Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg Gezondheid 2 aug 2018
Leestijd: 5 minuten

Afvallen met een langzame stofwisseling? Zo doe je dat!

Een langzame of trage stofwisseling gooit vaak roet in het eten als je wil afvallen. De stofwisseling is, zoals de naam vertelt, het omzetten van macronutriënten in belangrijke stoffen voor het lichaam. Met een langzame stofwisseling val je dus minder snel af en dat ontmoedigt veel mensen. De sleutel tot succes? Gooi die handel in de tweede versnelling, want je stofwisseling kun je versnellen.

Stofwisseling wordt ook wel metabolisme genoemd. Zodra je calorieën en voedingstoffen binnenkrijgt, denk aan de drie belangrijke macronutriënten als vetten, koolhydraten en eiwitten, dient je lichaam dit om te zetten in energie en warmte. Als je een langzame stofwisseling hebt, worden er minder calorieën verbrand dan nodig, waardoor je uiteindelijk alleen maar duf en dikker wordt. Wij geven je hieronder vijf tips om dit te versnellen, want een snelle(re) stofwisseling is essentieel voor een gezonde levensstijl en effectief afvallen.

1. Eet meer om een trage stofwisseling te versnellen

Het klinkt absoluut tegenstrijdig, maar door meer te eten kun je dus afvallen. Nu bedoelen we niet dat je grotere porties per maaltijd naar binnen moet schuiven, maar eet liever op gezette tijden en plan meer dan drie eetmomenten per dag in. Merk jij dat je een langzame stofwisseling hebt? Dan heb je er baat bij als je vaker per dag een kleine maaltijd eet zodat je de maag blijft stimuleren. Een man moet tenminste 2.000 calorieën per dag binnenkrijgen, dit is het absolute minimum. Eet je iets meer? Zeg, 2.100 tot 2.300 calorieën per dag? Dan is dat helemaal niet erg. Uiteraard moet je letten op wat je eet.

Je moet letten op wat je eet. Te weinig eten of een crashdieet volgen is funest voor je stofwisseling! Zorg liever dat je maag bezig blijft met het verwerken en omzetten van voedingstoffen. Je zal je op den duur lekkerder gaan voelen als je dit blijft doen. Samengevat: je mag best veel eten, zolang je ook gewoon bewust blijft omgaan met voedsel. Beperk suikers en vette voeding. Dit brengt ons ook direct bij het volgende punt.

2. Eet vaker over de dag

Je metabolisme is als een (oudere) auto. Staat ‘ie lang stil, dan zal hij op den duur ook vast gaan roesten. Als je regelmatiger eet, voorkom je dat je stofwisseling vertraagt. Zie het als een soort training, laat je metabolisme de hele dag door werken zodat ‘ie minder traag wordt.

Het wordt aangeraden om elke dag tussen de zes en acht minimaaltijden te nuttigen. Het wordt sowieso aangeraden om dit voedingspatroon aan te nemen als je wil afvallen. Je zelf vastpinnen op drie vaste momenten per dag tijdens je dieet werkt namelijk minder effectief. Als je de kleinere maaltijden dan ook nog goed over de dag weet te plannen, overbelast je de stofwisseling niet. Weten wat je absoluut niet moet doen indien je wil afvallen? De kern van het afvallen, lees je in dit artikel.

3. Ontbijt

Waar zullen we eens beginnen? Het is gewoonweg één van de grootste clichés ooit, maar het klopt als een bus: “Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag.” Je lichaam komt ‘s ochtends langzaam op gang, het is daarom niet meer dan logisch dat je wat eet, want ook je metabolisme moet ‘s ochtends op gang komen.

Exacte hoeveelheden maken in dit geval niet uit, zolang je gewoon maar iets eet. Het is niet ongebruikelijk om ‘s ochtends geen trek te hebben, daar hebben velen last van. Maak een shake van groente, fruit en havermout (niet te veel fruit, want; suikers), havermoutpap (verschillende varianten) of magere kwark met noten en een beetje honing.

4. Maak slimme voedselkeuzes

Je voedselkeuze en voedingspatroon hebben invloed op een snelle of langzame stofwisseling. Zo heeft het metabolisme minder tijd nodig om eenvoudige koolhydraten af te breken. Dit zijn veelal suikers die je vindt in snoep, koek, witbrood en onvolkoren pasta. Ook verzadigde vetten en transvetten hebben een negatieve werking op de stofwisseling.

Koolhydraten en vetten zijn daarentegen van ongekend belang voor een goed werkend lichaam. Eet je bijvoorbeeld de meest gezonde pasta(salades), dan kun je het nog verknallen door witte pasta’s als basis te nemen. Het is daarom veel beter om een volkoren pasta te nemen. Dit zijn complexe (meervoudige) koolhydraten en zetten je stofwisseling langduriger aan het werk. Bovenal zul je jezelf een stuk beter gaan voelen als je minder enkelvoudige koolhydraten binnenkrijgt. Houd je daarom aan gezond voedsel en weet wat gezonde voeding is! (Een strak voedingsschema opzetten? Lees meer)

5. Een snelle stofwisseling = krachttraining!

Als je er even over nadenkt is dit hartstikke logisch. De langzame stofwisseling kan een flinke boost ervaren als je het lichaam bezighoudt. Als je een actief leven leidt, heb je meer energie nodig en dus meer calorieën. Zoals we net al vermeldden wordt de stofwisseling sneller als je vaker eet. Je kunt je spiergroei enkel blijven stimuleren als je fatsoenlijk blijft eten. Je zal ook afvallen als je voldoende sport. Kortom: een dikke win-win situatie.

Krachttraining en cardio-workouts zijn de effectiefste manieren om af te vallen. Je wordt als sporter gedwongen om over je voeding na te denken en bewuste voedselkeuzes te maken (diëten), de training maakt het af. Wil je van je langzame stofwisseling af, ga dan vooral veel krachttrainen. (Lees meer)

Meer afvallen?

Heeft dit je geïnspireerd om nu van de bank af te komen en keihard aan de bak te gaan? Lees hier dan verder. We hebben nog veel meer handige tips en tricks voor je die zorgen dat jij het maximale uit het leven kan halen.

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.