6 mogelijke oorzaken van een trager metabolisme
Een traag metabolisme (stofwisseling) is niet ideaal als je wat kilo’s wil afvallen. De snelheid van je stofwisseling is deels genetisch bepaald, maar we maken in ons dagelijkse leven ook nog altijd veel fouten waarmee we het vertragen.
Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Deze vindt 24 uur per dag plaats. Bij inspanning werkt de stofwisseling sneller, bij rust langzamer. Dit noemen we de ruststofwisseling.
De snelheid van het metabolisme is per persoon verschillend. Over het algemeen geldt: met een hoog metabolisme, werkt je stofwisseling sneller (en val je dus sneller af). Of je een hoog of laag metabolisme hebt, is voor een klein deel genetisch bepaald. Het overgrote deel schuilt in je levensstijl.
Oorzaken van een traag metabolisme
Welke fouten maak jij, waardoor je te kampen hebt met een trage stofwisseling?
1. Je eet te weinig
Je wil wat minder zwaar zijn, dus je volgt een crashdieet waarbij je slechts een handjevol calorieën binnenkrijgt. Want om kilo’s kwijt te raken, moet je toch minder eten dan je caloriebehoefte? Dat klopt, maar té weinig is ook niet goed. Uit onderzoek blijkt dat jouw metabolisme zich aanpast op het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Dat komt doordat je niet alleen vet verliest met zo’n lage calorie-inname, maar ook spieren.
8 ‘gezonde’ voedingsproducten die stiekem niet heel gezond zijn
2. Je slaapt niet genoeg
We vergeten soms hoe groot de impact van onze nachtrust is op ons lichaam. Slaap je op dagelijkse basis niet voldoende? Dan is de kans groot dat je dit terugziet in jouw stofwisseling.
3. Je drinkt te weinig water
Je beweegt genoeg, jouw voeding is helemaal in orde, maar dagelijks acht glazen water drinken? Daar kom jij nooit aan. Te weinig water drinken, of zelfs uitdroging, zorgt ook voor een traag metabolisme. Voorzie je lichaam dus van voldoende vocht, en maak er een gewoonte van om voldoende water te drinken.
Wat is voldoende? Goede vraag. Met deze formule bereken je hoeveel water je per dag nodig hebt. En als het buiten warm en zomers is, houd je zoveel water per dag aan.
Feit of fabel: meer water drinken helpt je in de strijd tegen overgewicht
4. Je beweegt niet voldoende
Heb je een zittend beroep, werk je vooral vanuit huis, en doe je niet echt aan sport? Dan ziet het er niet goed uit voor jouw stofwisseling. Stilzitten en onvoldoende bewegen is een oorzaak van een trage stofwisseling. De oplossing? Meer bewegen. Je hoeft niet meteen uren door te brengen in de sportschool, maar probeer in elk geval jouw NEAT omhoog te krijgen.
NEAT staat voor Non-Exercise Activity Thermogenesis. Oftewel: de calorieën die je verbrandt als je niet aan het sporten bent. Jouw NEAT omhoog krijgen is vrij simpel. Ga eens lopend boodschappen doen, neem vaker de trap, of doe eens gek en loop een rondje met de hond van je buren. Je kent de trucjes inmiddels vast wel. Nu moet je ze nog doen.
5. Een gebrek aan krachttraining
Spieren hebben continu energie nodig, ook als ze niet actief bezig zijn. Hoe meer spieren je hebt, des te groter de vraag van jouw lichaam naar een sneller metabolisme is. Enorm breed worden is geen vereiste, maar eens of twee keer per week de sportschool opzoeken kan zeker geen kwaad voor jouw metabolisme.
Is de sportschool niet jouw ding? Ook thuis kan je behoorlijk was oefeningen oppakken, zoals deze 33 oefeningen om je eigen workout samen te stellen.
6. Jouw schildklier werkt niet goed
Zijn de bovenstaande fouten niet op jou van toepassing, eet je gezond en kom je alsnog aan? Misschien heb je te maken met een niet goed werkende schildklier. Als je dat vermoedt, raden we je aan om direct een afspraak bij de huisarts te maken. Overgewicht betekent niet per se een probleem met je schildklier, maar een verband is mogelijk.
8 psychologische trucs die je volgens onderzoek helpen afvallen