Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 6 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Personal trainer legt uit waarom koolhydraatarm dieet niet werkt

Als je nog steeds van mening bent dat een koolhydraatarm dieet dé ultieme manier is om het gevecht tegen de kilo’s te winnen, dan hebben we nieuws voor je. Het werkt namelijk niet. Om het nog duidelijker te stellen; je hebt juist koolhydraten nodig in een verantwoord eetpatroon, ook als je wil afvallen. Zo lang je maar weet hoe je ermee om moet gaan. Een personal trainer legt het uit.

Graeme Tomlinson is een personal trainer en voedingscoach en heeft meer dan 350.000 volgers op Instagram. Uiteraard helpt die wetenschap je niet echt verder, maar zijn verhaal is wel degelijk interessant. Het stelt namelijk dat het een misvatting is om alleen maar te letten op het aantal koolhydraten in je voeding om je streefgewicht te bereiken.

Koolhydraten zijn niet per definitie negatief

De basis van zijn theorie is dat men door een heel scala aan zogenaamd goed bedoelde gezondheidsadviezen eigenlijk het tegenovergestelde bereikt. In veel gevallen worden aan koolhydraten juist negatieve eigenschappen toegeschreven, iets wat verre van waar blijkt te zijn. Het beperken van de hoeveelheid koolhydraten kan werken, maar dat is slechts een deel van het hele pakket als je wil afvallen.

Hoe zit het dan wel?

Dus als koolhydraten niet slecht zijn, wat dan wel? Volgens Graeme Tomlinson is het is de calorische dichtheid binnen de koolhydraten die vaak omhoogschieten. Dit is dan ook met name het geval bij het lekkerste voedsel waar we ons graag aan overgeven. “Pizza, pasta, chips, brood en gebak vallen allemaal in de categorie van ‘Eet het niet omdat het koolhydraten bevat en je dus dik zult worden’. Maar als we de exacte ingrediënten in dergelijk voedsel onderzoeken, kunnen we meteen beweren dat koolhydraten niet de enige boosdoeners zijn tijdens het afvallen. Een koolhydraatarm dieet werkt dus niet per definitie”, aldus de personal trainer.

Tomlinson legt het uit door te zeggen dat er 9 calorieën per gram vet zijn, terwijl er slechts 4 calorieën per gram eiwit en koolhydraten zijn. “Daarom zal de aanwezigheid van eiwit en vet (via extra ingrediënten) in voedsel de calorische waarde ervan verhogen. De caloriebalans bepaalt de voedingswaarde voor het lichaam. Niet de koolhydraten.” Tomlinson legt verder uit dat het argument dat ‘koolhydraten je vet maken’ nutteloos is als je bedenkt dat groente en fruit voornamelijk bestaan ​​uit koolhydraten. “Door koolhydraten in dergelijke bewoordingen te definiëren, zou je in feite kunnen stellen dat broccoli je dik maakt”, zegt Tomlinson. “En dat is natuurlijk de grootst mogelijke onzin.

Het geheim van functioneel afvallen

Volgens de voedingscoach is het geheim van afvallen het creëren van een negatieve energiebalans. Dat wil zeggen: het verbranden van meer energie dan je verbruikt, ongeacht je koolhydraatinname. Het weglaten van koolhydraten uit je dieet zal een calorietekort creëren, iets wat je uiteindelijk gaat compenseren. Het gevolg is dat er geen sprake is van gewichtsafname. Hetzelfde resultaat treedt ook op als je mindert in vet en eiwitten of die zelfs helemaal weglaat. Het probleem is dat de meeste voedingsmiddelen die we vandaag eten alle drie macronutriënten bevatten, dus het opsplitsen ervan is nooit ideaal. Wat wel werkt, is het beperken van de calorische waarde. Geen hogere wiskunde, dus. Eerder schreef Manners’ Martyn het nog duidelijker op: ‘Afvallen kan ook met bier, pizza of roomijs’.

Dmarge

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.