Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 18 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

7 misvattingen en veel gemaakte fouten die afvallen onmogelijk maken

Bij afvallen lees je vaak wat je wel moet doen, zoals het eten van dit en dat en genoeg bewegen. Misschien is het nog wel belangrijker om te weten wat je niet moet doen en dan hebben we het even niet over die acht gevulde koeken per dag. Die zijn de zeven grootste misvattingen en fouten die mensen maken.

Afvallen en misvattingen

Afvallen is niet iets om je voor te schamen, al moet je er natuurlijk niet in doorslaan. Geen enkele vorm van extremisme is goed, vooral niet als het om je gewicht gaat. Maar een buikje of overgewicht, dat wil iedereen kwijt. In dat licht wordt je van alles aangepraat, waardoor er misverstanden en misvattingen ontstaan. Hieronder zie je de zeven meest gemaakte fouten die jij misschien ook wel maakt.

1. Denken dat afvallen snel gaat

Als er een pil zou bestaan waarmee je binnen een maand op je gewenste gewicht zit, dan zou er ook een pil bestaan voor vrede op aarde. De werkelijkheid wil echter dat snel afvallen niet realistisch is. Je hebt vastberadenheid, focus en toewijding nodig om gezondere en niet altijd leukere keuzes te maken. Afvallen is iets voor de lange termijn, niet voor de korte termijn. Bovendien kan het verliezen van meer dan 6 kilo per week leiden tot galstenen, zo blijkt uit onderzoek van U.S. Department of Health en Human Services, en kan een dieet van minder dan 800 calorieën per dag op lange termijn leiden tot hartproblemen. Wondermiddelen bestaan niet, een gezonde levenswijze wel.

2. Je denkt dat alle koolhydraten slecht voor je zijn

Koolhydraten vormen de belangrijkste energiebron van jouw lichaam. Knoop dat voor altijd in je oren. In de afgelopen jaren zijn diëten met weinig koolhydraten aan populariteit gegroeid, maar de resultaten zijn meestal van korte duur. Uit een onderzoek gepubliceerd in Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition blijkt dat koolhydraatarme diëten geen voordeel hebben ten opzichte van traditionele en uitgebalanceerde diëten. Langdurige beperking van koolhydraten zou bovendien gevaarlijke bijwerkingen kunnen hebben. Denk aan hartproblemen, osteoporose, een verhoogd risico op kanker en aantasting van lichamelijke activiteit. Het eten van complexe koolhydraten, zoals vezelrijke granen en bruine rijst, kan je zelfs helpen afvallen. Je voelt je sneller verzadigd door vezelrijke koolhydraten, waardoor je minder consumeert. Lees hier meer over koolhydraten en afvallen.

3. Je denkt dat vetvrij of vetarm gelijk staat aan minder calorieën

Vetarm of vetvrij betekent precies wat de woorden zeggen: minder vet. Maar minder vet betekent niet automatisch minder calorieën. Laat je tijdens het afvallen niet misleiden door marketing, want minder vet betekent vaak bijvoorbeeld meer suiker. Bovendien ben je geneigd meer te eten als iets een label ‘vetarm’ heeft. In dit overzicht zie je de minieme verschillen tussen normale en vetarme producten.

4. Je denkt dat gezond eten duur is

Veel mensen denken dat gezond eten duurder is dan ongezond eten. In veel kantines en winkels is dat ook zo, maar dat neemt niet weg dat je ook gezond én goedkoop kunt eten. Een kilo aardappelen is even duur als een bakje friet en je hoeft echt niet de meest verse groenten bij de groentejuwelier te kopen. Ingeblikte of ingevroren groenten zijn vaak goedkoper, maar even gezond. Bovendien bespaar je met gezond eten preventief medische kosten. Afvallen zonder dure shakes? Check deze 29 voedingsproducten die gezond én goedkoop zijn.

5. Je wil afvallen door maaltijden te skippen

Een maaltijd minder staat voor minder calorieën. Maar uit alle onderzoeken blijkt dat als je maaltijden overslaat, de kans groot is dat je later op de dag grotere porties eet en dat je sneller geneigd bent om tussendoortjes te eten. Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die ontbijten een gezonder gewicht hebben en sneller afvallen dan degenen die de eerste maaltijd van de dag overslaan. Toch zijn er ook mensen die afvallen middels intermittent fasting. Lees daarover hier meer, inclusief de risico’s.

6. Je vergeet dat calorieën ook uit vloeistof komen

Ongeveer 20 procent van je dagelijkse calorie-inname is afkomstig uit vloeistoffen. Verse jus bij het ontbijt, een colaatje bij de lunch, koffie of thee met suiker; allemaal niet goed als je wil afvallen. Door bepaalde drankjes standaard in te ruilen voor water, krijg je heel wat minder calorieën binnen. En met suiker of zoetstof in de koffie moet je sowieso stoppen, zonde voor de koffie.

7. Je telt de ‘kleine dingen’ niet mee

Heel goed dat je een salade eet in plaats van een broodje döner met knoflooksaus, maar vergeet de kleine dingen niet als je wil afvallen. Sommige sladressings bevatten bijvoorbeeld veel calorieën en die tel je vaak niet mee. Twee eetlepels Caesar-dressing bevatten al snel tussen de 100 en 150 calorieën en 15 gram vet. Bewust zijn van de ingrediënten in je eten kan helpen om verborgen bronnen van calorieën en verzadigd vet te verbannen.

De formule voor afvallen is simpel: meer calorieën verbranden dan consumeren. De beste manier om dat te bereiken is door ouderwets gezond te eten en genoeg te bewegen. Raadpleeg een arts of voedingsdeskundige voor het dieet dat het best bij je past en laat je niet misleiden door marketing.

https://www.manners.nl/afvallen-sporten-meeste-calorieen-verbranden/

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.