordt. Het is maar net waar jij je goed bij voelt.
?️ Check hier 7 fabels over afvallen die de prullenbak in kunnen